Публікація містить описи/фото насилля, еротики або іншого чутливого контенту.

Важка і танцювальна музика здаються практично природними антиподами, але іноді ці дві стихії зливаються в щось єдине. За роки вишукування різних рок-цікавинок у мене зібралась невеличка колекція таких гібридів і сьогодні настав час нею поділитись.

В цій підбірці будуть відсилки до різних танцювальних ритмів, від сумішей з диско, до електронної музики, від кельтських народних мотивів до латиноамериканських реггітонів. Всіх їх об’єднує одне: поднання з важкою музикою і протиріччя певним сталим стереотипам.

Reckless Love

Гурт Reckless Love є одним з носіїв духу класичного глем металу 80-их нової хвилі, але зі своїм особливим шармом. На відміну від багатьох інших однокласників по жанру, не складно уявити як натовп витанцьовує під їх пісні, які мають доволі вдалі для цього мотиви. Особливо в цьому плані виділяється “Night On Fire”.

Reckless Love - Night On Fire

Цілком органічно це можна уявити і під пісню “Hot”, хоча в ній і є коротенький відрізочок (буквально 1-2 секунди) який особисто мені складно уявити в поєднанні з танцями.

Reckless Love - Hot

Electric Callboy

Однозначно найвідоміший гурт в сьогодняшній збірці (я навіть чув їх пісні у нас в Україні на футбольних матчах), який зробив собі ім’я поєднавши електронну музику з металом (офіційна класифікація жанру: електронікор). А ще гурт, через який мені обов’язково треба не забути повісити 18+ плашку на цей текст.

Німецькі гурти люблять видумувати собі назви для піднапрямів які створює їх музика. Так тут вже були тексти про “мушкетерський рок” від dArtagnan і “акапелла-метал” від Van Canto. Цей же гурт назвав свою музику “порно електро-метал”… І мені тут просто нема чого додати.

Electric Callboy - WE GOT THE MOVES

Це сатиричний гурт який любить поєднувати непоєднуване і пробивати двері в царство абсурду. Їх тексти, їх образи, їх відео, все працює на максимально дивний унікальний колорит. Поєднати непоєднуване, схоже саме так звучить головне правило колективу.

Показова пісня “PUMP IT”, яка в шахматній послідовності забеспечує нам фрагменти які підштовхують слухача в пляс і моменти щоб металюжно потрясти гривою (у кого вона є).

Electric Callboy - PUMP IT

До речі, справжня несправедливість галактичного масштабу в тому, що вище наведена пісня подавалась гуртом в заявці на відбір на Євробачення 2022. Це контент просто створений до цього шоу, але схоже їх навіть не доспустили до відбору.

Це той гурт де я дуже рекомендую не просто слухати, а хоча б раз подивитись. Це завжди крінж, але крінж якісний.

Electric Callboy - Hypa Hypa

Особисто мені електронна музика ніколи не заходила і це перший (і поки здається єдиний) гурт який зміг своїм звучанням “продати” мені її елементи. Думаю їх можна справедливо назвати Раммштайн від електронної сцени і, як і у їх співвідчизників, у них є відповідна магія пробивати смакові бар’єри.

Electric Callboy - TEKKNO TRAIN

З іншого боку, ці скажені хлопці змогли взяти жанр що нині традиційно сприймається довольно серйозним і брутальним і зробити з нього веселу молодіжну розвагу. Що в певному сенсі повертає нас в 80ті, коли метал був в широкому сприйнятті більше про веселий бешкетний протест, ніж про байкерську брутальність.

Electric Callboy - Everytime We Touch (TEKKNO Version)

BABYMETAL і друзі

Про гурт BABYMETAL також думаю багато хто чув. Веселий нестереотипний проект з Японії, який класифікується як вокально-танцювальний кавай-метал гурт (це навіть звучить трошки дико). Ну і раз він окрім всього іншого танцювальний, то мають бути і відповідні пісеньки. Мені згадались дві записані в колабах з іншими гуртами. По перше, колаб з вище згаданими колбоями:

BABYMETAL x ‪Electric Callboy‬ - RATATATA

По друге, весела шиза записана з вокалістом шведського метал гурту Sabaton Йоакімом Брьоденом. Бачити мужика що зазвичай співає про епічну військову історію в такій пісня це окремий набір емоцій. Але ключову фішку спойлерить найпопулярніший комент до пісні. Якщо його перекласти: японський гурт разом з шведським вокалістом виконує пісню засновану на фінській народній пісні з ірландською хореографією в Данії… Змішали все!

BABYMETAL | Oh! MAJINAI (ft. Joakim Brod�n)

Turisas

Москальським культурі і історії важко подякувати хоч за щось, особливо за сам факт їх існування. Але іноді навіть вони надихали представників інших націй на щось цікаве. В нашому випадку фінів надихнув персонаж часів першої світової: “Ра-ра-распутін, лавер оф зе рашан квін”.

TURISAS - Rasputin

dArtagnan

Не відкладаючи в довгий ящик згадаю і ще один випадок коли наші небажані сусіди випадково допомогли зробити вклад в світову культуру (не хочеться про них згадувати, але з пісні слів не викинеш). Ну або якщо точніше, то навіть не стільки вони, скільки фіно-угорські народності культуру яких вони асимілювали.

Є така стара народні пісенька “Коробейніки”. В 90их творці тетрісу взяли з неї мелодію і створили те що в світі знають як “мелодія тетрісу”. А вже в нашому сторіччі німецький гурт dArtagnan взяв цю ж мелодію, написав під неї з нуля власний текст і отримав “Trink mein Freund” (німецькі фолк-рок гурти мабуть навіть з християнської молитви зможнуть зробити пісню про випивку яка ще і буде круто звучати).

dArtagnan - Trink mein Freund

Те саме вони зробили з “гімном Люфтваффе”… Ну як гімном… Піснею яку безграмотна русня нарекла гімном Люфтваффе. Про цю історично-пропагандиську дурість я раніше згадував коли розбирав різні версії цієї пісні і її історію:

Ну але хай вони бісяться через міфи які самі ж і створили, а ми разом з німцями можемо насолоджуватись цим шедевром:

dArtagnan - Was wollen wir trinken

Про сам же гурт і їх музику також є окремий пост:

Feuerschwanz

Особисто мій улюблений гурт. Ці скажені німці здатні на все. В тому числі перетворити реггі на метал з танцювальним потенціалом, чи навіть зробити пісню з авторським танцювальним рухом.

Почнемо з першого. “Ding”. Кавер на маловідому у нас класику. Власне навіть відео до пісні містить танці (а ще по трошки веселого крінжу, красивих дівчат і середньовічного антуражу).

EUERSCHWANZ ft. Melissa Bonny - Ding

Ну а щодо фірмового руху, це нам треба заглянути в відео до пісні “Berserkemode”, десь так з часової відмітки 2:47.

FEUERSCHWANZ - Berzerkermode

І так, про них також є значно більше:

Nanowar of Steel

Ще один гурт про який я вже згадував в минулих текстах. Пародійно-сатиричний гурт з сонячної Італії. Вони особливо яскраво себе показали не в поєднанні якихось 2х жанрів, а в поєднні ледь не кожен раз нової комбінації жанрів.

Наприклад, з того що нас цікавить в цьому огляді, метал і реггітон:

Nanowar Of Steel - Norwegian Reggaeton (feat. Charly Glamour & Gigatron)

Метал і диско:

NANOWAR OF STEEL - Disco Metal

Метал і госпел (бачили як в фільмах іноді американські християни пританцьовують? А тепер поєднайте це з металом, вікінгами і… каталогом ІКЕА):

NANOWAR OF STEEL - Valhalleluja (ft. Angus McFife from Gloryhammer)

No Resolve

Ну а тут трошки зворотня історія. Навіть якщо ви не пам’ятаєте колись популярну пісню бойс-бенду NSYNC “Bye Bye Bye”, цього року третій Дедпул вивів її знову на пік популярності. Як і танці під неї.

Конкретно ці металюги спрацювали на випередження і зробили дуже вдалий метал кавер:

BYE BYE BYE (‪@OfficialNSYNC‬ ROCK Cover by NO RESOLVE)

Leo Moracchioli

Ну і раз зайшла мова про кавери, то як оминути суперфабрику оних від Лео з Frog Leap Studio. Цей по хорошому скажений норвежець вже випустив кілька сотень каверів. При такій кількості там обов’язково мало знайтись щось для тих хто хоче порухати різними частинами тіла. Я собі для цієї підбірки відмітив з його каверів версію “Uptown Funk”:

Uptown Funk (metal cover by Leo Moracchioli)

Alestorm

Але повернемось до авторських робіт. Є такий піратський гурт Alestorm, який не надто себе обмежує перебуванням жорстко в рамках метал-жанру. І є у них пісенька з дуже красномовною назвою “P.A.R.T.Y.”, яка дуже очікувано підходить під нашу сьогодняшню тему:

ALESTORM - P.A.R.T.Y.

