Публікація містить описи/фото насилля, еротики або іншого чутливого контенту.

Скарби РОКу. Heavenly і Galderia. Перлини французького пауер металу

Говорячи про французьку музику навряд багато хто подумає саме про метал. Найближче що можуть згадати, це вірогідно рок опера Моцарт. Шикарна штука, але це всетаки не зовсім те. А в той же час Франція стала домівкою для щонаймеше двох доволі цікавих пауер метал гуртів. Про них і піде мова.

Гурти достатньо різні за звучанням і тематикою, хоча і починали з доволі схожого матеріалу. В обох випадках має бути цікаво простежити їх розвиток, оскільки обидва гурти з кожним альбомом тільки додавали в якості. Одні в результаті прийшли до творчості яка перевіряє на міцність моральні кордони, а інші залишились вірними фентезійній музі.

Heavenly. Рух до вершини “18+”

Heavenly - Farewell (2009)

Почнемо зі “старичків”. Гурт Heavenly (анг. “небесний/божественний”) було сформовано ще 30 років тому, у вже далекому 1993. Хоча до 1994 вони носили іншу назву: Satan’s Lawyer (пламенний привіт стереотипу про “металюг-сатаністів”). Але потім вирішили що настав час радикальних змін і “змігрували повище”.

В той же час вони остаточно визначились і зі своїм музичним спрямуванням під впливом гурту Helloween. Щоправда, до перших їх власних синглів залишались ще цілих 4 роки. Перший же альбом “Coming From the Sky” вони випустили аж в 2000 році.

По альбому помітно що гурт ще тіки набивав руку. По суті це доволі типовий пауер метал, який поки ще не надто виділяється серед конкурентів. Як приклад, один з треків з того альбому:

Heavenly - Time Machine (feat. Kai Hansen & Piet Sielck) (2000)

Вже на другому альбомі “Sign of the Winner” (2001) куди помітнішою стає фірмова для них домішка певної симфонічності. Вище стає і якість, цей альбом вже доволі приємно слухати. Це знаходить відгук як серед слухачів, так і серед спеціалістів. Він відкриває гурту спершу двері до спільного концертного туру з Edguy, а потім, в 2002, і до дебюту на сцені Вакена (мрії мабуть кожного металіста).

Heavenly - Sign of the Winner (2001)

Для написання наступного альбому в них йде дещо більше часу і… таке враження що вони його витратили щоб зробити свої пісні якнайдовшими: при доволі швидкому темпі музики, характерному для пауера, майже всі пісні мають довжину від 6 до 10 хвилин (Фредді Меркюрі зі своєю рапсодією ними б пишався).

Вцілому до пісень із подовженим хронометражем я ставлюсь добре (моя улюблена Avantasia - Raven Child взагалі має довжину 11:15), але все таки у випадку з альбомом “Dust to Dust” (2004) вони як на мене позатягували свої пісні довше потрібного, або ж недопрацювали з їх динамікою і акцентами. Тим не менше, можна відмітити що про “типовий пауер метал” тут вже доводитьсь говорити менше, хоча б тому, що у більшості пауер метал гуртів нема такого (янгольского?) терпіння.

Heavenly - Victory (Creature of the Night) (2004)

Але зробимо так, як зробив сам гурт, і підемо далі. Альбом Virus (2006, “до того як ковід зробив це мейнстримом”), став першим дійсно високоякісним альбомом, де вони, навчившись на своєму досвіді, видали щось видатне.

Heavenly - Spill blood on fire (2006)

На цей момент у гурту вже явно формується власний впізнаваний стиль звучання. Нема вже затягувань, характерних для їх попереднього альбому. А окремі композиції, такі як “When the Rain Begins to Fall”, вже на 100% відчуваються “небесними”, відповідно до назви гурту (і ну дуже контрастують з обкладинкою альбому).

Heavenly - When the Rain Begins to Fall (2006)

Але справжньої вершини їх творчість досягає в 2009му році, з виходом альбому “Carpe Diem” (“жити одним днем”). І тут у нас нарешті є привід згадати амурні стереотипи про французів (не те щоб хотілось, але напрошується). У цього альбому особлива естетика в усьому. Красиві мелодії, які так і проситься побачити в якомусь фільмі про Казанову (і байдуже що він італієць), одна за найвишуканіших обкладинок альбому, що яколи небуть бачив і… кліпи до пісень з рейтингом 18+.

Heavenly - FullMoon (2009)

Головним шедевром альбому, та і гурту вцілому, я б назвав “Lost in your Eyes”. Прекрасна, мелодійна, епічна пісня, шикарно акцентована хоровими вставками, якій хочеться підспівувати при кожному прослуховуванні. В англійській розмовній мові є слово “eargasm” для опису максимального кайфу від того що ти чуєш, і думаю тут воно підходить і ідеально, і символічно.

Доречі саме з цієї пісні я зацікавився гуртом і у мене було 3 стадії її сприйняття:

  1. Коли я її тіки послухав: офігенно красива романтична пісня, про чисті щирі почуття.

  2. Коли я звернув увагу на обкладинку альбому і у мене з’явились смутні підозри в чистоті цих почуттів і того про які “очі” може йде мова.

    Власне, обкладинка альбому. Готична естетика, прекрасні жінки, воістину французька елегантність.

  3. Коли я знайшов кліп і впевнився в своїх підозрах. Дівчина яку вони підібрали для відео не залишила жодних сумнівів на яких саме “очах” вони акцентували увагу.

Heavenly - Lost In Your Eyes (2009)

Окрім неї, не можу не згадати ще дві дуже примітні пісні з цього альбому. Перша з них це титульна, “Carpe Diem”:

Heavenly - Cape Diem (2009)

В цій пісні є певна величність і масшабність, при якій не складно уявити, як її виконують як частину якоїсь рок-опери, в її піковій частині.

А друга це "Ode to Joy”, “ода радості”. Вона починається з мелодії одноіменної оди Бетховена і переходить у їх власну епічну композицію.

Heavenly - Ode to joy (2009)

На цьому альбомі вони досягли вершини свого розвитку. Але схоже це стало не тільки досягненням, але і проблемою. З 2009 року і аж до 2022 від гурту не було жодної нової пісні. І тільки рік тому з’явились новини про те що гурт зібрався знову щоб записати новий альбом. На останніх концертах гурт вже показав своїм фанам одну з нових пісень, але я так і не знайшов її в достатньо хорошій якості (є тіки поганенькі записи з телефонів), тож її додавати сюди не буду.

Тим не менш, наразі є привід для інтриги. Що саме принесе новий альбом після більш ніж 14-річної паузи: епічне повернення чи тінь колишньої величі? Час покаже, але перевірити це точно буде цікаво.

Galderia. В кращих традиціях фентезі-металу

GALDERIA - High Up In the Air (2017)

Тепер пропоную перейти до їх дещо молодших земляків. Гурт Galderia було засновано в 2006 році. Перші 4 роки сам гурт описує як “роки коли вони набули багатого досвіду”. Ховається за цим 3 саморобних демки, які можна знайти тільки на їх офсайті, і тимчасовий розпад гурту в 2009 з відродження того ж року.

В 2010 ж вони випускають перший свій диск, вже з професійним мастерингом “Rise legions of free Men”. Для знайомства з їх ранньою творчістю хорошим варіантом буде “Land of Galderia”:

Galderia - Land of Galderia

Як можна здогадатись з назви пісні, Galderia це назва фентезійного сеттингу який вони створили для своїх пісень. Доволі типова історія для пауер метал гуртів, які часто працюють саме в фентезійному жанрі, через що сам пауер часто називають “фентезі-металом”.

Доречі, своїх фанів вони називають: легіонами Галдеріанців (“legions of Galderians"). Обожнюю це надсерйозне і монументальне ставлення до несерйозних речей притаманне цьому жанру.

Але повернемось до історії гурту. В 2012 році вони випускають вже повноцінний альбом "The Universality". Тут особливої уваги заслуговує “Children of the Earth”. Це не тільки статистично найпопулярніша пісня альбому, а і здоровий, приємний і якісний приклад 7+ хвлинної композиції, порівнявши з якою, якраз можна добре відчути недоліки 3го альбому попереднього гурту.

Galderia - Children of the Earth (2012)

Також хочеться відмітити пісню “Sundancers”. Доволі незвична суміш пауеру в який схоже додали певні нотки натхнені танцювальною музикою з доволі цікавою манерою вокалу.

Galderia - Sundancers (2012)

В 2016 році, поки готувався їх третій студійний альбом, вони завітали в Польшу і записали там акустичний альбом “Radio Unplugged”, який було випущено в перший день 2017 року. І слухаючи це, я просто не можу не уявити середньовічну таверну і музик що виконують це для місцевої юрби. Дуже атмосферна музика!

GALDERIA - Radio Unplugged - Land of the Free Men (2017)

Відео до пісні “Grundwald” дуже добре демонструє як вони записували цю акустику з хором.

Galderia - Radio Unplugged - Grundwald (2017)

А слідом за акустикою вийшов і повноцінний альбом “Return of the Cosmic Men” (2017), який і до нині залишається найпопулярнішою роботою гурту (хоча моїм особистим фаворитом таки є його наступник). Енергічна і епічна “High Up In the Air”, з якої я почав частину про Galderia, якраз була синглом до цього альбому. А в самому альбомі досить багато гідних пісень, як наприклад “Shining Unity”.

Galderia - Shining Unity (2017)

Доречі, я вище вже згадував про танцювальні нотки в одній з їх більш ранніх пісень. Тут же є така, де відповідний потенціал відчувається вже кожною клітинкою тіла: “Blue Aura”.

Galderia - Blue Aura (2017)

А от пісню “Living Forevermore” звідти ж, мені особисто більше подобається слухати в акустичному варіанті:

GALDERIA - Living Forevermore ( Acoustic version ) (2017)

Щодо цього альбому є ще цікава ремарка від самого гурту. Хоча альбом не створювався як концептуальний, але пісні в ньому об’єднані навколо теми пробудження людства.

Ну і нарешті 2022 рік і альбом “Endless Horizon”. Як на мене, то найсоковитіший альбом з усіх що гурт робив. Майже кожна пісня прямо в ціль.

Galderia - Endless Horizon (2022)

Найепічнішою роботою альбому стала “Striking the Earth” і це точно одна з найкращих їх пісень за історію гурту.

GALDERIA - Striking The Earth (2022)

Також хочеться звернути увагу на пісню “Eternal Paradise”. Вона починається ніби мелодія з якогось вестерна, і розвивається в оду практично космічного масштабу:

Galderia - Eternal Paradise (2022)

Ну і по традиції, і в цьому альбомі від пісні під яку важко всидіти на одному місці не обійшлось:

GALDERIA - Elation (2022)

Ну а взагалі ці 2 альбома гурту Galderia (особливо останній), як і “Carpe Diem” гурту Heavenly, я б рекомендував до повного прослуховування. Вони того варті!

Отакий от вийшов відносно короткий екскурс в пауер метал сцену країни мушкетерів і круасанів. Один гурт до крайнощів дорослий, інший зберіг певну дитячу мрійливість. Але обидва варті уваги і мають цікаву творчість.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
РОКова скарбничка
РОКова скарбничка@ROKova_skarbnychka

Про маловідомий рок і метал

1.4KПрочитань
2Автори
27Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

  • Beast in Black. Power metal? Synth metal від анімешників з унікальним вокалом!

    Сьогодні хочеться зачепити музику гурту, що починався як ще один power metal проект, а з часом перетворився в найкращий synth metal гурт на важкій сцені. Шалена музика і купа любові до 80их, аніме і навіть кіберпанку. А також пісні кожна друга з яких гідна аніме-оупенінгу.

    Теми цього довгочиту:

    Рок
  • Коли трава була зеленіше. Рок з патлатих 80их. Формуємо плейлист. Частина 2

    Час продовжувати наповнення нашого плейлиста з класичного року. В першій частині в нього потрапили пісні гуртів Twisted Sister, Cinderella і Britny Fox. Сьогодні їх доповнять Journey, Foreigner, Def Leppard, Mötley Crüe і Poison.

    Теми цього довгочиту:

    Рок
  • Розквіт монгольського року. The HU та інші

    За останній тижедень мені пощастило натрапити на кілька цікавих монгольських рок гуртів. Це не було чимось абсолютно новим, оскільки за одним таким гуртом я вже стежу певний час, але це змусило задатись питанням про обширність цього явища. Тож давайте глянемо чим багата Монголія

    Теми цього довгочиту:

    Рок

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається