Коротко про уніформу та озброєння УПА

————Вояк УПА. Криївка в карпатських ліса, літо 1947 р.———— Реконструкція Я. Примаченка та О. Ком'яхов.


Попри наявність проєкту військової уніформи для УПА, його так і не було реалізовано. Натомість повстанці послуговувалися наявним одностроям. Найбільш поширеними були радянські комплекти уніформи, які у великій кількості залишала, відступаючи, Червона армія.

Повстанці на відпочинку
Повстанці на відпочинку

Мінімальний комплект однострою УПА складався з кітеля, сорочки, штанів, ременя, черевиків та головного убору. Існували три шляхи комплектації однострою УПА:

1) Використання різних елементів уніформи армій противників УПА (радянських, німецьких, угорських, румунських, словацьких, італійських та форми допоміжної поліції);

Групове фото бійців та старшин УПА озброєних трофейними радянськими пістолетами-кулеметами ППШ-41 і німецькими МР-40. Третій зліва Щикульський Іван - «Рубач» в уніформці Української допоміжної поліції Генерал-Губернаторства (УДП ГГ), 2-й справа – в уніформці військ СС.
Групове фото бійців та старшин УПА озброєних трофейними радянськими пістолетами-кулеметами ППШ-41 і німецькими МР-40. Третій зліва Щикульський Іван - «Рубач» в уніформці Української допоміжної поліції Генерал-Губернаторства (УДП ГГ), 2-й справа – в уніформці військ СС.

2) Саморобні, які складалися з кітеля з відкритим коміром та чотирма кишенями (дві нагрудні та дві внизу), штанів типу галіфе, бавовняної чи лляної сорочки (однотонної, або в смужку, або в клітинку) білого, блакитного та зеленого кольорів, чобіт бажано зі шкіряною підошвою, шапки – «мазепинки» чи «петлюрівки»;

3) Комбіновані, які поєднували елементи цивільного одягу з радянськими, німецькими та іншими строями.

Вояки УПА носили й вишиванки, але, попри поширене уявлення, це не було дуже масовим явищем. Повстанці використовували кокарди й упряжки з тризубом, що їх, як правило, виготовляли власноруч. Матеріалом були гарматні гільзи, крила та обшивка літаків. Досить часто упівці переробляли трофейні кокарди і пряжки прикрашаючи їх тризубом.

Проєкт бойових нагород для УПА. Автор Ніл Хасевич.

Комплект озброєння вояка УПА також мав еклектичний характер і складався виключно з трофейної, переважно стрілецької зброї та ручних гранат. Під час великих боїв також використовували легкі гармати та міномети. Найпоширенішим типом озброєння УПА був радянський пістолет-кулемет ППШ-41, який повстанці називали «папашка». Поширення саме цього зразку зброї серед упівців зумовлена як стрімким відступом Червоної армії в 1941 р., так і використанням ППШ-41 каральними загонами МГБ. Це дозволяло УПА поповнювати свої запаси здобутою в боях із радянськими репресивними органами зброю. Поширеною була й радянська гвинтівка СВТ-40. Досить часто повстанці використовували радянські ручні кулемети Дегтярьова ДП-27.

Повстанці на Яворівщині з ППШ-41. 1944 р.
Повстанці на Яворівщині з ППШ-41. 1944 р.


З німецької зброї поширеними в УПА були пістолет-кулумет МР-40, також відомий як «шмайсер» (насправді був сконструйований Генріхом Фольмером).

Повстанці також користувалися угорськими зразками зброї – пістолет-кулуметом 39М, яку вояки УПА слідом за угорцями називали «гей-пушка», ручним кулеметом 31М «Солотурн» та іншими. Популярним були радянські (РГ-42, Ф-1) та німецькі (М-24, М-29) ручні гранати.

Деякі німецькі та радянські гранати що використовувалися в УПА. На фото: РГ-42, димова Nebel Eihandgranate 42, Eihandgranate M39, Ф-1 з запалом Ковєшнікова та M24 з осколочним кожухом.


Серед револьверів та пістолетів поширеними були російський револьвер системи «наган» та радянський пістолет ТТ, німецький пістолет системи Вальтера та Браунінга, а також «парабелум».

Література й p.s.:

Книга «КСД. Історія українського» Галушко К. - купить на KNIGAMIR.com книгу  с доставкой по всему миру | 9786171214729
«Історія українського війська» Упорядник: Галушко К. Видавництво: КСД.

Рушієм написання даного «короткопису» стали декілька маловідомих статей та книга «Історія українського війська» написана: М. Відейко, А. Галушко, В. Лободаєв, М. Майоров, Я. Примаченко, А. Руккас, Є. Синиця, О. Сокирко, А. Харук, Б. Черкас.

Тираж цієї ґрунтовної ілюстрованої роботи авторства цілої команди українських істориків-зброєзнавців на даний час майже розпроданий і залишилися лише перевидання які коштують пів нирки.

Тому ваша реакція на це повинна бути ось така [literally you]

Тому чекаємо на новий тираж з гарними ілюстраціями, бо то є не діло не знати історію українського війська.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Acratoforus
Acratoforus@acratoforus

2.5KПрочитань
22Автори
47Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

  • В пошуках острова Туле

    Що є рушійною силою людства? Традиційний дух, який веде його до крайніх меж світу, до площин поза ними [«terra incognita»]. Внутрішня енергія, яка прагне зафіксувати невідоме, класифікувати цю невідомість в зрозумілі людині критерії, встановити принципи й закони… Керувати Хаосом.

    Теми цього довгочиту:

    Історія
  • Монархічні амбіції українських гетьманів посеред «Руїни» [глава IV]

    Доба Руїни та смерть Б. Хмельницького принесла негативні зміни для української державності та закладених в неї ідей. Зокрема і монархічних.

    Теми цього довгочиту:

    Козацтво

Вам також сподобається

Коментарі (3)

цікавий матеріал, дякую)

Вам також сподобається