Mad Season — Above | Огляд альбому

Above - Album by Mad Season - Apple Music

Зазвичай вечірній Сіетл відкривав творчим людям двері до вечірок з купою алкоголю та наркотиками. Однак у старих кімнатах з обідраними стінами люди збирались не лише заради задоволення шкідливою пристрастю. Розважаючи себе вони грали різну музику. І ось що трапляється, коли твій потенціал недооцінюють, а здатен ти на більше. Так народжуються музичні перли, схожі на «Above».

Above Mad Season | Bleed

Альбом складний, експериментальний, не має якогось одностайного жанру тому за ним не кріпиться жоден ярлик. Гітарист Pearl Jam Майк Маккріді надихався блюзом, водночас граючи агресивні акорди в стилі Black Sabbath. Своєю чергою вокал Лейна Стейлі коливається від кришталево чистого до розмитого, часом холодно, а потім підриває цей спокій криком відчаю.

Особливо це помітно у психоделічній композиції Wake Up, де він ділиться 10-літнім досвідом страждання від наркозалежності.

For a little peace from God you plead And beg
For a little peace from God you plead!

А з цього моменту Лейн безнадійно просить у Бога милосердя, і закінчує куплет виражаючи болісне страждання.

daily layne staley on X: "layne staley performing at the moore for mad  season. (1995) https://t.co/D3Ucf4sZ5Q" / X

Часто Лейн Стейлі приходив до студії з книгою "Пророк" Каліля Гібрана. Книга про духовність, яка ймовірно як і Mad Season стала для вокаліста рефлексією, пошуком сенсів і роздумами про власне життя. Так можна розтлумачити ритм-н-блюзову композицію X-Ray Mind. Хоча в ній також можна знайти й підтекст: стосунки між виконавцем та продюсером («X-ray mind reads. Plenty. Worth no more than. Pennies»)

Він також посилається на цю книгу у психоделічній River of Deceit («My pain is self-chosen»).

У поезії Каліля Гібрана сказано: «Ви самі обираєте більшу частину свого болю. Це гірке зілля, яким лікар зцілює ваше внутрішнє "Я"».

I could either drown
Or pull off my skin and swim to shore
Jitazos inmortales S03E21: 'Artificial Red', de Mad Season

Лейн Стейлі розповідає про досвід зловживання наркотиками, яке викликає лущення шкіри через тривогу, страх, неспокій, спричинені опіатною ломкою. Він стоїть перед вибором: потонути від залежності або врятуватись.

Коли я вперше почув «I Don't Know Anything», але не звернув уваги на виконавця, у мене виникло питання «чому я раніше не зустрічав цю пісну в Alice In Chaince?». Оскільки альбом записувався у шаленому темпі, цей процес був схожий на той, у якому працювали члени АІС, тому не дивно, що I Don't Know Anything τα I'm Above схиляються більш до гранжевого звуку.

Layne Staley's first gig with Mad Season. Crocodile Cafe, Seattle (1994) –  @rock-basstard on Tumblr

У пісні «I Don't Know Anything» Лейн Стейлі розповідає, як намагаючись зіскочити з героїнової залежності він знову й знову повертався до нього. Автор завдає собі болі, але усвідомлює, що адекватна людина так не робила б.

Також на боротьбу з власними демонами й залежністю вокаліст натякає в блюзовій «Artificial Red» (так позначають метадон, опіоїд, який використовують для знеболення й лікування від наркотиків).

До речі, на обкладинці альбому зображений Лейн Стейлі разом зі своєю колишньою. І ймовірно під Led Zeppelin'cьку мелодію й хард-роковий мотив на пісні «Lifeless Dead» автор згадує про стосунки з нею. Він потрапляє в психологічну пастку дівчини, яка використовує його задля фізичного й емоційного задоволення.

Mad Season (1995) Live At The Moore

Згадуючи вплив AIC на процес запису, для джазової пісні «Long Gone day» вони використали схожу механіку. Йдеться про закінчення рядків одне одним, доповнюючи вокальну лінію. Марк Лейнеган навіть згадував, що при створенні тексту вони зі Стейлі після написаного рядка обмінювались листком.

Ha «November Hotel» хлопці заграли в різній тональності й темпі якийсь джазово-фанково-психоделічний рок, де вони ніби підсумовують увесь матеріал і це ті 7 хвилин, які я раджу витратити кожному, просто заради ознайомлення. І закриває альбом душевна, спокійна композиція «All Alone». У ній кожен з учасників знаходить гармонію між музикою та собою, ізолюючись від усіх зовнішніх проблем, чого зрештою й хотіли досягнути виконавці.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
mak
mak@makmak

410Прочитань
9Автори
10Читачі
На Друкарні з 23 липня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається