На часі: Система з 18 умов для розвитку та відновлення мозку

В сприятливих обставинах або осилюючи обставини наш Розум перероджується та відновлюється, адже кожен наш день – нова можливість для росту.

Нейропластичність – це дивовижна здатність мозку адаптуватися і перероджуватись. Завдяки цьому властивості нейронів і нейронні мережі можуть змінюватися під впливом нового досвіду, зокрема — формувати нові зв'язки чи відновлювати втрачені внаслідок ушкодження.

Нейропластичність особливо важлива для навчання, відновлення після травм та адаптації до нових умов. Хороша новина – недавні дослідження показують, що це надзвичайне вміння нашого біологічного процесора зберігається протягом усього життя. В наш час це особливо актуально.

Є ті, хто навчається краще інших. Як деяким вдається відточувати свою майстерність до неймовірного рівня? Як люди, які мають складні задачі щодо стану здоров’я або отримавши інвалідність, не тільки продовжують вести повноцінне життя, а й навіть стають справжніми геніями. Як до прикладу, наша геніальна поетеса Леся Українка, яка опанувала себе в складних обставинах.

ПРОЦЕСИ НЕЙРОГЕНЕЗУ ПІДСИЛЮЮТЬСЯ І КЕРУЮТЬСЯ ЗА ДОПОМОГОЮ КОМПЛЕКСУ ФАКТОРІВ:

1. ЖИВИМО наш МОЗОК: життям з любов’ю, в любові, позитивною інформацією, хорошими новинами, корисною їжею з насолодою, новими враженнями.

2. СПРИЯТЛИВЕ навколишнє Середовище, близькі люди, свіже чисте повітря, прогулянки.

3. Повноцінний СОН, у кожного свої потреби.

4. ХАРЧУВАННЯ активно впливає на здоров'я мозку та його пластичність. В останні роки дослідження все частіше підтверджують, що певні продукти та харчові звички можуть значно покращити когнітивні функції та стимулювати виробництво BDNF. Мозковий нейротрофічний фактор (BDNF) – це білок, який діє як «добрива» для наших нейронів (клітин мозку). Він допомагає нейронам виживати, розвиватися та функціонувати ефективно. Коли у нас багато BDNF, наші нейрони почуваються добре, легше з'єднуються між собою та краще працюють. Це, у свою чергу, покращує когнітивні функції: пам'ять, навчання та здатність мислити.

Тобто, правильне, з задоволенням та в міру, харчування (в раціоні обов’язково присутні авокадо, лососеві, грецькі горіхи, зелень, цитрусові, чорниця, сухофрукти, рослинні олії, куркума, зелений чай) чудово активізує кровообіг мозку, насичує його киснем та покращує тонус судин, впливає на емоції та когнітивні процеси.

5. Постійне НАВЧАННЯ, в різних сферах нашого життя, різним навичкам, опановуваємо і легкі, і складні задачі.

6. Пишемо від руки,працюємо над каліграфією. Прописуємо наші БАЖАННЯ в теперішньому часі, закінчений вид : Я МАЮ…, Я ВМІЮ..

7. ПОЄДНАННЯ ПРАЦІ І ВІДПОЧИНКУ. Вміємо перезагружатись і давати мозку відпочити. Працюємо від душі.

8. НОРМОВАНИЙ РОБОЧИЙ ДЕНЬ, комусь достатньо 5 годин праці, а хтось здатен трудитись 14 годин на добу.

9. Помірна ФІЗИЧНА АКТИВНІСТЬ. Аеробні фізичні вправи (наприклад, вело прогулянки, кардіо тренажери, біг, плавання) сприяють створенню нових кровоносних судин. Фізичні вправи використовують механізми пластичності, які готують мозок до кодування значної інформації з навколишнього середовища.

10. Пишуть, що деякі гормони (наприклад, естрогени) здатні прискорити появу нових нейронів. Може, здавши необхідні аналізи, збільшити в своєму раціоні кількість продуктів, які підвищать рівень недостатніх елкментів? Кращі джерела фітоестрогенів: лляне насіння, соя, персики, часник, червоне вино, насіння кунжуту.

11. Робота з пам'яттю, запам'ятовування і згадування: вірші, дати, числа, обличчя, історії, пісні, фільми, мультики. Навантажуємо пам’ять у русі, адже інтелектуальне навантаження в поєднанні з фізичним швидше змінює структуру нашого мозку. Я, до прикладу, опановую англійську по дорозі на роботу.

12. РОЗШИРЮЄМО СЛОВНИКОВИЙ ЗАПАС.

13. Використовуємо «неправильну» руку.

14. Можете пограти в шахи, жонглювати.

15. Розвинути пластичність мозку допомагають ІНТЕРАКТИВНІ ІГРИ. Було доведено, що така форма навчання збільшує активність префронтальної кори головного мозку (ПФК). Функції префронтальної кори впливають на особистість й бажання жити, як зазначають деякі дослідники. Враховуємо, що корисно грати з позитивним настроєм та винагородою, що традиційно використовується при навчанні дітей.

16. Ставимо перед собою НОВІ ЗАВДАННЯ.

17. ПРАВИЛЬНО ПРОКИДАЄМОСЬ (сонечко у віконечку, посмішка у дзеркальце, добре слово собі).

18. Щирі ПОДЯКА І ПРОЩЕННЯ.

Після 25-и ми продовжуємо розвиватись, якщо постійно навчаємось новим знанням та навичкам.

ЩО РУЙНУЄ НЕРВОВІ КЛІТИНИ: тривожність, перенапруга, травми, інсульти, гіподинамія, алкоголізм.

До речі, при хронічній алкоголізації першими гинуть молоді клітини, ті, що пов'язані з пам'яттю та гальмуванням агресії.

В одному з наукових експериментів мишам, які страждають від алкоголізму, додали фізичного навантаження, вчені вважали, що це погіршить їхній стан. Проте, на удивление спостерігачів, стався зворотний ефект. Виявили, що навіть пошкоджені алкоголем клітини мозку мишей відновилися. Отже, спорт дійсно допомагає не лише зберегти фізичну форму, а й навіть відновити здоровий глузд.

Не думаю, що я когось дуже здивувала переліченими вище фактами, але завдяки власному досвіду я точно знаю, що це працює. Причому досить ефективно.

Сподіваюся, що додаткові знання допомогають нам сформувати або закріплюють потрібні звички:

  • осилюємо обставини,

  • живемо Живим Життям,

  • позитивно мислимо,

  • систематично навчаємось,

  • правильно і в міру харчуємось,

  • добре спимо,

  • займаємось помірними фізичними навантаженнями (переважно кардіо)

  • і Вищі Сили нам в поміч.

Матеріал: текст автора в поєднанні з копірайтом.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ОН
Олена Наливайко@Olena_Elena

1.7KПрочитань
0Автори
2Читачі
На Друкарні з 17 квітня

Більше від автора

  • Живемо на повні груди

    Заради себе і своїх, заради Живого Життя. Знаходимо Силу навіть в слабкості. Змінюємо свій дух і свою плоть. Змінюємо себе, але залишаємося вірними собі.

    Теми цього довгочиту:

    Людина
  • Робимо, що треба і будь що буде

    Що готує завтрашній день ми не знаємо, в нас є Сьогодні і від наших кроків залежить, що Буде Завтра.

    Теми цього довгочиту:

    Наш Час
  • На Шляху Любові

    Наша Сила в Любові

    Теми цього довгочиту:

    Любов

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається