Дізнайтеся про портретні колоди, їх застосування та користь у психологічній практиці. Особистий досвід і рекомендації - усе в цьому лонгріді!

Доволі тривалий термін я не поверталася до Друкарні, через бажання писати, але острах потрапити в плагіат із своєю дипломною роботою. Адже, в той період часу (близько року) я майже всю інформацію шукала та формувала інформаційну бульбашку із тематики своєї роботи. Спойлер, це було дуже цікаво. І хотілося як дитині бігати і транслювати всім своїм видом і діями — “А ти знаєш ..!” і далі текст змінювався залежно від відсотка завершеності роботи. Тож бо, до чого це все?

Передмова

Для своєї роботи я вивчала класичні психомалюнки і колоди метафоричних зображень. З цікавого (так-так, ви вірно зрозуміли, я бажаю вихвалитися), на сьогодні в моїй колекції є 12 фізичних колод метафоричних асоціативних карт, і я не планую збільшувати їх кількість принаймні до кінця цього року. Майже всі колоди (з винятком однієї, це був чисто понт) повністю задовольняють всі потреби та запити, що виникають у моїй роботі.

Мій досвід створення МАК. Короткий опис: Історія того, як я створювала авторські метафоричні асоціативні карти, та які були передумови та причини такого рішення. І чому це дійсно корисний і класний інструмент у роботі кожного психолога.

Отже, як апдейт до цитованого лонгріда, я хочу підкреслити, що цей досвід з колодами метафоричних асоціативних зображень залишається для мене значущим. Він допоміг краще зрозуміти, чи хочу я працювати з цим інструментом в майбутньому, а також як він може стати економічним аналогом для студентів соціальних та психологічних напрямків. Я рекомендую його для тих, хто цікавиться цією тематикою і має бажання спробувати створити щось власне.

Таким чином, я розпочинаю серію лонгрідів з описами та власними коментарями до колод, які є у моїй роботі і рекомендую до використання. В кінці цієї серії я планую сформувати міні-набори, які можна буде збирати поступово для різних вікових груп або напрямків роботи. Слідкуйте за цим процесом, якщо вам цікаво дізнатися більше.

Портретні колоди

В даному розділі представлені спеціалізовані колоди метафоричних асоціативних зображень, де основну частину карт складають портрети. Вони включають як чоловічі, так і жіночі зображення, а також дитячі портрети, та ті де гендерна приналежність може бути менш очевидною. Ці колоди ідеально поєднуються за рахунок однакового розміру та схожого дизайну, тому їх можна комбінувати без помітних відмінностей, якщо не будуть використовуватися реверсні сторони карт. Цікавою стратегією є поєднання портретних зображень з картками-взаємодій між різними колодами, це надає можливість для більшого простору для психіки та фантазії під час проведення сесій або психокорекційної роботи.

Колода “Persona”

Метафоричні асоціативні карти Persona (Персона), фото 4
Зображення карток та обкладинки до колоди “Persona“

Кількість карт: 110, з яких 77 портретів та 33 картки взаємодії.

Цільова аудиторія: Старший шкільний вік (15-18 років) та доросліші (від 18+).

Мій відгук: Дана колода зарекомендувала себе як гарний інструмент в роботі. Вона успішно застосовується як самостійний інструмент, так і в якості допоміжного засобу. Ця колода ідеально підходить для роботи з міжособистісними відносинами будь-якого типу, починаючи від роботи з "страхом відносин" до пошуку комфортної зони (або ЦА) для клієнта. Її універсальність зробила її невід'ємною частиною моєї професійної практики.

Колода “Personita”

Метафорічні асоціативні карти Personita (Персоніта), фото 6
Зображення карток та обкладинки до колоди “Personita“

Кількість карт: 121, з яких 77 портретів та 44 ситуаційні картки.

Цільова аудиторія: Молодший (8-10 років) та середній (10-15 років) шкільний вік.

Мій відгук: Колода показала себе як інтуїтивно зрозумілий та корисний інструмент у роботі з дітьми та підлітками. Вона також була задіяна як допоміжний інструмент у консультуванні молодих людей та дорослих. Колода підходить для різного роду запитів в індивідуальній роботі, починаючи від "рівня адаптації в групі" до "розвитку емоційного інтелекту" клієнта. Використання даної колоди допомагає створити комфортне середовище для обговорення емоційних та соціальних тем в групі.

Комбіновані колоди

Відповідно до специфіки даного лонгріду, тут я розгляну комбіновані колоди, у яких значна частина карток присвячена зображенням людей та їх взаємодії. Ці колоди містять не лише портрети, але й ситуаційні сцени, що показують різні аспекти людських стосунків і взаємодій. Це дозволяє використовувати їх у різних психологічних контекстах, адже вони допомагають краще зрозуміти емоції та поведінку клієнтів.

Колода “Morena”

Метафоричні асоціативні карти Morena (Морена), фото 3
Зображення карток та обкладинки до колоди “Morena“

К-сть карт: 110, з яких 88 ситуаційних сюжетів та 22 картки-сліди.

Цільова аудиторія: Дошкільний (3-6 років) та молодший (6-10 років) шкільний вік.

Мій відгук: Досить цікава колода, завдяки своїй яскравій палітрі та простим і зрозумілим сюжетам, є досить ефективним інструментом у роботі з дітьми. Колода розповідає про буденне життя одного африканського племені. З цікавого є аналог карток-взаємодій (як у двох попередніх колодах) у символічному вигляді слідів на піску. Першочергово брала саме через картки-сліди, вони є дуже показовою частиною даної колоди. Часто залучаю картки-сліди в роботі з іншими колодами, вони не гірше, а іноді навіть краще дозволяють інтерпретувати клієнтам старшого віку свої відчуття в тих чи інших обставинах або описати їх відношення до когось у випадках, коли буває важко це вербалізувати під час консультації.

Післямова

Фото із власних архівів

Друзі, мені дуже цікаво отримати ваш фідбек щодо описаного та ваші власні думки або досвід у роботі з цими колодами, якщо він є. Також буду рада, якщо саме ви оберете, про який тип буде наступний лонгрід у серії (сюжетні чи сюжетний-комбінований). Або про яку із колод, що зображені тут, вам було б цікавіше почитати. Дякую за прочитання :)

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Таня
Таня@t.ishchenko

Психологиня

2.4KПрочитань
5Автори
33Читачі
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається