На початку літа, світ інвестицій сколихнула новина про “перевернуту криву дохідності”, адже за статистикою, її поява означає дуже близьке наближення рецесії. Сьогодні ви дізнаєтеся що таке крива дохідності, як її аналізувати і чому цього разу невідомо, чи допоможе вона нам передбачити рецесію.

Крива дохідності

Трохи математики для розуміння теми. “Крива” в математиці означає буквально “непряма лінія на графіку”. Вона може рухатися вгору або вниз, бути опуклою чи випуклою, а може залишатися на одному рівні залежно від функції, яку вона представляє і даних, які ви вкладаєте у цю функцію. Функція у свою чергу - це певна “машина”, яка видає вам передбачуваний результат, коли ви вставляєте туди певні числа. Наприклад функція y=x+2 видає вам число у, більше на 2 за те число, яке ви підставите замість х.

Так от крива дохідності - це лінія, яка утворюється від функції під назвою “дохідність інвесторів, залежно від часу тримання інвестиції”. Уявіть собі, що ви хочете інвестувати 1000 доларів, але не знаєте, на який термін. Ви дивитеся, скільки на ринку приносить облігація номіналом у 1000 доларів за 1,2,3,..20 років, а дані записуєте на графіку. Наприклад, ви отримуєте такий графік:

Горизонтальна вісь: роки тримання вашої 1000 доларів, вертикальна вісь: ваша дохідність у відсотках

Як бачимо на графіку, за 1 рік ви отримуєте 1%, за 2 роки: уже 1.33%, а за 20 років уже цілих 4.5%. Тобто це відображає важливу ідею у фінансах: що довше ви чекаєте повернення своєї облігації, то більше вас будуть винагороджувати за рік.

Чому?

Існує 3 можливих причини, які представлені у фінансових довідниках. Пояснимо Вам лише найпопулярнішу. Уявіть собі, що ви обрали інвестувати на 10 років. Це означає, що ваша облігація буде приносити вам 3.1% щорічно, однак це будуть лише відсотки від вашої 1000, а саму 1000 ви отримаєте на десятий рік. Таким чином, існує набагато більший ризик банкрутства вашого боржника за 10 років ніж за рік, відповідно ваш боржник платитиме вам додаткові відсотки за більший ризик свого банкрутства за 10 років аніж за рік.

Це і є крива дохідності. Ми можемо продемонструвати її тільки для облігацій, адже виплати за облігації і відсоткові ставки по ним (якщо не враховувати можливість продажу на вторинному ринку) фіксовані. Певну дохідність акцій вам не буде гарантувати ніхто (окрім МММ звісно). Найчастіше крива дохідності аналізується в контексті державних облігацій США, адже їхній ринок дуже ліквідний, відповідно інформація на ньому набагато краще відображає те, що думають великі і малі інвестори.

Ось так виглядає крива дохідності облігацій США

Як її аналізувати?

Тепер давайте поглянемо на реальний приклад кривої дохідності США. На горизонтальній вісі все також знаходяться терміни виплат по облігаціям, а на вертикальній - їхня відповідна дохідність. Тобто, орієнтуючись на синю криву, за 10-річні облігації принесуть вам дохід близький до 4.2%, а дворічні - близько 4.8%. Що нам це говорить?

А це говорить нам те, що за правилами попиту та пропозиції, інвестори зараз винагороджуються більшою дохідністю, інвестуючи на 2 роки ніж на 10 років. Однак ризики дефолту США через 10 років набагато вищі за 2 роки, як було описано вище, ні?

Справа в тому, що крива дохідності відображає очікування інвесторів щодо ризику дефолту в майбутньому, які формуються більшим чи меншим попитом та пропозицією на ринку. Відповідно, інвестори сьогодні очікують більше ризиків невиплати облігацій, аніж через 10 років. Усе тому, що досить часто ті інвестори, які передбачають рецесію в майбутньому намагаються “припаркувати” свої гроші в ліквідних активах терміном до року, щоб у найбільш трагічний момент падіння ринку акцій / облігацій “закупитися на знижках”, якщо компанії, які переживають кризу залишаються такими ж привабливими, просто дешевшають через загальний песимізм на ринках. Так от перед останніми великими кризами (їх було 7), тобто за весь час існування цієї кривої в такому вигляді, “перевернута” крива означала наближення рецесії.

Перший графік порівнює 10-річну дохідність з 1-річною, другий - з дворічною. Сірі інтервали позначають період рецесії

Безпомилковий індикатор може дати збій?

Цього разу спільнота інвесторів розходиться в інтерпретації, адже це майже перша можлива “криза”, де відсоткові ставки центральних банків знаходяться на такому високому рівні, який скоріше за все буде їхнім піком. Відповідно, існує дві інтерпретації:

  1. Скоро рецесія, готуємося до кризи і знижуємо ризик.

  2. Відсоткові ставки за 1-2 роки набагато вищі за ті, що прогнозуються за 10 років, адже в середньостроковому періоді їх “пообіцяли” знижувати.

Якому прогнозу вірити?

Інвестиції - це не про віру, це про найбільш об’єктивне передбачення майбутнії тенденцій і намагання зіграти на них якомога вигідніше. Ми вважаємо, що відповідь знаходиться десь по-середині. Справді, США зараз показують досить високий ріст економіки та зниження інфляції. Однак Європа та Китай знаходяться зараз на межі рецесії (ріст на 0,5 відсотків за рік знаходиться екстремально близько до негативного значення). Водночас ринок прогнозує подальше зменшення ставок (про це детальніше писали тут), тому інвестори скоріше за все очікують зниження ставок в майбутньому, але тим не менше не поспішають вкладатися в авантюрні проєкти з надзвичайною дохідністю. Як ми писали минулого тижня: “Сьогодні головне завдання інвесторів - зберегти гроші, а не заробити їх”. Отож бережемо гроші, за можливості інвестуємо у перемогу ЗСУ та уважно стежимо за змінами кривої дохідності, не панікуючи.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Останній Капіталіст
Останній Капіталіст@OstanniyCapitalist

Українська націонал-буржуазія

103.1KПрочитань
0Автори
736Читачі
На Друкарні з 7 серпня

Більше від автора

  • Енергетичні підсумки червня

    Через переведення частини енергоблоків українських АЕС у плановий ремонт (що забезпечить їх стабільну роботу взимку) та збільшення середньодобової температури, частота та довжина стабілізаційних відключень у червні значно зросла.

    Теми цього довгочиту:

    Енергетика
  • Франція - чому на виборах палає ?

    Цієї неділі пройде перший тур парламентських виборів, і це буде мати неабиякий вплив на майбутнє Пятої Республіки. Бажаємо приємного читання.

    Теми цього довгочиту:

    Франція
  • Ближчий погляд на іноземні інвестиції в казначейські облігації США

    Казначейство США нещодавно почало публікувати зміни в оцінці як частину нової розширеної форми TIC щодо довгострокових цінних паперів (TIC SLT), щоб відрізняти зміни в транскордонних інвестиціях, пов'язані з чистими надходженнями, від тих, що пов'язані з оцінкою.

    Теми цього довгочиту:

    Економіка

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається