Невдалий запуск британської ядерної ракети: Trident зазнає драматичної осічки та "впав" в океан всього за кілька метрів від підводного човна - The Sun

Посилання на оригінальну статтю The Sun

HMS Vanguard

Ракета Trident дала серйозну осічку і впала в океан за кілька метрів від британського атомного підводного човна, який її запустив. Другий невдалий запуск поспіль - після осічки у 2016 році - стався, коли міністр оборони Грант Шаппс перебував на борту HMS Vanguard, щоб спостерігати за випробуванням.

Міністерство оборони підтвердило, що під час навчань 30 січня біля Флориди сталася "аномалія", але ядерні сили стримування залишаються "ефективними". Екіпаж атомного підводного човна бездоганно завершив навчання Судного дня, і ракета Trident 2 була піднята в повітря за допомогою стисненого газу в пусковій трубі. Але прискорювачі її першого ступеня не спрацювали, і 58-тонна ракета, оснащена муляжами боєголовок, впала в океан і затонула. Джерело повідомило: "Вона покинула підводний човен, але просто плюхнулася, прямо біля них". Підводний човен HMS Vanguard знаходився під поверхнею води, зависнувши на глибині запуску, але на щастя не був уражений 44-футовою ракетою, коли вона повернулася назад в Атлантику. Негайно почалося розслідування в шаленому темпі, щоб з'ясувати, що пішло не так, і було наказано підняти надсекретну ракету з морського дна в Порт-Канаверал, штат Флорида.

Міністр оборони Грант Шаппс

Це вже друге невдале випробування з 2016 року, коли Trident, запущений з корабля HMS Vengeance, відхилився від курсу і самознищився. Але, попри невдачу, офіційні особи наполягають на тому, що вони впевнені в тому, що промах був "специфічним для даної події".

Виникнення "Аномалії"

Важливо розуміти, що якби стрільби відбувалися під час реальної патрульної місії, а не в умовах випробувань, вони були б успішні. Жодних подробиць про те, що пішло не так, не розголошується з міркувань "національної безпеки". У заяві, наданій The Sun, Міністерство оборони заявило: "Підводний човен HMS Vanguard і його екіпаж довели свою повну спроможність керувати британською системою безперервного морського стримування, пройшовши всі випробування під час нещодавньої демонстраційної та перевірчої операції (DASO) - рутинного тесту на підтвердження того, що підводний човен може повернутися в стрій після проведення глибокого технічного обслуговування. Випробування підтвердило ефективність ядерних сил стримування Великої Британії, в яких ми абсолютно впевнені. Під час випробування сталася аномалія. З міркувань національної безпеки ми не можемо надати додаткову інформацію про це, проте ми впевнені, що аномалія була специфічною, і тому немає жодних наслідків для надійності ракетних систем і запасів Trident в цілому. Ядерні сили стримування Великої Британії залишаються безпечними, надійними та ефективними".

Другий поспіль невдалий запуск ядерної ракети Trident 2 Королівським Флотом

Очікується, що сьогодні в Палаті громад міністри нададуть членам парламенту оновлену інформацію про інцидент, що стався 30 січня на території захищеного військово-морського порту США. Перший морський лорд адмірал сер Бен Кі також перебував на борту підводного човна в той час. Офіційні особи підкреслюють, що Trident залишається однією з найнадійніших систем озброєнь у світі, успішно пройшовши понад 190 випробувань за участю Великої Британії та США.

Велика Британія здійснила 12 пусків ракет Trident 2 відтоді, як зброя надійшла на озброєння Королівського Флоту в 1994 році. Але два останніх були невдалими. У червні 2016 року ракета Trident 2 вилетіла з корабля HMS Vengeance, і її ракетні прискорювачі успішно спалахнули. Але через кілька хвилин він відхилився від курсу, як повідомляється, в бік США, і автоматично самоліквідувався. Пізніше уряд Терези Мей був звинувачений у приховуванні невдалого запуску, оскільки парламент мав проголосувати за відновлення ядерних сил стримування Великої Британії.

Старіючий Флот

Депутати переважною більшістю голосів підтримали план витратити у розмірі 40 мільярдів фунтів стерлінгів на "модернізацію ядерного стримування". Це означає, що застарілий флот підводних човнів типу Vanguard має бути замінений на наступників класу Dreadnought у 2030-х роках.

Сімейство британських атомних підводних човнів Vanguard

Ракета Trident, запущена з підводного човна HMS Vanguard, мала пролетіти 3700 миль від узбережжя Флориди до точки падіння всередині Атлантичного океану між Бразилією і Західною Африкою. Запланований маршрут ракети був оприлюднений в попередженні для кораблів і літаків від Національного агентства геопросторової розвідки. Ціль була на 1000 миль ближче, ніж під час невдалого запуску у 2016 році, і менш ніж удвічі менша від заявленої дальності польоту ракети Trident 2, яка становить 7500 миль.

Ракети Trident 2 призначені для досягання межі космосу, досягаючи швидкості 13 600 миль на годину, перед тим, як знову увійти в атмосферу Землі з руйнівним боєзарядом у кількості 12 ядерних боєголовок. Вперше вони були прийняті на озброєння ВМС США 34 роки тому, а чотирма роками пізніше - на озброєння Королівського військово-морського флоту.

Вартість 17 мільйонів фунтів стерлінгів

Проте компанія Lockheed Martin, виробник ракет, наполягає на тому, що Trident 2 залишаються "найсучаснішими балістичними ракетами у світі". Компанія заявила, що з 1989 року вони були успішно випробувані "рекордний" 191 раз, востаннє - у вересні, коли підводний атомний човен класу "Огайо" USS Louisiana провів демонстраційну операцію в Тихому океані.

Trident 2

Британські запуски відбуваються рідше, оскільки кожна ракета коштує понад 17 мільйонів фунтів стерлінгів. Останній успішний британський запуск відбувся в жовтні 2012 року, коли HMS Vigilant здійснив пуск ракети після модернізації та ходових випробувань. Це відбувається на тлі барабанного бою попереджень про те, що світ рухається до Третьої світової війни, з посиленим брязканням ядерними шаблями, що підкреслює вирішальну роль, яку відіграє Trident.

Прихований ядерний удар у відповідь

Ядерне стримування Великої Британії - це остання лінія оборони, яка знищить наших ворогів у разі, якщо вони запустять ядерну зброю першими. План покладається на ядерний підводний човен, який завжди знаходиться в морі - прихований під хвилями або полярною крижаною шапкою, щоб пережити перший удар по британським островам і бути готовим дати відсіч. Для цього потрібна група відважних чоловіків і жінок, які місяцями проводять надсекретні підводні патрулювання, майже відрізані від своїх близьких вдома.

Секретність розташування підводного човна означає, що екіпаж рідко - якщо взагалі коли-небудь - має можливість передавати повідомлення, які могли б викрити їхнє місцезнаходження. Екіпажі підводних човнів класу Vanguard можуть отримувати лише короткі текстові повідомлення, відомі як "сімейні", і не можуть нічого відправляти додому. Їм навіть не повідомлять, якщо хтось із близьких помре, тому що вони нічого не можуть з цим вдіяти. Єдиний випадок, коли підводний човен порушить радіомовчання - якщо життя члена екіпажу буде в небезпеці.

У випадку ядерного конфлікту кожен з чотирьох підводних човнів класу Vanguard може випустити по 16 ракет Trident 2. Кожна з ракет озброєна кількома ядерними боєголовками. При пуску, ракети досягають межі космосу і рухаються по зорях зі швидкістю до 13 600 миль на годину, перш ніж повернутися в атмосферу Землі з руйнівним ядерним боєзарядом. Джерело у ВМС повідомило, що кожен з підводних човнів несе більше вибухової потужності, ніж було скинуто за всю Другу світову війну.

Атомний підводний човен Королівського флоту постійно перебуває на патрулюванні з квітня 1969 року. Якщо екіпаж підводного човна втрачає зв'язок з урядом Великої Британії, він має наказ сканувати ефір для BBC Radio 4 як доказ того, що Велика Британія все ще існує. Три дні без програми "Сьогодні" - це ознака Армагеддону, і капітан може відкрити лист останньої надії - рукописну записку від прем'єр-міністра з інструкціями про те, що робити далі.

Попри осічку минулого місяця, Міністерство оборони заявило, що Vanguard і його 149 членів екіпажу "продемонстрували повну спроможність керувати британською системою безперервних морських сил і засобів стримування та успішно склали усі випробування", - йдеться в заяві: "Випробування підтвердили ефективність ядерних сил стримування Великої Британії, в яких ми абсолютно впевнені".

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
British Armed Forces
British Armed Forces@BritishArmedForces

183Прочитань
3Автори
10Читачі
На Друкарні з 12 вересня

Більше від автора

  • Операції "Чорний олень" - Operation Black Buck

    Рейдові операції “Black Buck” (Чорний олень) охоплювали серію з п'яти атак на Фолклендські острови бомбардувальниками RAF Avro Vulcan B2 з 44-ї ескадрильї, організованих з аеродрому на острові Вознесіння.

    Теми цього довгочиту:

    Black Buck
  • Білий прапор та “Юніон Джек” майорять над Південною Джорджією

    Провівши підготовку до повернення Південної Джорджії, Королівський Флот планував її провести найближчим часом, але в їх плани втрутився аргентинський підводний човен ARA Santa Fe...

    Теми цього довгочиту:

    Фолклендський Конфлікт
  • Двох годинна битва за Грютвікен

    Поки на Фолклендських островах та Буенос-Айресі святкували свою перемогу, на острові Південна Джорджія розвернулась своя невелика, але славна битва.

    Теми цього довгочиту:

    Фолклендська Війна

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається