Метаморфози сучасного українського наїву

Наїв —  це вільне мистецтво, художній напрям, що знаходиться на межі між професійною та народною творчістю. З плином часу він набув нових рис. Як культура не спиняється у розвитку, так і митці, у процесі пошуку себе, знаходять нові грані наїву. І щоб звичайному глядачеві помітити ці грані, потрібно зануритися у світ сучасного українського наївного мистецтва.

Катя Лапочкіна “Sometimes I See Things“, 2020

З радянських часів художня освіта стала доступнішою, а методи навчання вже не включали у себе просування політичної ідеології та соцреалізму як єдиного вірного стилю. Та багато митців лишалися заручниками академізму, не в змозі відокремити реального себе від жанру. Саме тоді вони зверталися до наїву – свідомо обирали вийти за рамки, бути вільним у своєму прояві.

Теми сучасного наїву

Разом зі своїми творцями сучасний наїв пройшов трансформацію: змінилися традиції й символіка, змістилися акценти, впізнаваних сюжетів стало більше. Адже мистецтво перетікає у міста та оселяється у квартирах, живе і дихає разом з митцем. Наївні художники віднаходять нові сенси у переосмисленні актуальних проблем, або, навпаки, ховаючись від них та від жорстокої реальності. 
Люся Іванова “Ранок у безлюдному сучасному житловому комплексі“, 2023

На картинах змінився навіть побут – з’явилися пейзажі багатоповерхівок, портрети з супермаркетів та громадського транспорту. До прикладу, Люся Іванова показує вид з вікна сучасного житлового комплексу, а Артем Прут переносить у кімнату, повну вінилових платівок. Це вже не ті мотиви, які ми бачили на картинах радянського наїву, але ми їх розуміємо, тому що живемо у контексті цього часу. Для кращого сприйняття варто познайомитися з такими митцями, як: Ірина Гаршина, Маргарита Болгар, Дмитро Молдованов, Богдан Білінчук.

Артем Прут “Vinyl room“, 2023

Серед творів наїву постали екзистенційні проблеми пошуку себе, свого призначення та цілі. Головними героями картин стають їхні автори, у багатьох експозиціях обов’язково є згадка про “я” – митця, та яким він себе бачить. Цей монолог у кожного стає унікальним. У ньому проглядається та рефлексія, у якій глядач може знайти щось для себе. Один з представників сучасного наїву, Тоша Ігнатенко, про свою творчість каже:

“Мені цікавіше, коли люди самі чіпляються за образи і домислюють сюжети картин, бо у кожного своє минуле”.
Тоша Ігнатенко “Через 40 років“, 2019

Ще одним провідним сюжетом сучасного наїву є соціальні стереотипи. Митці досліджують соціальні ролі у суспільстві, права та свободи, рівність у країні та у мистецтві. Багато мисткинь кидають виклик ідеї зображення жінок. До жіночого тіла у своїх сюжетах звертаються Ірина Максимова, Ніна Мурашкіна, Анастасія Бонішко, Олена Небесна

Ніна Мурашкіна “Lost Girl“, 2022

Дехто з митців звертався і до війни, що розпочалася 2014 року і триває дотепер. У своїх творах вони рефлексують, показують події, що відбуваються за допомогою власного сприйняття. Ці теми прослідковуються у творчості Юрія Болси, Антона Логова, Тамари Турлюн й Олега Ліхачьова.

Антон Логов “Fucking russia”, 2023

Є й ті, хто запрошує глядача відволіктися, повернутись до дитинства або поринути у сон. На картинах постають вигадані образи, фрагменти пам’яті, навколишній світ очима автора або його героя. Серед наївних митців це Олена Каїнська, Дмитро Красний, Олександр Ляпін, Катя Лапочкіна.  

Олександр Ляпін “Волохатий кінь“, 2022

У сучасного наїву немає одного обличчя, не вистачить букв, щоб назвати усі імена. Ми згадали лише деяких митців, що звертаються до цього стилю, адже художники зараз не обмежені рамками і вмотивовані вільно творити. Тому ці знання про український наїв й пошук нових або забутих імен перекладаються на плечі глядача. Наїв не може бути нецікавим, тому варто відкрити для себе грані сучасного українського мистецтва.

Редакторки: Анастасія Большакова, Анастасія Книш
Дизайнерка: Богдана Макарчук
Оформлення: Олександра Бобух

| Instagram | Telegram | TikTok | Підтримати проєкт донатом |

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Якого Біса? Медіа
Якого Біса? Медіа@yakoho.bisa

331Прочитань
0Автори
14Читачі
На Друкарні з 29 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається