Китайські акції на підйомі, однак економіка потребує більшої стимуляції

Автор: Nikkei Asia

Масштабні заходи стимулювання, оголошені минулого тижня в Пекіні, схоже, підняли втомлений дух таких підприємців, як Ю Гонг, засновник і генеральний директор платформи потокового відео iQiyi.

«Дехто каже, що розпочалися наступні 10 років великого бичачого ринку», - зауважив він, відкриваючи презентацію в Шанхаї 25 вересня, наступного дня після того, як китайські акції розпочали бурхливе ралі, що перетворило ринок, який деякі іноземні оглядачі називали “неінвестиційним” на початку року, на один з найгарячіших у 2024 році.

Остання спроба Пекіна підвищити настрої була набагато успішнішою, ніж багато його попередніх спроб за останні півтора року, відколи почалося відновлення країни після COVID-19. Проте багато аналітиків остерігаються говорити про кінець економічних проблем Китаю, оскільки повний обсяг запланованих урядом стимулів ще не зрозумілий і, на думку деяких, все ще може бути недостатнім, щоб покласти край дефляції в країні або навіть забезпечити досягнення офіційної мети зростання на 2024 рік - «близько 5%».

«Зміна підходу Пекіна до дефляції є гарним початком, хоча потрібне більш агресивне стимулювання з боку центрального уряду», - написав цього тижня головний економіст Morgan Stanley по Китаю Робін Сін у записці для клієнтів. «Ми вважаємо, що пом'якшення політики до кінця цього року може стримати подальше посилення фіскальної політики, але, ймовірно, буде недостатнім для забезпечення сильного відновлення зростання».

Минулого тижня кроки, очевидно, приурочені до того, щоб дати ринкам поштовх напередодні 75-ї річниці заснування Китайської Народної Республіки 1 жовтня, були більшими, ніж очікували більшість аналітиків.

Особливо несподіваними стали заходи Народного банку Китаю від 24 вересня, спрямовані на пряме стимулювання цін на акції, а саме виділення 500 мільярдів юанів (71,2 мільярда доларів США) для непрямого фінансування купівлі акцій інституційними інвесторами та 300 мільярдів юанів для підтримки програм викупу акцій компаній.

Політбюро Комуністичної партії Китаю під головуванням президента Сі Цзіньпіна провело несподіване засідання, присвячене економіці. Воно завершилося 26 вересня закликами до «значного зниження процентних ставок», «антициклічного коригування фіскальної та монетарної політики» і припинення «спаду на ринку нерухомості».

Фондовий ринок отримав повідомлення негайно. Індекс CSI 300, який відстежує найбільші акції, що котируються на Шанхайській та Шеньчженьській біржах, завершив торги в понеділок, напередодні тривалого свята Національного дня, на позначці 4 017,855, що на 25,1% вище, ніж тижнем раніше. Після цього торги були призупинені, але деякі брокери залишалися відкритими цілодобово, щоб задовольнити наплив заявок на відкриття торгових рахунків.

Ралі означає, що індекс CSI 300 вже виріс на 17,1% у 2024 році порівняно з 11,5% для Dow Jones Industrial Average і 15,1% для Nikkei 225 станом на четвер.

Є деякі ознаки того, що меседжі Пекіна впливають і на занепадаючий ринок нерухомості Китаю. За словами аналітика Citigroup Гріффіна Чана, 26 і 27 вересня в місті Ханчжоу було продано більше будинків, ніж за весь попередній тиждень; в той же час, забудовники двох елітних проектів в Шанхаї успішно продали всі свої об'єкти.

Наступне випробування споживчої довіри відбудеться після закінчення свят у понеділок, коли будуть підраховані роздрібні витрати та продажі житла за цей період.

За повідомленням підвладного видання CCTV, продажі квитків у кіно в перший день свят склали 494 мільйони юанів, що на 14,9% більше, ніж роком раніше. Щоб зберегти цей імпульс, як китайська громадськість, так і оглядачі чекатимуть від Пекіна виконання обіцянок щодо економічних дій, даних минулого тижня, і конкретизації його планів щодо підтримки споживачів і порятунку ринку нерухомості.

Сін Сін з Morgan Stanley вважає, що Постійний комітет Всекитайських зборів народних представників може затвердити додатковий державний бюджет у розмірі від 1 до 2 трильйонів юанів наприкінці цього місяця. Колега з Citigroup Сяньгрюн Юй прогнозує пакет підтримки споживання на суму 3 трильйони юанів, припускаючи, що він, ймовірно, включатиме додаткові субсидії для покупців, які обмінюють старі автомобілі та побутову техніку, ваучери на конкретні товари та послуги, покращені виплати безробітним та іншим малозабезпеченим верствам населення, зниження податків та вищі субсидії на народження дітей.

«Ми повинні побачити значущі фіскальні заходи до кінця жовтня», - написав Ю в понеділок. «В іншому випадку терпіння інвесторів вичерпається».

Також зростають очікування, що Пекін вливатиме капітал у найбільші банки країни, про що заявив Лі Юнцзе, голова Національної адміністрації фінансового регулювання, на тій самій прес-конференції, на якій НБК оголосив про свої інтервенції.

Такий крок може зміцнити довіру до банків країни, чиста процентна маржа яких скоротилася через зниження кредитних ставок і слабкий попит на кредити. Спостерігачі також очікують, що Пекін і надалі втручатиметься в ситуацію на ринку нерухомості за допомогою таких заходів, як більша підтримка місцевої влади у викупі незадіяних будівельних майданчиків і непроданих будинків у компаній, що займаються нерухомістю.

«Ринок оцінює вплив прямих заходів з підтримки ліквідності на економіку і ймовірність того, що буде достатня короткострокова підтримка зростання, щоб наблизитися до цільового показника», - сказав Дункан Ріглі, головний економіст по Китаю в Pantheon Macroeconomics. «І я думаю, що це ціноутворення в певній мірі пов'язане з менш чітко визначеною надією на те, що буде проведена політика, спрямована на фундаментальні реформи».

На додаток до бажання Пекіну нагнітати оптимізм напередодні великого ювілею держави, економіка явно потребує допомоги.

У серпні безробіття серед молоді сягнуло 18,8%, а прибутки промисловості впали на 17,8% порівняно з минулим роком. За даними Citigroup, у вересні продажі 35 компаній з нерухомості, що котируються на біржі, були на 42% нижчими, ніж рік тому.

Державні доходи також виявилися нижчими як від запланованих на цей рік, так і від минулорічних надходжень. Все більше економістів почали прогнозувати, що зростання валового внутрішнього продукту впаде нижче 5% за підсумками року.

Статистика зростання ВВП Китаю з 2014 року. Червоним виділено ковідний період. Стрілкою виділено офіційну ціль Китаю - 5% ВВП

Очевидно, що влада прагне змінити суспільні настрої. Але без суттєвих подальших кроків дехто вважає, що ейфорія, викликана заявами минулого тижня, може зійти нанівець, як і попередні спроби підвищити настрої. Зокрема, багато економістів закликають до ширших заходів для відновлення довіри споживачів та пожвавлення ринку нерухомості.

«Незважаючи на те, що оголошені заходи з підтримки ринку нерухомості спричинили різке зростання цін на акції забудовників, вони не надто відрізняються від попередніх зусиль і навряд чи самі по собі принесуть набагато кращі результати», - пишуть економісти Зічун Хуанг і Джуліан Еванс-Прічард з Capital Economics у своїй аналітичній записці, опублікованій у середу.

Дійсно, незважаючи на шквал заяв, Ю з Citigroup написав на цьому тижні, що він не змінює свої прогнози зростання ВВП на 4,7% на 2024 рік і 4,2% на 2025 рік.

«Третій квартал - це вже вирішене питання, причому ослаблення імпульсу в значній мірі продовжиться у вересні», - написав Ю. Ю. «Ефект політики, якщо він з'явиться в даних за третій квартал, може не мати значного впливу на дані за весь рік. З огляду на наближення зимового сезону, до якого залишилося лише три місяці, зусилля зі створення прямого попиту повинні бути швидко збільшені, щоб зрушити ситуацію з мертвої точки».
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Allesagna
Allesagna@Allesagna

1.4KПрочитань
1Автори
21Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається