Всім привіт, я вирішив дещо розбавити тему техніки і написати пару довгочитів на тему стрілецької зброї. Тому нині ми поговоримо про MG-42, він же Maschinengewehr 42, він же «Циркулярка Гітлера».

Але перш ніж почати читати довгочит, закликаю вас поширювати інформацію про трагедію у 128 ОГШБр та закликати до розслідування та арешту винуватців. Герої не вмирають!

Коротко про MG-42 та трохи історії

Німецький кулемет загального призначення з повітряним охолодженням, який здобув популярність у Вермахті та Ваффен-СС під час Другої світової війни, несе в собі захоплюючу історію. Розролений у 1942 році, MG 42 був спроектований для полегшення та заміни попереднього кулемета MG 34, який виявився дорожчим і вимагав більше часу для виробництва. Однак обидва кулемети вироблялися до закінчення війни.

undefined
Кулеметники з MG 34

MG 42 був розроблений для використання стандартного німецького набою 7,92×57 мм, спеціально призначеного для гвинтівки Маузер. Цей кулемет відзначався своєю високою надійністю та простотою у виробництві. Однією з його найбільш помітних особливостей була неймовірна циклічна швидкість стрільби, яка становила в середньому близько 1200 пострілів за хвилину, порівняно з 850 пострілами у MG 34 та 450-600 у інших поширених кулеметів, таких як M1919 Browning, FM 24/29 або Bren. Ця властивість зробила MG 42 дуже ефективним для придушування вогню, а через особливий звук, який він видавав, йому дали поганяло "Циркулярка Гітлера".

undefined
MG 42

Після війни MG 42 був прийнятий на озброєння кількома збройними організаціями та був як скопійований, так і створений за ліцензією. Лінійка MG 42 продовжила свій шлях і після поразки нацистської Німеччини, перетворившись у майже ідентичний MG1 (MG 42/59) для набою 7,62×51 мм НАТО. Пізніше він став основою для MG1A3, а потім для MG 3 Бундесверу, італійського MG 42/59 та австрійського MG 74. Крім цього, він породив неліцензійну кулеметну систему Zastava M53 в Югославії, яка була майже ідентичною MG 42.

Багато елементів конструкції MG 42 були взяті на озброєння іншими країнами, такими як швейцарські кулемети MG 51 і SIG MG 710-3, французький AA-52, американський M60 і бельгійський MAG, а також іспанський 5,56×45-мм легкий кулемет НАТО Ameli. Таким чином, MG 42 став справжньою легендою в світі збройних сил, вражаючи своєю надзвичайною ефективністю та впливом на розвиток збройної промисловості.

Розробка

undefined
вигляд у розрізі та опис конструкції зробленого на базі MG 42 натівський кулемет MG3 калібру 7.62×51мм. Вони майже не вірізняються, тому для ознайомлення з конструкцією підійде

До початку Другої світової війни Вермахт підійшов, маючи як універсальний кулемет створений на початку 1930-х років MG-34. При всіх його плюсах він мав багато недоліків —його механізм був дуже чутливим до бруду, був занадто дорогим у виготовленні, що не дозволяло виконувати постійно зростаючі обсяги замовлень для армії. Тому в 1939 році почалася розробка нового кулемета на заміну MG-34. Розробкою зайнявся інженер Вернер Грунер з фірми Metall und Lackierwarenfabrik Johannes Grossfuss AG. В 1942 році на озброєння Вермахту надійшов новий єдиний кулемет MG-42, який був запущений у виробництво на цій фірмі. MG-42 розроблювався під конкретні вимоги: це мав бути єдиний кулемет, максимально дешевий у виробництві, максимально надійний та з високою вогневою міццю, яка має досягатися високою скорострільністю. Хоча в конструкції MG-42 і використовувалися деякі деталі MG-34 (що полегшило перехід до виготовлення нової моделі кулемета в умовах війни), та в цілому він являє собою оригінальну систему з високими бойовими характеристиками. Вища технологічність кулемета досягнута завдяки широкому використанню штампування. Дешевизна та швидкість виготовлення досягалася завдяки цілому ряду нововведень.

  • По-перше, широкого використання штампування та точкового зварювання: ствольна коробка разом з кожухом ствола виготовлялися штампуванням із єдиної заготовки, в той час як в MG-34 це були дві різні деталі зброї, виготовлені на металоріжучих верстатах.

  • По-друге, з метою спрощення відмовилися від можливості подачі набоїв із будь-якої сторони та від можливості магазинного живлення і можливості перемикання режимів стрільби.

  • По-третє, зменшення кількості деталей до 200. У результаті, ціна на кулемет MG-42 зменшилася на 30 %, а металоємність на 50 %.

Характеристики

Важить “циркулярка” 11,6 кг, довжина цілого кулемета 122 см, довжина ствола 53 см, патрон 7,92×57 мм Маузер. Скорострільність: 1200 пострілів за хвилину(варіюється від 900 до 1500 пострілів за хвилину з різними затворами), але практична в районі 153 пострілів/хв, початкова швидкість кулі 740 м/с.

Ефективна дальність стрільби 200-2 000 м з регулюванням прицілу, 3 500 м зі штативом та оптичним прицілом, максимальна дальність стрільби 4 700 м.

undefined
Роликова система затвору MG 42/MG 3

Ударно-спусковий механізм зі зворотною віддачею, з роликовим затвором. Стрічка(на 250 набоїв) Patronengurt 33, 34 або 34/41 або барабан на 50 набоїв

Приціли: мушка з прицільною планкою, зенітний приціл, оптичний приціл.

Застосування

Як я вже згадував вище MG-42 підпадає під категорію єдиного, себто універсального кулемета. Це в свою чергу означає, що даний кулемет має можливість вести прицільну стрільбу як із сошок, так і з використанням збройового станка, а також може встановлюватися як допоміжна зброя на військову техніку (танки, бронетранспортери, бойові машини, мотоцикли, штурмтигри тощо) та призначений для знищення живої сили і ураження вогневих засобів противника. Як правило, єдині кулемети знаходяться на озброєнні взводів і рот (у деяких арміях і відділень).

undefined
Солдат Ваффен-СС у 1944 році з кулеметом MG-42, сконфігурованим як легка зброя підтримки, зі складною сошкою та від'ємним барабанним магазином на 50 набоїв.
невизначений
Dreibein 34 (проста зенітна тринога) з встановленим MG 42 перед "спаржею Роммеля" для захисту від повітряного вторгнення

Війни

  • Друга світова війна

  • Партизанська війна в країнах Балтії

  • Українська партизанська війна

  • Громадянська війна в Греції

  • Арабо-ізраїльська війна 1948 року

  • Алжирська війна

  • Бізертська криза

  • Визвольна війна в Бангладеші

  • Португальська колоніальна війна

  • Югославські війни

  • Перша Конголеська війна

  • Сирійська громадянська війна

  • Вторгнення росії в Україну(але на щастя, нам надійшли не оригінальні MG-42, а югославські копії Zastava M53)

Переваги і недоліки

Переваги

В цілому даний вид зброї чудово зарекомендував себе на всіх фронтах та у різних кліматичних умовах. MG-42 не потребував такого ретельного догляду як MG-34. До безперечних плюсів кулемета можна віднести його легкість в обслуговуванні та простоту конструкції, швидкість підготовки до бою, легкість збирання та розбирання, плавну роботу автоматики. Все це було досить важливим в умовах ведення бойових дій.

Недоліки

Кулемет MG-42 не був настільки універсальним, як MG-34. Так, магазинне живлення в ньому відсутнє, а порядок направлення стрічки лише зліва на право, а не двостороннє як у MG-34. Також його надлишкова вага та досить швидкий темп стрільби, як для ручного кулемета, що приводило до швидкого нагрівання ствола.

Прізвиська

MG 42 можна було розпізнати акустично за брязканням вогняних черг, оскільки звуки окремих пострілів зливалися один з одним. Тому його також називали «електричним MG». Західні союзники, особливо британці, називали MG 42 і MG 34 «Шпандау». Це, ймовірно, походить від MG 08 часів Першої світової війни, на табличках якого було написано «Spandau», якщо вони були виготовлені на стрілецькій фабриці Шпандау . Однак MG 42 не вироблявся на колишньому прусському рушничному заводі Шпандау поблизу Берліна. Німецькі солдати дали MG 42 такі прізвиська, як «Пила(циркулярка) Гітлера», «Пила, що співає» або «Пила для кісток». Також часто зустрічається термін «коса Гітлера», що виникає через схожість між технікою стрільби кулеметників і коливальним рухом жниварки при її використанні. Крім того , термін «гітлерівська скрипка» також поширювався на основі « сталінського органу ». Термін «диска Гітлера» для MG 42 все ще відомий серед населення Америки.

Вердикт

MG 42 є визначним представником світової вогнепальної інженерії. Його історія створення була прогресивною та видатною, а застосування цього кулемету відзначається його надзвичайною ефективністю.

Участь MG 42 у різних війнах і конфліктах доводить його надійність та ефективність на полі бою. Він був і залишається символом німецької військової інженерної досконалості.

Переваги MG 42, зокрема його висока стрільба, компактність та низька вартість виготовлення, зробили його відомим у всьому світі. Проте, серед недоліків варто відзначити високий розкид при стрільбі на великій дистанції та потенційну надмірну витрату боєприпасів.

У вердикті, MG 42 може бути названий інженерним шедевром, що відзначає німецьку традицію виготовляти все якісно та дешево. Його важливість у військовому конфлікті та вплив на подальший розвиток зброї роблять його визнаним символом вогнепальної інженерії. MG 42 підкреслює важливість досліджень та розвитку у галузі військової техніки та лишає незабутній слід у військовій історії.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Чугайстер
Чугайстер@chuhayster

⚔Техніка • історія • війни⚔

3.6KПрочитань
29Автори
137Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (12)

Як завжди дуже цікаво і захоплююче. Так тримати!!!!!

Вам також сподобається