Хоча і деякі інші їх пісні не позбавлені танцювального потенціалу, хоч і дещо в іншому стилі. Наприклад “Drink” (це скоріше для домашнього паті):

ALESTORM - Drink

Dragonforce

Пауер метал гурт відомий своїми складними швидкими соляками на гітарі, не так давно випустив дещо не зовсім типове для їх творчості: пісню з танцювальною мелодією. “Doomsday Party”. І це доволі цікавий і по своєму унікальний зразок подібної музики.

DragonForce - Doomsday Party

Beast in Black

Металісти-анімешники. Вже на цьому поєднанні можна сказати що банда ця неординарна. І в свій метал вони вставили чимало елементів з танцювальної музики 90их (по типу синті-попа).

BEAST IN BLACK - Power Of The Beast

За цей танцювальний елемент у них здебільшого відповідають партії синтезатора. Особливо добре їх можна відчути в “One Night in Tokio”.

BEAST IN BLACK - One Night In Tokyo

DIAMANTE

Американка мексиканського походження Діаманте Азура зі своїм гуртом взяла цього року помітний курт на вісімдесяті. І титульною піснею цього вектору стала “1987”, яка поєднує в собі елементи різних музичних жінрів популярних в ту яскраву епоху.

DIAMANTE - 1987

Powerwolf

Цей гурт здебільшого відомий своїми “святими мессами геві метал”, але є і у них одна пісня яка проситься в цю підбірку. Щоправда під танці не клубні, не народні, а в певному сенсі бальні. “Dancing With The Dead” - епічно-готичний гімн з шикарним простором для хореографії.

POWERWOLF - Dancing With The Dead

Hamatom

Це… цікавий випадок. Метал гурт записує акустичний альбом в стилістиці 20их років минулого сторічча. Але гурт тим не менш все ще металюжний, а одна з пісень має цілком собі танцювальну мелодію. Тож згадаємо і її, штука реально прикольна і унікальна.

H�MATOM - Tanz auf dem Vulkan

Fiddler Green

Технічно я тут доволі далеко відходжу від теми металу, це по суті класичний кельтський фолк-рок, але проігнорувати їх не можу. Хай будуть приємним бонусом. Ну дуже легко уявити як хтось танцює під це ірландську джигу, та і жанр споріднений.

My Fairy Of The West

На повноту цієї підбірки не претендую. Майже впевнений що когось я таки забув згадати. Але як такий собі приклад руйнування сталих стереотипів про важку музику думаю ця підбірка вже тягне. На цьому на сьогодні все і до наступних текстів.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
РОКова скарбничка
РОКова скарбничка@ROKova_skarbnychka

Про маловідомий рок і метал

1.7KПрочитань
2Автори
34Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

  • Коли трава була зеленіше. Рок з патлатих 80их. Формуємо плейлист. Частина 4

    Після певної паузи думаю варто повернутись до наповнення плей листу з класичним роком і додати в нього пісні ще кількох гуртів з патлатих 80их.

    Теми цього довгочиту:

    Рок
  • Музика з українським культурним кодом. Підбірка фолк-року

    Враховуючи дату, очевидно що якщо і говорити сьогодні про музику, то варто саме про нашу, з нашим місцевим колоритом і фольклорним спадком минулого. Тож я вирішив зробити невеличку підбірку різноманітного українського фолк-року, який на мій погляд вартий особливої уваги.

    Теми цього довгочиту:

    Фолк-рок
  • “Популярний монстр” Ронні Радке. Escape the Fate/Falling in Reverse

    Вчора вийшов один з найкращих альбомів що я чув за цей рік, з шикарною і різноманітною музикою, а також цікавою тематикою матеріалу, від своєрідної репутації автора, до проблем сучасного суспільства. Гарний привід поглянути і на альбом, і на історію людини що його створила.

    Теми цього довгочиту:

    Музика

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Розбираю текс на цитати! Дякую за настрій 🤘💃🏽🤘

Вам також сподобається