Концерт Структури Щастя та Sad Novelist’a і презентація ЕР «Ближче»: як це було

19 травня у Києві відбувся спліт-концерт Sad Novelist’a та Структури Щастя, де був представлений новий спільний альбом виконавців «Ближче». Ми взяли невелике інтерв’ю у Лізи та Новеліста та дізналися, як створювався ЕР, коли повноформатний альбом Sad Novelist’a та яка атмосфера на сцені й за лаштунками.

З виходу альбому «СМУГА» минув, виходить, майже рік. Що ти можеш сказати про реліз зараз, оглядаючись на нього?

Ліза: Він як був класним, так і залишився (сміється). Як на мене, це дійсно був насамперед дуже гарний новий досвід, і поки що я чекаю, що хтось зробить щось схоже.

А яка з пісень улюблена?

Ліза: Та всі люблю насправді. «Запам’ятай мої рядки», мені здається, і «Смуга» – це фаворити.

Вже майже рік з виходу ЕР «Тепло». Що можеш сказати про цей реліз зараз? Чи він улюблений?

Новеліст: Відверто кажучи, у мене до цього альбому немає улюблених релізів, тому що я сам пишу інструментал; слова, вокал – сам не звожу, і до цього мені не подобався ні разу звук, який виходив, і я щоразу мирився з цим. А з цим альбомом я почав працювати з Женею (дуже класний чувак), і я просто чую вперше, що він робить, і я такий: «Це те, чого я хотів». А до цього я не можу відзначити якийсь улюблений реліз. Напевно, треба ще зробити його.

У тебе вже вийшло чотири ЕР: у 2021 це «Холод» і «Каяття», «Тепло» у 2022, і «Ближче» вийшов буквально цього року. Коли повноформатний альбом?

Новеліст: Не дуже скоро, але буде ще декілька ЕР цього року. Мені комфортно працювати в ЕР: я не так давно почав працювати концептуальніше, хочу більше набити руку на простих концепціях, щоб згодом щось глибше написати як повноцінну роботу.

А яким бачиш, можливо, повноцінний альбом?

Новеліст: Не задумувався поки про це – зосереджений на тому, над чим зараз працюю.

Трохи поговоримо про ЕР. Розкажи, будь ласка, про ідею створення: що, де, коли, як і чому?

Ліза: Цю роль на себе взяв Новеліст, тому що він писав весь саунд, і коли мені надсилав демки, там уже був прописаний сюжет і прописана концепція альбому, тобто вже були його парти. І хоч він мені загалом не сказав, про що приблизно має бути трек, – насправді було чути про що: це історія стосунків, яка почалась і закінчилась. Мені дуже подобається цей альбом, реально подобається, тому що мені справді не вистачало такої музики, такого звуку в українському медіапросторі дуже сильно.

Новеліст: Я просто приїхав у Київ на свій сольник, Лізу запросив і потім, коли виходив на сцену, сказав: «Давай зробимо трепметал-альбом». А потім прописав концепцію, і ми його зробили: це історія стосунків, і кожен трек відповідає за певний етап.

А яка улюблена пісня у вас обох із сьогоднішнього концерту?

Новеліст: «Поруч», напевно.

Ліза: У мене певно що «Запам’ятай мої рядки» і сьогодні презентуватимемо нові треки, буде трек «Глузд».

А що можете сказати про ці треки?

Ліза: «Запам’ятай мої рядки» насправді для мене, мабуть, найближчий трек з усіх, що в мене є, тому що він мною максимально відчувається і проживається, і «Глузд» так само. Там насправді по тематиці вони не те щоб сильно відрізнялися, але загалом так.

У пресрелізі ви казали, що частина прибутку з концерту піде на благодійність, у фонд Musicians Defend Ukraine. Яка саме сума піде?

Новеліст: Скільки на вході куплять, стільки й піде. Ми не знаємо поки що, скільки конкретно.

Ліза: Плюс буде ще аукціон.

Новеліст: Точно, аукціон. У мене є історія щодо цього. Я мав свій перший сольник, і якраз у Києві. У мене тато в ЗСУ з початку повномасштабного, і от за пару днів до сольника я з ним списуюся, дізнаюся, що у нього збір коштів, а він не дуже любить насправді про це говорити. І він сказав, а я вже маю їхати до Києва, і думаю: «Блін, якось хочеться дуже долучитися, хоча б символічно». І це був перший мій досвід, де я сам проводив аукціон: я просто взяв фотокартку друковану, де я і ще декілька реперів. Я проводжу аукціон, думаю: «Хоч багато грошей з неї не зберу, але хоча б залучу увагу до збору коштів». У висновку її купили за 8 тисяч – я був дуже втішений і викупив, що це треба робити. А потім у мене був сольний тур трохи згодом, не так давно, і я на кожен концерт мав блокнотик, де в мене від руки були написані короткі віршовані репрезентації деяких треків, і я теж їх розігрував: у Вінниці за тисячу купили, у Франківську за півтори та у Львові за дві вісімсот.

А якщо говорити про організаторів концертів та взагалі заходів, хто найкрутіший?

Новеліст: Попіл. Тому що Попіл – це об’єднання моє музичне, і ми колись самі робили концерти (сміється). Вирішив трошки згадати.

Ліза: Мені насправді складно сказати, тому що в мене ще не настільки багато досвіду, щоб я могла обрати когось конкретного.

Новеліст: Я би ще доповнив. Я тривалий час працюю з 4.5.0, мені дуже комфортно з ними. І от зараз другий досвід із Kontrabass Promo, і викупаємо потрошку. Насправді мав багато організаторів, але 4.5.0 найкращі.

Ліза: До речі, так, стосовно 4.5.0.

У певний момент ЕР з’явилась на Яндекс.Музиці. Як так взагалі сталося?

Ліза: Це некомпетентний дистриб’ютор в першу чергу.

Новеліст: Я заливав треки не сам майже весь час, буквально до останніх релізів. Я це не простежив, помилився –  я це визнаю і зараз вирішую: частина треків видалені, частина – чомусь ні; не знаю чому, також це вирішую. У мене дистриб’ютор – це просто агрегат, який нормально не комунікує ні з користувачами, ні з платформою. Я не можу забрати «галочку»: мені треба кожен день написувати в «приватні» їхній техпідтримці та отримувати якісь незрозумілі відповіді. Ще прикольний момент: мої треки до повномасштабного заливалися на ВК, після початку повномасштабного мій дистриб’ютор перестав працювати з ВК, і через це, оскільки вони не комунікують з ними, вони не можуть видалити треки з ВК.

Ліза: У мене ситуація трохи відрізняється у цьому контексті, тому що в мене була можливість запитати та проконтролювати цей момент, але через свою помилку, нецікавість своєю діяльністю… мені було байдуже, я не усвідомлювала цього. Зараз це виправляється: якщо не помиляюся, треки вже видалені, не всі, але більшість точно.

Новеліст: Альбому нема вже на Яндексі. Хотів ще додати: у мене є реліз «Поруч», це перший реліз в принципі й перший, який був на платформах, і це єдиний реліз не на цьому дистриб’юторі, який я заливав сам ще у 2020 році. І вже тоді я зняв галочки з Яндексу і ВК, тому його не було і нема. Неважливо насправді, чия це помилка: головне, щоб це вирішувалося екологічно: історії а-ля ти заходиш в директ, хтось тебе позначив в історії, ти відкриваєш історію, а там: «А чи знаєте, що українські музиканти заробляють на музиці та спонсорують російські платформи?» Ти заходиш до цього типа, а там весь профіль російською мовою. Скажи, повідом, запитай, прослідкуй, чи я це проговорив – це окей, так, це має порушуватися, не має забуватися, але щоб це просто екологічніше було. Люди поза контекстом ще дуже люблять кудись влізти, розігнати, і вже немає мотивації працювати після цього. 

Ліза: В нас ще був момент на концерті: люди не прийшли, тому що в нас треки на Яндексі були. На одному з останніх концертів. Це в тому контексті, наскільки це впливає на артистів, тому це треба вирішувати.

Новеліст: Мені ніколи не було байдуже на подібні штуки, але для мене не існувало Яндексу як такого: коли ти заливаєшся, тобі треба зайти, перевірити й з 80 галочок знайти Яндекс і забрати. Я якось і не задумувався собі, для мене його ніколи не існувало в моїй бульбашці. 

Побачити відео- та фотоматеріяли з концерту можна на наших сторінках у Інстаґрамі та Тиктоці!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Вартівня.медіа
Вартівня.медіа@vartivnia.media

581Прочитань
0Автори
13Читачі
На Друкарні з 25 травня

Більше від автора

  • Каховська ГЕС. Хронологія теракту та наслідки екоциду

    Українців сколихнула чергова трагедія – підірвана російськими окупантами Каховська ГЕС. Суспільство та інформаційний простір досі знаходяться в підвішеному стані й прогнози недалекого майбутнього суттєво різняться. Чи можна в цій безпросвітній темряві знайти плюси та мінуси?

    Теми цього довгочиту:

    Україна
  • Українські жінки на фронті: інтерв’ю з Оленою Олексюк

    У світі, який продовжує кидати виклик застарілим нормам і звільнятися від кайданів гендерних стереотипів, однією зі сфер, яка виділяється як справжнє поле битви за рівність, є армія. У цьому інтерв’ю з Оленою Олексюк ми поговоримо про це детально!

    Теми цього довгочиту:

    Війна

Вам також сподобається

Коментарі (4)

Єбєйший матеріал!!

Чекаємо нових!

Вам також сподобається