Марічка Крижанівська « Тіні»

Ця історія розгортається в трьох вимірах: прадавній світ духів, період 1960-х і наш час. Всі три виміри органічно поєднані й майстерно переплітаються в дуже цікаву та незвичайну подорож.


Сюжет склався не стандартним. Читачу відкривається не тільки світ гуцульських вірувань та легенд, а ще цікава дослідницька робота про знімання фільму «Тіні забутих предків» та перебування Михайла Коцюбинського на Гуцульщині.


Марічка Крижанівська додала у свою книгу цікаві історії, мало відомі широкому колу людей, про містичні події, які траплялися на зніманні фільму.
Все це вплинуло на фільм, тому його й досі вважають неперевершеним шедевром.


Але мені здається, що й на Михайла Коцюбинського сильно вплинуло прибування на Гуцульщині, тому його книга теж вийшла легендарною.


Книга «Тіні» Марічки Крижанівської, написана неймовірно цікава. Вона занурює читача у вир незвичайних історій де потойбіччя має вплив на сучасність.


Сподобалась любовна лінія, яка дуже плавно та й органічно вросла в загальний сюжет. Цікаво було читати й історію про нечисту силу.
Ми звикли, що в сучасному світі не має міста реальній містиці, магії тощо.

Але письменниця доводить читачу, що потойбіччя й магія поруч з нами. Що всі ці« стародавні забобони» присутні у нашому житті, а не тільки існують у книжках та бабусиних казках.


Особливо сподобалась історія фільмування. Сцени похорон й падіння у воду. Як у цьому брали участь місцеві, щоб додати справжню атмосферу. Інші епізоди. Дійсно, робота над фільмом була надзвичайною.


Описи природи неймовірні. Мене ця книга повернула у минуле, коли я жив на Закарпатті (1995-1999). Й описи були настільки реалістичними, що я шкірою відчував велич Карпат, гори й ліси. Якусь особливу атмосферу природи, шум річок, щебет пташок. Запах лісу, гір. Я насолоджувався кожною хвилиною проведеною з книгою.


Я досі пам’ятаю місця де ходив у дозори, красоту природи. Її живильний вплив.
В цій книзі все привертає увагу. Мова, герої, природа, побут, традиції інші описи. Все просто чудово збалансовано. Кожна частина книги розкривається поступово, доповнює інші частини. Додає всьому сюжету барв, почуттів тощо.


Сподобався образ Параджанова. Не можу похвалитися що добре знаю життя та творчість цієї людини, але авторка чудово намалювала його постать. Проста й жива людина, майстер свого діла. Мудрий, добрий чоловік.


Іноді було таке відчуття, що це не людина розповідає історію, а самі Карпати виступають у ролі оповідача. Ніби вони діляться своєю пам'яттю з читачем, розповідають про цікаві та незвичайні події, свідком яких були.


Після цієї книги, знайшов у мережі фільм та подивився його. Не можу сказати, що мені він дуже сподобався, але той колорит, гуцульський колорит, який майстерно передав Параджанов, заворожує.


Хто ще не читав цю книгу, рекомендую. Книга сильна, цікава, жива. Це якась магія Карпат.

А ви читали цю книгу? Яке враження залишилося у вас? Пишіть у коментарях.

**********************************************

Ставте вподобайку. Шукайте   «Хроніки Книголюба» у соцмережах. Рекомендуйте своїм знайомим та друзям.

************************************************

Текст відгуку пройшов перевірку на плагіат. Унікальність тексту 100%.

 Якщо знайдено помилку в тексті – пишіть

**********************************************************

#враження_UA #читаю_книги_щодня #ПроКниги_Що_почитати #Хроніки_Книголюба  #Марічка_Крижанівська  #відгукнакнигу  #українські_письменники  #сучасна_українська_проза  #блог_про_книги   #книжкове_суспільство  #блог_українською #читаюукраїнськихавторів  

*********************************************************

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Maksym Botvinnikov
Maksym Botvinnikov@Booklover

Хроніки Книголюба- це я

1.2KПрочитань
15Автори
10Читачі
На Друкарні з 24 лютого

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається