Mono Inc. Готична симфонія металу чи гурт співаючих барабанщиків

Здається за весь час ведення цього блогу я не зачепив жодного гурта основним жанром якого є готичний рок чи метал. Думаю час це виправити і у мене є для цього доволі цікавий кандидат. Цікавий як своїм звучанням, так і певними “кадровими” моментами.

В далекому 2017 році ютуб зробив мені черговий подарунок і підкинув відео з колаборацією кількох успішних німецьких фронтменів рок гуртів в рамках пісні, що можна назвати справжнім славенем фанатів готичної музики, “Children of the Dark”:

Mono Inc. - Children Of The Dark feat. Tilo Wolff, Joachim Witt & Chris Harms (Official Video)

З цих чотирьох на той момент я знав тільки Кріса Хармса з Lord of the Lost (нині думаю вже багато хто пам’ятає цих епатажних німців з позаминулого євробачення). Тож це був хороший привід познайомитись і з рештою. Найбільше мене вразили власне автори самої пісні Mono Inc. Про них і піде мова.

Щоб відчути, так сказати, “дистильованих Mono Inc.”, без запрошених фронтменів з інших гуртів, одразу пораджу пісню “Princess of the Night”. Це одна з моїх улюблених їх робіт, яка дозволяє в повній мірі відчути їх фірмове звучання.

MONO INC. - Princess of the Night

Цілком допускаю що після перегляду відео у когось може виникнути запитання: “так стопе, в назві сказано про співаючих барабанщиків, а в відео тільки одна співаюча барабанниця, як так?”. Ну… насправді в відео їх два: нинішня і колишній. Фішка в тому, що нинішній фронтмен гурту з 2000 по 2007 був їх барабанщиком. Що власне дає привід трошки зачепити їх історію.

Гурт було засновано ще в 2000 році. Назва “Mono Inc” це скорочення від “Monomania Incorporated” - “компанія частково божевільних” (“Monomania” - термін з психіатрії 19го сторічча). В 2003му році вони самостійно записали свій перший альбом “Head Under Water”, який за рік було перевидано після підписання контракту з лейблом. На прикладі пісні “Burn Me” можна помітити наскільки інакше тоді звучав гурт, а на обкладинці можна помітити їх мабутнього фронтмена з його фірмовим ірокезом в другому ряду. На той момент до мікрофону його не пускали.

Mono Inc. - Burn Me

Вже при записі другого альбому відбулась невеличка революція. Гурт покинув їх перший вокаліст Мікі Моно, Мартін Енглер (власне наш “містер Ірокез”) змінив барабани на мікрофон, а вільне місце за ударними (разом з додатковим мікрофоном) зайняла Каса Міа (в оригіналі ім’я пишеться як “Katha”, сподіваюсь моя транслітерація в даному випадку коректна). До речі, якщо не рахувати Skilet, співаюча барабанщиця Mono Inc. це практично унікальне явище.

В оновленому складі вийшов альбом “Temple of the Torn” (2007). Це можна сказати, що був перехідний альбом, оскільки зміна складу відбулась в процесі його написання і сучасніше звучання в ньому ще не так помітно. Та і додатковий мікрофон ударниці схоже ще на момент запису не доїхав (пригадую мені траплялись старі відгуки про DHL, з яких схоже що вони часом нагадували Укрпошту) і її голосу в цьому альбомі особиво не чутно.

MONO INC. - In My Heart

За рік вони випустили ще один альбом: “Pain, Love & Poetry” (2008). На цей раз у них вже був повний набір мікрофонів і вони настільки розійшлись, що навіть записали дуетну пісню “Teach Me To Love”.

MONO INC. - Teach Me To Love

Але це все ще були поступові намацування свого стилю. І доволі інтенсивні, треба відзначити. В 2009 вийшов вже третій альбом за 3 роки: “Voices of Doom”. І це був перший альбом на якому вони відчули свій ідеальний вокальний баланс, з дуже спокійним рівномірним вокалом фронтмена і високим бек-вокалом ударниці (музичного труда).

MONO INC. - Voices Of Doom

Взявши нарешті річну паузу (яку вони заповнили спільним туром з Subway to Sally і ASP) з наступним альбомом вони повернулись в 2011. Це була збірка “Viva Hades” і з нею вони вперше завітали (хай і без гучного успіху) в німецькі чарти.

MONO INC. - Symphony Of Pain

А от “After the War” (2012) за рік вже дістався шостої сходинки чарту. З кожним кроком гурт відчував себе все впевніше і завойовував свого власного слухача.

MONO INC. - After The War

І хоча мені не зустрічалось ніде пруфів що в гурті, їх менедежменті чи лейблі були фанати Зоряних Війн, у мене є відчуття що такі там щонайменше пробігали, бо як ще пояснити тягу до трилогій. Цього разу вони також зробили 3 альбоми за 3 роки. Третім став “Nimmermehr” (2013). І з ним вони нарешті відхопили бронзу чарту. В цей же час почали виходити і перевидання їх старих альбомів.

Особливо показовим став успіх пісні “Heile, Heile Segen”. Окрім власне самого звучання, яке хочеться відмітити (одна з їх найкращих робіт), пісня яка не отримала навіть власного кліпа має статистичні показники на рівні з кліповими з інших альбомів, що само по собі показово як не дуже поширене явище.

MONO INC. - Heile, Heile Segen

Після успіху цього альбому гурт трошки сповільнився і більше трилогій вже не клепав. До і після збірки “Terlingua” (2015) у них було по річній паузі. Цей альбом не вистрілив так добре як попередні. І за великим рахунком, єдине що я можу відзначити, що в пісні “Never-ending Love Song” наш вокаліст-ексбарабанник додав в свій послужний список ще і ачівку гітариста:

MONO INC. - Never-ending Love Song

А в клавішній акустичній версії “An Klaren Tagen” ачівку піаніста (без жодної іронії: респект за аж 3 інструмента на додачу до співу):

MONO INC. - An Klaren Tagen (Piano Version)

Сам же альбом… став для них корисним досвідом.

Оперативно була проведена робота над помилками і в 2017му вони випустили Кракена: вийшов альбом “Together Till the End” з піснею “Children Of The Night”, з якої я починав цю розповідь. Ця пісня стала їх головним хітом, але і вцілому в альбому були цікаві роботи, як наприклад “The Banks of Eden”.

MONO INC. - The Banks of Eden

Але головні смаколики були на підході. Вже за рік виходить “Welcome to Hell”, альбом який зупинився в кроці до першого місця в Німецькому чарті. Зростав рівень якості. Вже на повну відчувався їх фірмовий стиль.

MONO INC. - Welcome To Hell

Але залишався ще один не виконаний гешефт: перша сходинка національного чарту. І її вони таки взяли через два роки з альбомом “The Book of Fire” (2020).

MONO INC. - The Book of Fire

Ця збірка подарувала фанатам дуже цілісну яскраву музичну історію. І не тільки музичну. Дуже вдалим ходом стала наявність наскрізного сюжету між кліпами до пісень “The Book of Fire” і “Louder than Hell”.

MONO INC. - Louder than Hell

Ще однією цікавою особливістю альбома стала колаборація з гуртом Tanzwut для запису пісні “Right For The Devil”. Зазвичай така колаборація означає візит фронтмена(ів) і можливо 1-2 музикантів з інструментами яких нема у гурта що пише альбом. Але тут прийняли участь одночасно два гурти в повному складі, з дублюванням інструментальних партій. Побачити одночасно двох ударників що грають в одній пісні разом… Ну, це рідкість.

MONO INC. - Right For The Devil feat. Tanzwut

Тут, за класикою жанра мала бути розповідь про те як КОВІД19 вплинув на життя гурту і… її не буде. Вони не випускали 7 альбомів за рік на відміну від Lordi, не експериментували з форматами як Feuerschwanz і тд. Вони просто пережили цей час. Ну і перевидали свій головний хіт без запрошених вокалістів (зате з підвищеною бородатістю вокаліста):

MONO INC. - Children Of The Dark (2021)

А от в 2023му році вони знову нагадали про себе. Тепер вже з альбомом “Ravenblack” (2023).

MONO INC. - Heartbeat of the Dead

Свою улюблену роботу з нього я навів на початку тексту, як приклад “дистильованого” їх звучання.


Наразі я не бачив чуток про вихід чогось новенького від них найближчим часом. Але гурт вийшов на хороший рівень і є віра що ще порадує цікавими роботами. Тож чекаємо, а на сьогодні це поки все.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
РОКова скарбничка
РОКова скарбничка@ROKova_skarbnychka

Про маловідомий рок і метал

1.8KПрочитань
2Автори
35Читачі
На Друкарні з 20 вересня

Більше від автора

  • Попри стереотипи. Ритми танцювального металу

    Важка і танцювальна музика здаються практично природними антиподами, але іноді ці дві стихії зливаються в щось єдине. За роки вишукування різних рок-цікавинок у мене зібралась невеличка колекція таких гібридів і сьогодні настав час нею поділитись.

    Теми цього довгочиту:

    Метал
  • Коли трава була зеленіше. Рок з патлатих 80их. Формуємо плейлист. Частина 4

    Після певної паузи думаю варто повернутись до наповнення плей листу з класичним роком і додати в нього пісні ще кількох гуртів з патлатих 80их.

    Теми цього довгочиту:

    Рок
  • Музика з українським культурним кодом. Підбірка фолк-року

    Враховуючи дату, очевидно що якщо і говорити сьогодні про музику, то варто саме про нашу, з нашим місцевим колоритом і фольклорним спадком минулого. Тож я вирішив зробити невеличку підбірку різноманітного українського фолк-року, який на мій погляд вартий особливої уваги.

    Теми цього довгочиту:

    Фолк-рок

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається