Я вирішила запустити нову рубрику: Серйозна розмова, в якій я буду згадувати важливі для суспільства теми і пояснювати, чому в цій галузі потрібні кардинальні зміни. Тема сьогоднішньої Серйозної розмови - стигматизація.

Це надзвичайно глибока тема, адже під стигматизацію попадають не тільки люди з вадами та інвалідністю. Від неї страждають і люди, які входять до ЛГБТ спільноти, і маленькі етнічні групи, і навіть особи з ВІЛ.

Що таке стигматизація?

Гадаю ви не раз чули від своїх батьків, або сторонніх людей такі порівняння, як сліпий, глухий, тупий, безрукий, спідозний, чмошний, прийомний і т.д.

Коли ці та інші подібні слова використовуються, як образа в сторону людини, до якої не мають фактичного відношення, то це стигматизація, або просто стигма.

Ось декілька прикладів для кращого розуміння:

  • Назвати дитину сліпою, якщо вона щось не помітила.

  • Назвати людину бомжем/безхатьком, якщо вона виглядає не надто охайно.

  • Назвати дівчину коровою за надмірну вагу.

Чим погана стигма?

Стигматизація сприяє булінгу, підбиває самооцінку та самосприйняття жертви, а також закріплює стереотип, що певні вади чи відмінності це щось погане та образливе.

Це може призвести, до ще більшого расизму, знущання над людьми з інвалідністю, надлишковою вагою та ін.

В першу чергу такі порівняння виставляють окремі хвороби, як щось смішне чи гидке.

Зараз зустрічається окремий вид стигми, коли люди називаються різними діагнозами, не розібравшись, що сильно погіршує відношення до людей, які дійсно мають ці хвороби. Таким чином депрессія почала сприйматись, як поганий настрій та нудьга (“депрессія в 0 лєт” чули таке?). Біполярним розладом (або, як вони кажуть “біполярочкою”) люди називають часті перепади настрою. Шизофренія (“шиза”) тепер взагалі використовується майже будь-де…

Також останнім часом зросла кількість випадків стигматизації жінок на фоні патріархату. Блондинка, жінка за кермом та самотня жінка з “причепом” стали якоюсь темою для жартів, а в суспільстві закріпилися стереотипи про те, що жіночої дружби не існує, а красиві жінки не можуть бути розумними, але про це пізніше.

Дослідження на тему. Чи актуально це в Україні?

Для того, щоб ви зрозуміли масштаби приведу кілька досліджень:

Інформація за 2016 рік

Для початку рівень дискримінації в Україні. Дискримвнація напряму залежить від стигматизації, адже стигма, як наділення певних меншин негативними ознаками провокує дискримінацію - чинення негативних, несправедливих дій в сторону цих меншин.

Карта кількості осіб з інвалідністю після повномасштабного вторгнення

Друге місце в списку дискримінації посідає інвалідність. Давайте ж глянемо як багато стало осіб з інвалідністю. Як гадаєте у них є якісь проблеми?

Стільки було раніше і давайте звернемо увагу скільки вони отримують. За такі гроші навіть на той час не проживеш, а як ситуація з роботою?

З 2х мільйонів працевлаштованими опинились лише чверть, а це в 2017му році.

А як поживають люди з психічними розладами? Їх чомусь в тому списку немає, але чи значить це, що у них немає проблем?

Рік невідомий

Глянемо наскільки обізнані наші люди в цій сфері. А скільки психічно хворих людей фактично?

2017 рік

Україна посіла перше місце за кількістю психічно хворих людей. І це також в 17му році, ви уявляєте скільки таких людей зараз? Взяти як мінімум ПТСР.

Рік невідомий

Тут порівняли кількість втрачених життів через депрессію та алкоголь. Ну що, “депресія в ноль лєт?”…

Як це виправити?

Хоча усвідомлення проблеми, цього все ще не достатньо для її викорінення з думок і ротів людей. Тому я зібрала декілька простих правил, які не завадить використовувати кожному.

  • Почніть з себе.

    Простежте, чи не використовуєте ви подібні фрази чи образи в сторону себе чи інших.

  • Проінформуйте знайомих.

    У випадку, якщо почуєте подібне поясніть людині, чому варото уникати таких порівнянь.

  • Популяризуйте цю тему в інтернеті.

    Розповсюджуйте пости, які наголошують на існуванні данної проблеми. Також не соромтесь зробити людині в інтернеті зауваження, якщо вона допустила подібну помилку (ні в якому разі не пишіть з агрессією, просто поясніть).

Висновок

Мені було б надзвичайно важливо почути вашу думку стосовно цієї рубрики і підібраної теми. Пишіть які ще ви зустрічали приклади стигматизації та розкажіть як з ними боролись. Також не забувайте про оплески, якщо сподобався довгочит. Це буде маленький, але вагомий вклад в боротьбу проти стигми.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Біла птаха
Біла птаха@ptaha

Ділюсь знаннями і надбаннями

2.6KПрочитань
7Автори
33Читачі
На Друкарні з 14 квітня

Більше від автора

  • Я не маю рота, але мушу кричати

    Книга, яку неможливо забути. А також комікс та гра по ній.

    Теми цього довгочиту:

    Ші
  • Як стильно вдягатись не за всі гроші світу?

    Впевнена немало людей зараз мають доволі специфічні смаки в одязі, які не задовільняє масмаркет, а в інтернеті подібні речі або дуже дорого, або дешево і галімо. Довгочит також підійде тим, хто не може дозволити собі витрачати багато на одяг, але хоче виглядати стильно і охайно.

    Теми цього довгочиту:

    Стиль
  • Безліч кіл пекла аніматорства

    Час від часу я знаходжу для себе цікаве творче заняття. Нещодавно мої руки дібрались до стварення 2д анімацій і це була найгірша ідея за останній час.

    Теми цього довгочиту:

    Мистецтво

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається