Лірі Ґеґа. Поплічниця Ходжа, яка загинула від нього через инакший погляд на комунізм

Дівчина йшла пліч-о-пліч з майбутнім очільником комуністичної Албанії Енвером Ходжа, і в наслідку загинула через нього, будучи вагітною.

Ця історія вражає своїм цинізмом, але нумте по-порядку.

Міладін Попович зліва, Лірі Ґеґа посередині та Енвер Ходжа справа

Початок

Майбутня революціонерка Лірі Ґеґа народилася в заможній родині у році 1918. У 1940 вона закінчує Педагогічний інститут королеви-матері в столиці Албанії — Тирані. В молоді літа дівчина захоплюється комуністиною ідеолоґією та долучається до підпільної комуністичної групи в місті Корча. Там разом з нею підпільну діяльність веде і вже згаданий Енвер Ходжа.

У році початку Другої світової війни (в 1941) Ґеґа вступає до комуністичної партії Албанії та бере участь у партизанському русі.

Повстанці-комуністи беруть гору у війні проти фашистської Італії та її поплічників (того ж Третього Райху) і закріплюються в країні. Звісно, не без допомоги совєтів.

Лірі обіймає високі посади, наприклад, входить до складу політбюро ЦК Албанії та стає обраною як депутатка Народних зборів.

Водночас вона перебуває в керівництві деяких жіночих орґанізацій. Лірі прагне просувати фемінізм в Албанії того часу.

Перехід в опозицію

У 1948 році Албанія розриває дипломатичні взаємини зі своїм сусідом — комуністичною Югославією. Це відбувається вслід за совєтами і обґрунтовано тим, що влада Албанії не довіряє Югославії та невподоблює її внутрішню та зовнішню політику. Починаються репресії проти прихильників очільника Югославії Йосипа Броз Тіто. Натомість Лірі Ґеґа продовжує виявляти вподобання до югославських комуністів та тих албанських посадовців, які теж підтримують політичну путь сусіда.

У 1946 році Ґеґа одружується з ґенералом Далі Ндреу і через два роки народжує доньку. Служить жінка в управліні системи освіти.

З середини 1950 років через, зокрема, вплив політики Хрущова з його відлигою та розвінченням культу Сталіна в СРСР, в Албанії виникає опозиційний рух. Він пропагує сповільнення індустріялізації і коликтивізації в Албанії. Метою є те, аби албанська влада могла звертати більшу увагу на рівень життя людей. Також рух пропагує і демократизацію самої комуністичної партії Албанії. Опозиційники також підтримують і думку про реабілітацію вже згаданих прихильників тодішнього очільника Югословії “тітовців”.

Найбільшими прихильниками опозиційного руху були колишній міністр внутрішніх справ і фінансів Тук Якова і секретарка ЦК Лірі Белішова. З ними таємно підтримують зв’язок ґенерали Панайот Плаку і Далі Ндреу з дружиною Лірі.

Виступ проти влади Енвера Ходжі намічають на конференції партійної орґанізації Тирани в квітні 1956-ого. Серед делеґатів значною була частка тих, хто могли підтримати ґенералів Плаку і Ндреу. Однак про виступ стало відомо міністру оборони Бекиру Балуку та міністру внутрішніх справ і очільнику таємної поліції Сіґурімі Кадрі Хазбію.

Арешт і страта

Почалися переслідування та страти причетних до руху. Лірі Ґеґу заарештовують із чоловіком та звинувачують у прагенні захопити владу в Албанії, в дискредитації партійно-урядового керівництва і у зв’язках з югославською розвідкою.

Попри намагання деяких лиць вберегти життя подружжю, їх засуджено до смертної кари. Навіть вагітність Лірі та особисте звернення Микити Хрущова не пом’якшили цього рішення.

У грудні 1956 року подружжя було розстріляно.

Такі дії викликали обурення навіть у кривавого совєтського керівництва і невдовзі опісля цього посол СРСР був відкликаний з Албанії.

Сьогодення

Тепер Лірі Ґеґу, попри свою участь в побудові комуністичної Албанії, вважають в Албанії тією, яка боролась проти дикатури разом з поплічниками з опозиційного руху.

На нашому каналі вже є два випуски про історію Албанії:

Про те, звідки вона з’явилася та як потрапила під Османщину
Про те, як вона жила під правлінням турків та здобула незалежність

Підписуйтесь на наш ютуб, аби не пропустити третьої завершальної частини про комуністичну Албанію. В ній ми розкажемо, як Албанія ледь не стала европейською Північною Кореєю. Буде цікаво!

Ваша ПлітБрама.

Окремо дякуємо дописникам в українськомовній вікіпедії за чудову статтю про Лірі Ґеґу.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ПлітБрама
ПлітБрама@plitbrama

Про історію та ґеоґрафію!

774Прочитань
0Автори
18Читачі
Підтримати
На Друкарні з 18 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається