Місяць Гордості Людей з Інвалідністю(Disability Pride Month)

Багато хто знає про Місяць Гордості ЛГБТКІА+, що проводиться щорічно у червні і відомий своїми парадами. Багато людей збираються разом, розказують більше про себе та ЛГБТКІА+ і так далі.

Але скільки з вас чули, про те, що наступний місяць, липень, теж присвячений гордості, але на тему людей з інвалідністю?

Започаткований у США коли, 12-го березня 1990-го року, більше тисячі людей пройшли від Білого дому до Капітолію, вимагаючи від Конгресу ухвалити Закон про американців з обмеженими можливостями. Щоб довести непридатність громадських місць для людей з малою мобільністю, деякі з них покинули свої колісні крісла та відклали допоміжні засоби пересування й поповзли сходами Капітолія. Пізніше цей акт непокори став відомий як “Capitol Crawl”, а 104 активісти було заарештовано за порушення порядку.

Вже 26 липня того ж року закон про американців з обмеженими можливостями нарешті був підписаний.

Головна мета цього місяця гордості — побороти стигматизацію людей з інвалідністю і добитися кращого їх розуміння та прийняття в суспільстві. В цей місяць часто проводяться благодійні зустрічі та форуми, покликані розповісти більше про подібних людей, їх особливості та способи допомогти.

Disability Pride Flag: Origin, Colors and Significance

Одним з символів боротьби за права людей з інвалідністю, звісно, є прапор. Основна його версія була створена у 2019-му році людиною на їм’я Енн Магілл. У 2021-му році його було перероблено на той, що ви бачите зараз, задля того, щоб не нашкодити людям з порушеннями зору, тому що попередній використовував набагато різкіші кольори та зигзаго-подібні лінії.

Косі лінії символізують подолання бар’єрів, що відділяють людей з інвалідністю від суспільства, в той час, як кольори відповідають за кожну з груп:

Червоний — фізичні порушення;

Жовтий\Золотий — нейровідмінності;

Білий — непомітні\недіагностовані порушення;

Блакитний — психічні порушення;

Зелений — сенсорні порушення;

Чорний — жертви жорстокості та аб’юзу зі сторони ейблістів*.

Життя людей з інвалідністю може бути складним та жорстоким, але ми завжди маємо про них пам’ятати та допомагати.

Всі ми різні, всі ми маємо свої потреби у різній кількості, але ми маємо підтримувати одне одного.

Нас ігнорують і про нас постійно кажуть шкідливу брехню, тому дуже важливо нам самим виступати за себе і за тих, хто цього зробити не може.

Ми тут, ми живі, ми теж люди. Бережіть себе.

*Ейблізм — це системна дискримінація людей з хронічними захворюваннями та інвалідністю. Фізичні та вербальні напади на нас, відмова робити світ більш доступним для нас, відмова у діагностуванні, медикаментах, виплатах і тд.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Kai
Kai@BoosterGoldFan0

Нейровідмінність, кусаюсь

3.3KПрочитань
0Автори
23Читачі
На Друкарні з 20 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається