Президентські перегони в Індонезії перетворюються у тристоронню боротьбу

Президентська гонка в Індонезії набирає обертів після того, як три основні пари кандидатів зареєструвалися для голосування, призначеного на 14 лютого наступного року. Розглянемо їх у цьому скороченому перекладі статті Nikkei Asia під назвою Indonesia presidential race shapes up as three-way fight.

З ліва на право: Аніс Басведан, Ганджар Праново та Прабово Субіанто. Nikkei montage/Source photos by AP and Reuters

Наприкінці жовтня міністр оборони Прабово Субіанто та його кандидат у віце-президенти Джебран Ракабумінг, старший син президента Джоко Відодо, подали свою реєстрацію до Генеральної виборчої комісії.

Ще два кандидати в президенти, колишній губернатор Джакарти Аніес Басведан і колишній губернатор Центральної Яви Ганджар Праново, подали свої кандидатури тижнем раніше.

Останні опитування громадської думки показують, що Субіанто має невелику перевагу над Праново, тоді як Басведан сильно відстає. 

Період кампанії триватиме з 28 листопада по 10 лютого.

Ось огляд трьох кандидатів на найвищу політичну посаду в найбільшій економіці Південно-Східної Азії:

Прабово Субіанто (міністр оборони)

72-річний Субіанто — колишній генерал спеціального командування армії та колишній зять покійного індонезійського лідера Сухарто. Його минуле затьмарене звинуваченнями щодо його ролі у зникненні продемократичних активістів під час заворушень у травні 1998 року, які призвели до падіння Сухарто.

Пізніше Субіанто заснував і став головою партії Геріндра, наразі третьої за величиною партії в парламенті.

Колишній лідер опозиції був єдиним суперником Відодо на президентських виборах у 2014 та 2019 роках, які були дуже роз'єднавчими та емоційно насиченими змаганнями, які включали нестримні кампанії дискредитації та політику ідентичності. Однак наприкінці 2019 року Субіанто прийняв пропозицію Відодо приєднатися до кабінету.

Домагаючись офіційної підтримки президента на лютневих виборах, Субіанто обрав Ракабумінга, 36-річного сина Відодо та мера міста Соло в центральній Яві, своїм партнером у виборчих перегонах.

Міністр оборони Індонезії Прабово Субіанто (ліворуч) і його напарник Джебран Ракабумінг (праворуч) передають свої реєстраційні документи для участі в президентських виборах в Індонезії. Dimas Ardian

Тим часом у вівторок увечері Партія солідарності Індонезії, яка минулого місяця призначила молодшого сина Відодо, Кесанга Пангарепа, своїм головою, оголосила про свою підтримку Субіанто.

Приєднання двох синів Відодо до Субіанто тепер сильніше натякає на те, що Відодо віддає перевагу міністру оборони, а не Праново, незважаючи на багато попередніх випадків, коли він сигналізував про підтримку обох.

Очікується, що Субіанто продовжить провідну політику Відодо, таку як розвиток промисловості переробки корисних копалин і перенесення столиці країни з Джакарти до Нусантару на острові Борнео.

Ганджар Праново (колишній губернатор Центральної Яви)

54-річний Праново є високопоставленим політиком Індонезійської демократичної партії боротьби (PDI-P), найбільшої з дев’яти партій нижньої палати. Він був законодавцем PDI-P до того, як став губернатором Центральної Яви в 2013 році. Він працював на цій посаді до кінця свого терміну минулого місяця.

Ганджар Праново, праворуч, і напарник Мохаммад Махфуд у штаб-квартирі виборчої комісії в Джакарті 19 жовтня. Reuters

Багато хто пояснює зростання популярності Праново на національному рівні частково його кмітливістю в соціальних мережах. Він активний у TikTok, Instagram і Twitter. З іншого боку, Праново звинувачують у тому, що він знаходиться під контролем голови PDI-P Мегаваті Сукарнопутрі, доньки першого президента країни Сукарно.

І Відодо, і його старший син Ракабумінг є членами PDI-P, що пояснює вагання президента відкрито заявляти про свою підтримку Субіанто. Втім, оскільки двоє синів Відодо офіційно приєдналися до табору міністра оборони, спостерігачі вважають, що між ним і Сукарнопутрі зростає розрив.

Ходять чутки, що PDI-P планує виклоючити Ракабумінга з партії. «Але це може створити дилему для Сукарнопутрі. Якщо Ракабумінг не буде звільнено, її послідовники будуть дивуватися, адже раніше вона була непохитною з нелояльними партійними кадрами. З іншого боку, звільнення Джебрана Ракабумінга могло б викликати симпатію до нього», — прокоментував Хангоро Досо Памунгкас, директор місцевого опитувального центру LSI.

Також очікується, що Праново продовжить ключову політику Відодо. Праново включив «зобов'язання продовжувати розвиток Нусатра» у свою офіційну передвиборчу платформу. Своїм кандидатом у віцепрезиденти він обрав Мохаммада Махфуда, міністра-координатора з політичних, правових питань і питань безпеки.

Аніс Басведан (колишній губернатор Джакарти)

Ще одним з кандидатів є 54-річний Басведан, колишній ректор університету та політолог. Він обіймав посаду міністра освіти під час першого терміну Відодо. Однак після перестановки в кабінеті міністрів він приєднався до опозиційного табору, який раніше очолював Субіанто.

Басведан переміг у виборах на посаду губернатора Джакарти в 2017 році після бурхливої та релігійно зарядженої кампанії, в результаті якої його китайський конкурент-християнин Басукі Тджахаджа «Ахок» Пурнама був не тільки переможений, але й відправлений до в’язниці за богохульство проти Корану. Критики звинуватили Басведана, який раніше вважався поважним прогресивним мусульманським діячем, у тому, що він грає на користь консервативних мусульманських настроїв, щоб виграти вибори.

Колишній губернатор Джакарти Аніс Басведан (праворуч) і його напарник Мухаймін Іскандар(ліворуч) у штаб-квартирі виборчої комісії в Джакарті 19 жовтня. Dimas Ardian

Басведана, якого підтримують партія Насдем та ісламістська Партія процвітаючої справедливості, відтоді вважали опозиційним діячем. Втім його офіційна передвиборча платформа також є значною мірою продовженням політики Відодо, включаючи розвиток інфраструктури, переробної промисловості та створення екосистеми електромобілів.

У документі відсутній лише план нової столиці.

Відтоді, як Насдем оголосили про підтримку Басведана, двох її міністрів було звільнено з кабінету та заарештовано за звинуваченнями в корупції, які критики називають політично мотивованими. Крім того, на голову антикорупційного агентства, яке розслідує їхні справи, було повідомлено в поліцію за ймовірне здирництво.

Басведан обрав своїм напарником Мухайміна Іскандара, голову Партії національного пробудження.

Переклав: Денисенко Остап, PolitКраїна

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
PolitКраїна
PolitКраїна@politkraina

Пишемо про міжнародну політику

138Прочитань
0Автори
7Читачі
На Друкарні з 5 листопада

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається