Крихітна республіка Сан-Марино є тривожно дружньою до Росії

Cityscape of San Marino

Джерела розвідки занепокоєні ситуацією в країні, яка знаходиться в оточенні Італії


Еммануель Гоут має довгий послужний список зв'язків з путінською Росією. 65-річний француз представляв інтереси деяких провідних російських енергетичних груп і допоміг створити франкомовну службу російського державного телеканалу rt. У 2020 році він отримав російське громадянство за спеціальним указом президента.

Проте, протягом останніх двох років, незважаючи на його історію тісних відносин з путінською Росією, пан Гоут є дипломатичним представником західноєвропейської держави, хоча й однієї з найменших. 7 лютого 2022 року, коли російські солдати скупчувалися на кордонах України напередодні вторгнення, яке відбулося 17 днів потому, республіка Сан-Марино призначила його послом з особливих доручень. За словами Луки Беккарі, міністра закордонних справ мікродержави, пана Гоута було призначено через його "багаторічний досвід роботи в багатьох сферах, що становлять інтерес для республіки". Проте його ім'я не з'являється у власному списку послів Сан-Марино, доступному для громадськості на його веб-сайті. Про його призначення було оголошено лише на урядовому порталі, призначеному для дипломатів, але воно залишилося розкритим.

18 липня 2023 року Сан-Марино поклало на пана Гоута більш конкретні обов'язки на посаді посла в Алжирі. У письмових відповідях на запитання The Economist пан Беккарі заявив, що на момент призначення француза "жодних інших громадянств не було задекларовано, а також не було виявлено інших громадянств у результаті внутрішніх перевірок". Наказ про надання пану Гоуту додаткового російського громадянства можна переглянути на сайті російського уряду.

Ця пізня кар'єра дипломата є проявом незвичайної зовнішньої політики Сан-Марино, яка забезпечила Росії, а також Китаю маловідомий чорний хід до Західної Європи, і особливо до Італії. Це ставить під сумнів плани Європейського Союзу щодо тісніших зв'язків з республікою. У грудні минулого року ЄС оголосив про успішне завершення переговорів щодо угоди про асоціацію з Сан-Марино. Угода ще має бути офіційно затверджена в Брюсселі або ратифікована Європейським парламентом.

Незалежний анклав на півночі Італії, Сан-Марино вже давно має тісні зв'язки з Росією, які пояснює своїм традиційним нейтралітетом. Він не приєднався до інших західних країн у запровадженні санкцій після анексії Криму в 2014 році. Навпаки, через п'ять років, коли підтримувані Кремлем сепаратисти окупували значну частину східної України, тодішній міністр закордонних справ мікродержави запросив свого російського колегу Сергія Лаврова здійснити офіційний візит. У 2021 році вона придбала російську вакцину "Супутник", що дало Москві пропагандистський поштовх, а пізніше того ж року дві країни підписали угоду про скасування візових обмежень. Однак у 2022 році, після повномасштабного вторгнення в Україну, крихітна республіка запровадила санкції проти Росії, тим самим відмовившись від багатовікового формального нейтралітету.

Те, що Сан-Марино все ще може мати амбівалентну політику щодо Росії, не є несподіванкою для джерел розвідки в Римі. Сан-Марино вже давно є притулком для шпигунства, каже колишній високопоставлений офіцер італійської розвідки. Російські і, меншою мірою, китайські спецслужби використовували Сан-Марино як місце для зустрічей з агентами і проведення фінансових операцій "поза полем зору", каже колишній чиновник. "Це логістична база, де можна спокійно зустрітися і обговорити, що ви робитимете в Італії".

Джерело припускає, що нещодавня опозиція всередині Сан-Марино щодо вдосконалення поліцейського обладнання могла бути мотивована прагненням фракцій не випускати з поля зору сторонніх осіб. Сан-Марино отримує економічну вигоду від дружніх відносин з Росією, звідки до крихітної республіки приїжджають сотні тисяч туристів, яких вона так потребує.

Вперше пан Гоут почав співпрацювати з Росією у 1989 році, коли впала Берлінська стіна. Група Fininvest, підконтрольна колишньому прем'єр-міністру Італії та телемагнату, покійному Сильвіо Берлусконі, доручила йому визначити бізнес-можливості в країнах радянського блоку, що розпадався. Пізніше француз заснував PR-фірму, яка працювала на державну ядерно-енергетичну корпорацію "Росатом", лобіюючи інтереси інших країн щодо купівлі російських атомних електростанцій. Його консалтингова компанія "Стратінвест" також перераховувала серед своїх клієнтів нафтові гіганти "Роснефть" і "Газпром".

У 2015 році, повернувшись до Франції, пан Гоут, за повідомленням французької газети, познайомив майбутнього ультраправого політика Еріка Земмура з Кремлем. Два роки по тому він відіграв ключову роль у створенні "Національного об'єднання". Джерела української розвідки стверджують, що пан Гоут допомагав організовувати зустрічі з іноземними політиками та журналістами для пана Лаврова, а також консультував його щодо переговорів про продаж зброї. Пан Гоут не відповів на прохання про коментар.

Не те, щоб він був єдиним послом Сан-Марино, який має історію тісних зв'язків з Росією. Професор Ігор Пелліччарі, посол республіки в Йорданії, італієць за походженням, був призначений у 2019 році. Однак з 2014 по 2017 рік він представляв Росію як почесний консул у Болоньї, найбільш доступному великому місті Сан-Марино. Почесні консули повинні проживати на визначених територіях, і, згідно з італійськими дипломатичними джерелами, його повноваження були відкликані після того, як він повідомив владу, що переїхав до Росії. У відповідь на запитання The Economist пан Пелліччарі заявив, що "ніколи не отримував жодної фінансової компенсації - навіть у вигляді відшкодування витрат" за свою діяльність на посаді почесного консула.

Сан-Марино, що не має виходу до моря, має населення менше 34 000 і займає площу всього 60 кв. км. Це робить її однією з найменших країн світу. Проте до 29 лютого цього року її почесний консул у Москві був одним з найвпливовіших людей Росії. Володимир Лісін обіймав цю посаду з 2002 року. Пан Лісін, металургійний магнат, є третім найбагатшим громадянином Росії за версією ділового журналу "Форбс". Він публічно критикував вторгнення в Україну, але перебуває під санкціями Австралії, яка внесла його до свого списку у 2022 році за "участь у діяльності або виконання функцій, що мають економічне або стратегічне значення для Росії". Сан-Марино виключила пана Лісіна зі складу свого консульського корпусу лише після того, як він подав заяву про відставку; в офісі пана Лісіна повідомили The Economist, що це було зроблено "через його нездатність бути присутнім у регіонах консульської діяльності на регулярній основі". Пан Беккарі каже, що Сан-Марино не діяло раніше, "оскільки ім'я пана Лісіна не фігурує в санкціях Європейського Союзу, яких Сан-Марино дотримується".

Сан-Марино є незалежною державою з 1291 року. Вона не була об'єднана з рештою Італії в 19 столітті - за деякими версіями, в нагороду за те, що надала притулок Джузеппе Гарібальді та його дружині під час боротьби за об'єднання Італії. Колись податковий притулок, економіка Сан-Марино в останні роки постраждала від посилення контролю з боку офшорних фінансових центрів. Тим не менш, її громадяни є одними з найбагатших у світі.

Про це заявив Пітер Стано, речник Європейської комісії із закордонних справ і політики безпеки: "Сан-Марино є партнером-однодумцем ЄС і регулярно підтримує зовнішньополітичні позиції ЄС в міжнародних організаціях". Він також зазначив, що Сан-Марино проголосувало за пропозицію Генеральної Асамблеї ООН з вимогою до Росії вивести війська з України. Водночас високопоставлений представник української розвідки заявив, що хоча тривалі зв'язки Сан-Марино з Росією "не є несподіванкою", очевидна відсутність уваги до зовнішньої політики Сан-Марино з боку її європейських сусідів "викликає занепокоєння".

Першоджерело: The Economist “The tiny republic of San Marino is alarmingly friendly to Russia”

Більше новин в телеграмі

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Пащека / Світові новини
Пащека / Світові новини@pascheka

13KПрочитань
0Автори
111Читачі
На Друкарні з 15 березня

Більше від автора

  • Болото замість козиря

    Фінансовий скандал у Граці, корупційні розслідування у Відні, посадові махінації в колишніх синіх міністерствах, контакти з російськими олігархами - FPÖ Кікля опинилася у вирі справ.

    Теми цього довгочиту:

    Корупція
  • "Наша Європа може померти": Страшне послання Макрона континенту

    Макрон попередив про загрозу майбутньому ЄС та закликав до більш "суверенної" Європи. Він запропонував ідеї зміцнення ЄС, такі як збільшення бюджету та оборонні преференції. Промова розглядається як передвиборча агітація на тлі відставання партії Макрона в опитуваннях.

    Теми цього довгочиту:

    Європейський Союз

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається