Малайзія та Таїланд прагнуть приєднатися до БРІКС: 5 речей, які потрібно знати

Автор: Norman Goh

Дві країни Південно-Східної Азії, Малайзія і Таїланд, нещодавно оголосили про свої плани приєднатися до групи країн, що розвиваються, БРІКС, оскільки країни середньої потужності намагаються маневрувати в умовах зростаючої геополітичної невизначеності, в тому числі напруженості у відносинах між США і Китаєм.

Що означатиме їхнє членство в БРІКС? Чи підуть за ними їхні сусіди? Ось п'ять речей, які варто знати:

Що це за організація - БРІКС?

БРІКС, абревіатура від Бразилія, Росія, Індія, Китай і Південна Африка, була започаткована в 2009 році як БРІК, а пізніше перейменована в БРІКС в 2010 році, коли до групи приєдналася Південна Африка. Вона була створена для сприяння економічному, політичному та культурному співробітництву між її членами.

На відміну від Асоціації держав Південно-Східної Азії (АСЕАН), група діє без офіційного статуту чи секретаріату - на кшталт неформальної групи, яка збирається щорічно, щоб забезпечити гнучкість та швидке реагування на глобальні виклики.

Алісія Гарсія-Ерреро, старший науковий співробітник брюссельського аналітичного центру Bruegel, у своїй статті на Східноазійському форумі стверджує, що на початку формування групи Китай домінував у блоці, і більша частина зростання торгівлі була орієнтована на Китай. Однак нещодавнє зростання, в основному за рахунок Індії, призвело до "прискорення економічного зростання" групи.

Минулого року валовий внутрішній продукт п'яти країн разом становив 25,8 трильйона доларів США, або близько чверті світового показника, тоді як розвинені країни "Великої сімки" (G7) - 46,8 трильйона доларів США.

ВВП G7 та БРІКС.

Чому Малайзія і Таїланд хочуть приєднатися?

Участь у БРІКС сприятиме економічному співробітництву з країнами, що розвиваються, зокрема, торгівлі та інвестиціям.

Крім того, Малайзія розглядає це як можливість долучитися до зростаючої багатосторонності, за словами Ху Чів Пінг, старшого наукового співробітника Східноазійського форуму міжнародних відносин. Вона сказала, що приєднання до БРІКС "[підтримає] багатополярний світовий порядок замість того, щоб бути втягнутим у нову холодну війну, зосереджену на американсько-китайському суперництві".

Таїланд заявив, що членство в БРІКС посилить роль Таїланду як лідера серед країн, що розвиваються.

Представник міністерства закордонних справ заявив журналістам минулого тижня, що країна хоче "відігравати більше ролей, просуваючи потенціал Таїланду для спільної гри з розвиненими і слаборозвиненими країнами з метою надання керівних принципів для розвитку світової спільноти для просування справедливості і рівності", додавши, що членство в БРІКС не означає, що Таїланд стає на чийсь бік.

Чи підуть за ним інші країни Південно-Східної Азії?

Міністр закордонних справ Індонезії Ретно Марсуді заявив на початку цього року, що Джакарта все ще оцінює переваги приєднання до БРІКС. Це сталося після того, як президент Джоко Відодо відвідав саміт БРІКС у Південній Африці в серпні минулого року, під час якого він закликав до посилення співпраці між країнами, що розвиваються, для боротьби з "торговельною дискримінацією".

Після цього Джокові заявив журналістам, що, незважаючи на хороші економічні відносини Індонезії з п'ятьма членами групи, "ми не хочемо поспішати" з приєднанням до блоку.

Спостерігачі пояснюють небажання Індонезії приєднатися до БРІКС бажанням уникнути надмірного зближення з Китаєм, який вже є її найбільшим джерелом прямих іноземних інвестицій і торговельним партнером в останні роки. Китай також був найбільшим торговельним партнером більшості країн АСЕАН протягом останнього десятиліття.

Це відбувається на тлі амбіцій Індонезії приєднатися до ОЕСР (ред.Організація економічного співробітництва та розвитку). У лютому розпочалися переговори між організацією та Індонезією про вступ, які, у разі їх завершення, зроблять цю країну першим членом ОЕСР з Південно-Східної Азії.

Рахул Мішра, доцент Центру індо-тихоокеанських досліджень Університету Джавахарлала Неру, вважає, що кроки Малайзії та Таїланду мотивуватимуть Індонезію відродити свої плани щодо БРІКС.

"В'єтнам може стати наступним членом, а більший БРІКС означатиме колектив з більшою кількістю голосів з Глобального Півдня", - додав він.

Цього місяця В'єтнам відправив делегацію для участі в діалозі БРІКС з країнами, що розвиваються, в російському Нижньому Новгороді. Країна спостерігає за розширенням БРІКС, але не висловлювала жодних коментарів щодо приєднання до блоку. Таїланд і Лаос також взяли участь у форумі.

Представники країн-членів БРІКС позують для групового фото під час зустрічі в росії 10 червня. Група країн з економікою, що розвивається, розширює своє членство з п'яти початкових держав. © Reuters

Що означатиме членство Таїланду та Малайзії в БРІКС для Південно-Східної Азії?

На думку експертів, це може поставити під сумнів єдність і центральну роль багатосторонньої структури Південно-Східної Азії - АСЕАН, і блок повинен адаптуватися, щоб залишатися актуальним, оскільки його члени розглядають інші варіанти об'єднання, кажуть експерти.

"Настав час для АСЕАН підготувати необхідне, щоб задовольнити апетит своїх держав-членів у посиленні дій і виробленні рішень, в яких АСЕАН, здається, є контрпродуктивною", - сказав Фікрі А Рахман, керівник відділу міжнародних відносин малайзійського науково-дослідного інституту Bait Al-Amanah.

Фікрі сказав, що АСЕАН продовжить займати центральне місце для Південно-Східної Азії, і її члени не будуть підривати цінності, хоча він також зазначив, що природа блоку Південно-Східної Азії обмежує його роль у досягненні регіональних цілей.

Що означає розширення БРІКС для світу?

Розширення БРІКС посилить голос Глобального Півдня і вкаже на подальшу нерівність у більш поляризованому світі.

У січні 2024 року БРІКС розширив своє членство, включивши до нього більш відомі країни Глобального Півдня: Єгипет, Ефіопія, Іран та Об'єднані Арабські Емірати (ОАЕ), і ще більше країн потенційно можуть приєднатися до групи.

"Розширення членства в БРІКС є прямою відповіддю на посилення біполярного суперництва, яке значно збільшило глобальну геополітичну невизначеність", - сказав Ху, підкресливши, як середні держави маневрують на тлі напруженості між наддержавами.

Однак, Ху застеріг, що включення більшої кількості країн, особливо за участі Росії, може стати проблематичним сигналом для США та їхніх союзників, оскільки членство може розглядатися як вороже західним інтересам і цінностям.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Allesagna
Allesagna@Allesagna

504Прочитань
1Автори
4Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається