Хто такі зумери та міленіали?

Зумери, міленіали, покоління Х – що це за люди. Цінності та особливості підходу до інвестицій цих поколінь.


Теорія поколінь - це суспільно-науковий підхід, який зосереджується на спільних переконаннях, цінностях та моделях поведінки людей, народжених в один і той самий період часу. Ці спільні риси формуються під впливом історичних подій, технологій та соціальних змін, які відбуваються під час їхнього зростання.

Інформація про часові рамки покоління є умовними, людина яка народилась на переході поколінь може мати яскраві ознаки попереднього покоління, і часові рамки не роблять людину одразу яскравим представником покоління в якому вона народилась. Тобто людина яка народилась за покоління яке формальне є схильним до ризику, може бути традиціоналістом та цінувати більше стабільність.

Основні типи поколінь

Бебі-бумери - (1946 -1964)
Покоління X - (1965 - 1980)
Міленіали або покоління Y - (1981 - 1980)
Зумери або покоління Z - (1997 - 2012)

undefined

Бебі-бумери

Бебі-бумери є найбільшим поколінням в США. Їх чисельність становить близько 75 мільйонів осіб. Саме від явища весокої народжуваності після другої світової війни і пішла назва цього покоління.
Історичний контекст в якому зростали бумери це перемога у Другій світовій, і їх дитячі роки пройшли в період економічного зростання та добробуту. Вони також були свідками багатьох важливих історичних подій, таких як громадянські рухи, війна у В'єтнамі та сексуальна революція.

Бебі-бумери в Україні це також переможці Другої світової війни, і учасники періоду відновлення після неї. Вони були свідками багатьох історичних подій, таких як холодна війна, розпад СРСР та незалежність України.
Бумери росли коли досліджувався космос, розвивався СРСР, і все відновлювалося після війни. Створювався загальний вигляд наддержави у якої все добре.

Вони жили у відносно стабільний час де з'явилось відчуття розуміння і впевненості в завтрашньому дні і що від нього чекати.

Збірний образ: Бабуся яка прекрасно все готує, або дідусь який вправно все вміє зробити власними руками. Щороку копають картоплю. Дуже економні, і не від хорошого життя. Пригадують часи радянщини як стабільні, не завжди справедливі, але частіше з приємним блиском на очах(адже це час їхньої молодості). Швидше за все ніколи не були за кордоном.

Інвестиції бебі-бумерів

Бебі-бумери в США традиційно інвестували в такі активи як нерухомість: бумери є найбільшою групою власників нерухомості в США. Вони часто інвестують у нерухомість як у спосіб накопичення багатства, так і для отримання доходу від орендування.А також: акції, облігації, пенсійні фонди.
У останні роки спостерігається тенденція до того, що бебі-бумери в США інвестують в більш ризиковані активи, такі як криптовалюти та стартапи. Це пов'язано з тим, що вони накопичили більше заощаджень і готові ризикувати, щоб збільшити свій прибуток.

Бумери в Україні є консервативними інвесторами. Вони віддають перевагу вкладати свої кошти в активи, які вважають надійними та безпечними. Найбільш популярними інвестиціями серед бебі-бумерів в Україні є: нерухомість та депозити в банках або готівка у вигляді твердих валют “під подушкою”.

Бебі-бумери також інвестують у золото, срібло та інші дорогоцінні метали. Однак, ці інвестиції є менш популярними.
Причини чому бебі-бумери в Україні віддають перевагу консервативним інвестиціям в тому що вони пережили багато історичних потрясінь, тому вони цінують надійність та безпеку. Відсутність великого досвіду в інвестиціях, від того не хочуть ризикувати своїми грошима, через це найчастіше не отримують доходу від заощаджень або він невеликий.

Покоління X

Покоління X (США) — група, яка виросла на панк-року, ранньому хіп-хопі та гранжі. Це когорта, яка на власні очі побачила революцію персональних комп’ютерів, включаючи перші баталії між IBM і Apple. Вони досягли повноліття в роки Рейгана і Буша-старшого. Багато років потому, під час 11 вересня, на кризу відреагували переважно пожежники та поліція покоління X.
На 2020 рік це Частка покоління X у населенні США (2020): 19,9% що дорівнює 65 мільйонів людей.
Згідно з деякими дослідженнями, індивідуалізм є визначальною рисою покоління X — прикладом цього є яскраво виражений підприємницький дух покоління. Зрештою, Google, Amazon, YouTube, PayPal, Tesla та інші культові компанії не існували б без Gen Xers.

В Україні покоління X - пережили період застою в СРСР, а також розпад Союзу. Вони були свідками становлення незалежної України.

Люди після розпаду СРСР, навіть ті, що раділи появі нової України, не мали поведінкових навичок існування в нових умовах. Про проблеми і реалії переходу від однієї соціальної, політичної економічної моделі до протилежної є багато відео на нашому ютуб каналі.

Покоління X в Україні займають значне місце в житті суспільства. Вони є активними працівниками, батьками та громадянами.
Вони були основними учасниками економічного розвитку України в 1990-х та 2000-х роках, та вони відіграли важливу роль у становленні української державності. Це покоління вже приймає участь у війні проти загарбників з росії інколи пліч-о-пліч з своїми дітьми з наступних поколінь, що також має значний вплив.

Збірний образ: жіночка або чоловік які давно працюють в одному місці. Звикли розраховувати тільки на себе, чим старше, тим менше довірі до інновацій. Будь-які побутові речі намагаються вирішувати власними руками. Вірять що в совку багато речей були кращої якості(морозиво, молочна ковбаса, гайковий ключ). Бував за кордоном.

Інвестиції покоління Х

Покоління X в США традиційно інвестують в такі активи як:
акції, облігації, пенсійні фонди. Однак деякі фінансові експерти описують  покоління X  як більш готове ризикувати на фондовому ринку, оскільки вони пам’ятають 1990-ті роки, коли ринки були сильними, а хедж-фонди процвітали.
Молоде покоління X накопичило  більший рівень як боргу, так і активів, ніж старше покоління того ж віку. Наприклад, у віці 40 років голова родини покоління X накопичує активи в середньому на суму 500 000 доларів США та боргове навантаження 100 000 доларів США. У той же час 40-річний бебі-бумер мав середню вартість активів менше ніж 300 000 доларів США та борг близько 30 000 доларів.

Покоління X в Україні є більш ризикованими інвесторами, ніж бебі-бумери. Вони готові вкладати свої кошти в активи, які вважають перспективними, навіть якщо вони несуть певний ризик. Найбільш популярними інвестиціями серед покоління X в Україні є: акції українських та закордонних компаній, нерухомість, криптовалюти, стартапи.

Причини, чому покоління X в Україні віддають перевагу більш ризикованим інвестиціям:
— вони пережили період економічного зростання в Україні, тому вони більш оптимістичні щодо майбутнього;
— вони мають більше досвіду в інвестиціях, ніж бебі-бумери;
— вони хочуть отримати більший прибуток від своїх інвестицій.

Міленіали

Міленіали — іноді відомі як «покоління Y» — це когорта, яка народилася між 1981 і 1996 роками. Найстаршим представникам цього покоління зараз за 40. Багато міленіалів тепер стають батьками нової когорти: покоління Альфа.

Мілленіали в США є першими вихідцями з цифрових технологій, і їх раннє життя частково сформувалося під час розвитку Інтернету, соціальних медіа та смартфонів. Крім технологічного зриву, міленіали зіткнулися з економічними потрясіннями. Найбільш нещасливі з цієї когорти наразі зіткнулися з трьома рецесіями у своєму дорослому житті: лопнула бульбашка доткомів, глобальна фінансова криза та турбулентність, спричинена пандемією COVID-19. Це, у поєднанні зі зростанням вартості житла та навчання, нині гальмує накопичення багатства цього покоління. Станом на 2021 рік міленіали становлять 22% населення та складають найбільшу частку робочої сили.

Міленіали в Україні - народилися коли розпадався СРСР і настали важкі 90-ті. Формувались коли з'явився інтернет і вся інформація ставала доступнішою. Міленіали сильніше за "бебі-бумерів" та покоління Х постраждали від економічного спаду що звичайно має відбиток на їхніх фінансових звичках. Вони освічені, але їм не обов'язково запам'ятовувати енциклопедичні знання, достатньо знати де нагуглити. Вони починають розвивати здібність відрізняти правду від фейку у величезному потоці інформації. Саме ці 27–42 річні найбільш залучені у війні проти росії, це буде мати великий вплив на них та наступне покоління.

Збірний образ: Чоловік або жінка які дітьми часто бували літом у дідусів в селі. Має сім’ю, автомобіль і ймовірно має або збирає кошти на квартиру. Швидше за все був за кордоном. Роботу цінує але не вважає найважливішим понад усе. Є досвід вкладання коштів, має тверде переконання що заощадження під подушкою мають бути лише в доларах. Приймає активну участь у війні проти росії. Бував в Туречинні або Єгипті на відпочинку. Має акаунт в Facebook.

Інвестиції Міленіалів

Майже дві третини мілленіалів в США (67%), які інвестують зосереджені на зростанні багатства в майбутньому, тоді як ще 22% кажуть, що плани на майбутнє включають купівлю будинку або незабаром створення сім’ї. Оскільки час на їхньому боці, мілленіали, швидше за все, націляться на вищі прибутки: 30% обирають агресивне зростання.
Хоча мілленіали мають найменший розмір портфелів у середньому, вони інвестують найбільший відсоток своїх загальних доступних активів. Міленіалів мають запас заощаджень, який вони зберігають готівкою, а потім інвестують, щоб швидше заощадити та мати легкий доступ до коштів, коли вони їм потрібні.

Міленіали в Україні є більш схильними до ризику, ніж попередні покоління. Вони готові вкладати свої кошти в активи, які вважаються перспективними, навіть якщо вони несуть вищий ризик, наприклад нерухомість на етапі будівництва. Особливості інвестиційної поведінки міленіалів в Україні:
Міленіали більш схильні до онлайн-інвестування. Вони звикли до швидкого доступу до інформації та здійснення операцій в інтернеті.
Міленіали більш схильні до диверсифікації інвестиційного портфеля. Вони розуміють, що не можна класти всі яйця в один кошик.

Покоління Z

Покоління Z (зумери) — когорта, яка народилася між 1997 і 2012 роками, є найновішим поколінням у робочій силі, найстаршим представникам якого за 20 років.

В США переважна більшість представників покоління Z не були живі чи настільки дорослі, щоб пам’ятати трагічні події 11 вересня, початок воєн в Афганістані чи Іраку чи Велику рецесію — усе це ключові події, які формували життя старшого покоління.

Однак це не означає, що покоління Z ігнорує важкі уроки, отримані міленіалами. Покоління Z «більш консервативне, більш орієнтоване на гроші, більш підприємницьке та прагматичне щодо грошей порівняно з міленіалами». Покоління Z, безсумнівно, є найбільш різноманітним і підкованим у цифровому світі, маючи доступ до сучасних технологій від народження. Оскільки технології та миттєвий зв’язок поширилися по всьому світу, покоління Z іноді вважають першим глобальним поколінням, наразі вони становлять близько 20% населення США, хоча й менший відсоток поточної робочої сили чи населення з правом голосу.

Зумери в Україні — вони є наймолодшим поколінням в Україні, їхня частка в загальній чисельності населення становить близько 20%.

Зумери пережили період економічного зростання та політичних змін в Україні. Ці події сформували у зумерів деякі загальні риси.
Цифровими уродженцями - звикли до постійного доступу до інформації та комунікації в інтернеті. Вони використовують технології для навчання, роботи, спілкування та розваг.
Інноваційними - відкриті до нових ідей і технологій. Вони не бояться експериментувати і шукати нові можливості.
Соціально відповідальними - турбуються про навколишнє середовище і соціальну справедливість. Вони готові брати участь у громадському житті і робити свій внесок у розвиток суспільства.
Зумери в Україні також має деякі особливості, які відрізняють їх від інших поколінь. Вони є: більш освіченими, більш мобільними, більш схильними до ризику.

Важливо відмітити це покоління досі формується і деякі представники навчаються в школі, а формується воно під час кривавої сторінки нашої історії у війні з росією. Частина приймає активну участь у війні, це формує вже нові несхожі на попередні поведінкові соціальні та економічні моделі.

Збірний образ: будь яке питання вирішує швидко за допомогою смартфона. Активно діджиталізує старше покоління навчаючи користуватись Instagram, YouTube та іншими сервісами. Використовує термінологію англійською для пояснення побутових і соціальних явищ. Немає акаунту в Facebook.

Інвестиції Покоління Z

81% представників покоління Z в США сказали, що інвестували б в акції, причому ця цифра падала, чим старшими ставали респонденти.
61% респондентів покоління Z сказали, що інвестували б у сферу криптовалют.
Варто розуміти що частина цього покоління навчається, частина встигла отримати боргове навантаження у вигляді кредиту на навчання, а частина тільки працевлаштовується тому капітал цього покоління лише в процесі формування.
Звичайно варто очікувати високу толерантність до ризику, наприклад у вигляді інвестицій у криптовалюти.
Для українців які вже задумуються про формування власного капіталу та напрямків інвестування, найочевиднішим здається криптовалюта через низький поріг входу, популярність то доступність, та варто пам’ятати що це високоризикований актив та не варто інвестувати туди усі свої перші зароблені кошті, адже перший досвід інвестування також має велике значення.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Останній Капіталіст
Останній Капіталіст@OstanniyCapitalist

Українська націонал-буржуазія

103KПрочитань
0Автори
736Читачі
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • Енергетичні підсумки червня

    Через переведення частини енергоблоків українських АЕС у плановий ремонт (що забезпечить їх стабільну роботу взимку) та збільшення середньодобової температури, частота та довжина стабілізаційних відключень у червні значно зросла.

    Теми цього довгочиту:

    Енергетика
  • Франція - чому на виборах палає ?

    Цієї неділі пройде перший тур парламентських виборів, і це буде мати неабиякий вплив на майбутнє Пятої Республіки. Бажаємо приємного читання.

    Теми цього довгочиту:

    Франція
  • Ближчий погляд на іноземні інвестиції в казначейські облігації США

    Казначейство США нещодавно почало публікувати зміни в оцінці як частину нової розширеної форми TIC щодо довгострокових цінних паперів (TIC SLT), щоб відрізняти зміни в транскордонних інвестиціях, пов'язані з чистими надходженнями, від тих, що пов'язані з оцінкою.

    Теми цього довгочиту:

    Економіка

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається