Мова – це зброя

Мова чи ‘’язык’’ ось у чому питання

Кожна суверенна держава має свою територію та кордони, державну символіку: герб, прапор і гімн, офіційну валюту і  що не менш важливо – державну мову.

Мова відзначається своєю унікальною силою та потужністю, вона створює зв’язки між людьми, допомагає висловлювати думки, почуття, ідеї. З 24 лютого українці визначили для себе ще одну особливість: мова – це зброя.

В понеділок 29 травня, студенти-журналісти першого курсу ДонНУ імені Василя Стуса провели прес-конференцію на тему ‘’Мова чи язык``, де розглянули питання: ‘’Чому знання мови важливе?’’. Спікерами заходу були Бєлік Ганна та Колеснік Олег, які не є експертами в мовному питанні, але спираючись на власний досвід, намагалися донести мету конференції.

Спікери

Важливо розуміти, що мова може мати як позитивний, так і негативний вплив на наш суспільний порядок і взаємини.

Мова може використовуватися для маніпулювання думками і уявленнями людей. За допомогою словесних прийомів та риторичних засобів, можна створити ілюзію правдивості або переконати аудиторію в чомусь, що насправді є неправдою. Гарним прикладом життя в рожевих окулярах є наші сусіди росіяни, які вбивають себе власною зброєю.

Повертаючись до конференції за грудень 2022 року 87.7% українців вважають українську мову - рідною.

-         ‘’ Результати статистики мене дійсно тішать, адже я сама з Бердянська, а там, на жаль, усі розмовляють російською’’ –  говорить Ганна.

Україна – це свобода. Вся історія України базована на тому, що росія вживала різні заходи проти мови, але навіщо? Тому що мова є важливим інструментом для поширення національної ідеї, той самої ідеї незалежності.

24 лютого, мова як ніколи допомогла нам напочатку. Прохання до окупантів сказати слово ‘’паляниця’’ викрило достатньо ‘’хароших рускіх’’, хоча здавалося – це ж просто мова. Тому мовне питання набрало обертів так само швидко, як і наші герої почали давати відсіч росіянам. Проте, варто пам’ятати, що для різних людей це питання по-різному відгукується, адже є люди, котрі були національно свідомими ще до повномасштабного.

-         ‘’ Я з Черкаської області, і проблема мовного питання мене не дуже обходила, адже мене оточувало усе українське, не враховуючи декілька років вивчення російської мови в школі, але на моє щастя це тривало не довго’’ – розповідає Олег.

Але, як правильно використовувати цю зброю?

-         ‘’ Гарно знати українську мову або для початку хоча б перейти на українську. Оточуйте себе українською мовою всюди, де це можливо: змініть мову у гаджетах, читайте книжки українською, слухайте українську музику, дивіться фільми українською, спілкуйтесь з україномовними людьми’’ – радить Ганна.

Варто пам’ятати, що Україна не поділяється на східну та західну – це все одна держава. Непотрібно використовувати мову у внутрішній ворожнечі зі своїми.

-         ‘’ Чомусь люди досі розвивають цю ворожнечу сходу та заходу, мовляв, чому той чи інший спілкується такою мовою, проте це неправильно. Ми маємо одного ворога – росію тому не маємо розпалювати внутрішню ворожнечу’’- коментує ситуацію Олег.

Сама атмосфера прес-конференції була комфортною, через суспільно важливу тему і повну віддачу аудиторії . Усі залюбки задавали питання, що їх цікавили.

Отже, цитуючи славнозвісну Ліну Костенку підсумуємо: ‘’ Нації вмирають не від інфаркту. Спочатку їм відбирає мову’’. Тому використаємо цю потужну зброю щоб наблизити Україну до перемоги.

 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
А
Анастасія@anastasia.r

255Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 17 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Костенко, звісно, красиво сказала, але опріч того не вмерла Ірландія, не зникли США, є на мапі навіть Австрія та Молдова. Нація без мови ідейно вразливіша до зазіхань завойовника, однак цілком може існувати. Мова — найпоширеніша підвалина самобутності народів, але не єдина можлива. Націю можуть визначати відособлений терен, як-от у випадках Австралії і Сполучених Штатів, і навіть гола традиція: вірність короні (Канада) чи спадок минулих воєн (Австрія, Молдова).

Вам також сподобається