Китай може стати найбільшим переможцем війни в Україні

Автор: Майкл Шуман для The Atlantic

Оригінальний допис був опублікований 24 червня 2024 року

Вторгнення Путіна в Україну дало Сі Цзіньпіну можливість створити проблеми для Заходу і поставити Москву в залежність від Пекіна.

Рік тому китайський лідер Сі Цзіньпін сказав президенту України Володимиру Зеленському, що, за словами офіційного Пекіна, «Китай завжди стоїть на боці миру». Але на нещодавньому міжнародному саміті, організованому Швейцарією для пошуку мирного врегулювання війни росії проти України, Китай не був присутнім. Помітна відсутність Китаю стала ще більш кричущою завдяки великому шоу, яке Пекін влаштував з посередництва у врегулюванні конфлікту між ворогуючими сторонами.

Сі виправдовувався тим, що на саміті не були належним чином представлені всі сторони - іншими словами, російська сторона, яка не була запрошена. Його стосунки з президентом росії Владіміром Путіним стали надто близькими, щоб можна було очікувати, що китайського лідера серйозно сприйматимуть як миротворця. Будь-яка надія на те, що Сі зможе використати свій вплив на Путіна як важіль, щоб допомогти покласти край війні, давно випарувалася. Натомість у центрі уваги західних столиць зараз перебуває роль, яку Китай фактично відіграє в конфлікті - сприяння російським військовим зусиллям. У цьому Сполучені Штати та їхні союзники стикаються з невтішною реальністю: затяжна війна в Європі цілком відповідає інтересам Сі.

Сі, по суті, користується задарма тією самою системою глобальної безпеки під проводом США, яку він сподівається зруйнувати, щоб замінити її китайсько-центричним світовим порядком. Він може покласти на Вашингтон важкий тягар розв'язання української кризи, використовуючи її в інтересах Китаю. Наразі такий підхід виглядає настільки ж ефективним, наскільки й цинічним.

Якщо Путін переможе у своїй війні, Сі отримає партнера, який здобуде перемогу над ненависним Заходом і сприятиме глобальному посиленню авторитарних режимів. Навіть якщо Путіну не вдасться здобути такий повний тріумф, Сі допоможе росії виснажити військові та фінансові ресурси США та їхніх союзників, одночасно втягуючи ослаблену, але багату на ресурси країну Путіна ближче до китайської орбіти.

Сі і його уряд не визнають свого внеску в жорстоку 28-місячну війну. Офіційно Пекін, як і раніше, наголошує на необхідності мирних переговорів. Але дії Сі говорять про зовсім інше. Лідери G7 на своєму саміті цього місяця звинуватили Китай у тому, що його підтримка росії «дозволяє» Москві продовжувати війну, і закликали Пекін припинити постачання компонентів і обладнання, які можуть бути використані в російському озброєнні.

«Китайська підтримка Росії зробить війну довшою, - заявив Зеленський на початку цього місяця під час візиту до Сінгапуру, - а це погано для всього світу».

Політики все ще вважають, що Китай не підтримує війну Путіна безпосередньо, постачаючи зброю російським збройним силам. Нещодавно Зеленський розповів, що Сі пообіцяв йому особисто, що Пекін не продаватиме зброю Путіну. Але Китай не може уникнути відповідальності за непряму допомогу Путіну, підтримуючи російську економіку, яка страждає від санкцій.

Загальний обсяг торгівлі між двома країнами у 2023 році досяг рекордних 240 мільярдів доларів, що на 26 відсотків більше, ніж у попередньому році. Експорт Китаю до росії зріс на 64 відсотки з 2021 року, до початку війни в Україні. Значна частина торгівлі ведеться в китайській валюті, юанях, а не в доларах США - головній світовій резервній валюті, яка досі використовується для більшості міжнародних транзакцій. Фінансовий сектор Китаю розробив систему платежів у російських рублях і китайських юанях в обхід міжнародної банківської мережі SWIFT, від якої деякі російські банки були відключенісанкціями Заходу.

Для росії ця торгівля стала рятівним колом. Китайські товари становлять 38% всього російського імпорту, тоді як Китай купує 31% всього російського експорту. Китай придбав майже половину російського експорту сирої нафти відтоді, як Європейський Союз запровадив ембарго у 2022 році. У березневій доповіді для Atlantic Council, аналітичного центру, що базується у Вашингтоні, Кімберлі Донован і Майя Ніколадзе з її Ініціативи економічного державного будівництва стверджують, що Китай створив «вісь ухилення» на нафтовому ринку, закуповуючи нафту у росії, що потрапила під санкції (а також у Ірану). «Доходи від продажу нафти до Китаю підтримують іранську та російську економіки і підривають західні санкції», - пишуть вони.

Важливість економічної підтримки Китаю неможливо переоцінити. «Рішення Пекіна продовжувати вести бізнес з Москвою, - написала минулого місяця Олександра Прокопенко, науковий співробітник Євразійського центру Карнегі, - врятувало Кремль від економічної та політичної катастрофи».

Досі Сі все це сходило з рук без особливих втрат ані для Китаю, ані для нього самого. Ця безкарність може змінитися. Країни G7 погрожують запровадити додаткові санкції проти китайських фінансових установ та інших підприємств, які допомагають росії отримувати військову техніку. Минулого місяця адміністрація Байдена вже наклала санкції на китайські компанії, які, на її думку, допомагають росії відновити військові запаси.

Таких дій може бути недостатньо, щоб змусити Сі змінити свою позицію. Існує велика ймовірність того, що санкції проти Китаю можуть мати протилежний ефект, переконавши Сі, що партнерство з Путіним для подолання американської глобальної могутності є правильним курсом для Китаю. З його точки зору, Китай занадто багато виграє від поглиблення зв'язків з росією. Сі забезпечує собі вкрай необхідні поставки нафти та інших природних ресурсів, які знаходяться за межами досяжності Вашингтона (на відміну від близькосхідних джерел, які можуть бути вразливими до американських санкцій або військових дій). Минулого року росія була головним іноземним постачальником нафти для Китаю, на яку припадала майже п'ята частина всього китайського імпорту.

Для Сі припинення або скорочення підтримки росії може становити більший ризик, ніж налагодження тісніших зв'язків. Китай дуже зацікавлений у політичній та економічній стабільності росії. Все, що може поставити під загрозу цей статус-кво - наприклад, відступ або потенційна поразка в Україні, не кажучи вже про занурення в економічну кризу або політичний хаос на російській батьківщині (що на короткий час здавалося можливим, коли бунтівна «група Вагнера» рушила на Москву минулого року), - може становити серйозну загрозу безпеці вздовж довгого північного кордону Китаю.

Чим більше росія залежить від торгівлі з Китаєм, тим більше важелів впливу на Путіна має Сі, і тим більше він може тиснути на Москву, щоб вона підтримувала глобальні амбіції та інтереси Пекіна. Сі, вочевидь, планує отримати від Путіна все, що він може, оскільки у нього не так багато інших варіантів. Велика трубопровідна угода між двома країнами під назвою «Сила Сибіру-2» зайшла в глухий кут, оскільки Москва не погоджується на різке зниження ціни на газ, якого вимагає Пекін, але Сі може дозволити собі набратися терпіння.

Перш за все, підтримка росії з боку Сі є частиною набагато ширшої, довгострокової геополітичної стратегії, спрямованої на зміну нинішнього світового порядку, в якому домінують США та їхні союзники. Сі розглядає Путіна як важливого партнера у своїй кампанії зі створення альтернативного блоку країн, що розвиваються, який Китай може очолити проти західних держав. Для Сі ця мета може здатися занадто великою і важливою, щоб відкласти її заради вирішення далекої війни в Європі. Якщо вже на те пішло, то стимули Сі працюють в іншому напрямку - він виграє, підтримуючи російську економіку і продовжуючи війну Путіна. Таким чином, Сі створює проблеми для США та їхніх європейських партнерів і прив'язує Путіна до себе з мінімальним ризиком для самого Китаю.

Це той самий підхід, який Сі застосовує до кризи в Газі. Пекін сурмить про свою підтримку справи Палестини, щоб завоювати прихильників в арабському світі, звинувачуючи політику США у заворушеннях, але потім покладається на Вашингтон у переговорах щодо врегулювання. Так само і в Червоному морі Сі відмовився співпрацювати зі США та їхніми партнерами для відновлення порядку після того, як бойовики-хусити з Ємену порушили міжнародну торгівлю, атакувавши ключові судноплавні шляхи. У всіх цих ситуаціях Сі готовий терпіти, навіть мовчки розпалювати нестабільність, яка створює труднощі для США, і в той же час капіталізувати її, щоб зобразити Китай як більш відповідальну світову державу, яка може запропонувати кращі рішення світових проблем.

Політика Сі - це realpolitik в її найхолоднішому прояві. Найбільш значний виграш може бути отриманий в Україні. Вважається, що у війнах немає переможців, але жадібні до влади і недобросовісні люди можуть скористатися стражданнями для просування власних інтересів. Пекін може отримати великий зиск з болю Києва.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

248KПрочитань
22Автори
587Читачі
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається