Німці Східної Європи та Кавказу: короткий ґайд

Німецькі поселенські колонії у Східній Європі мають напрочуд цікаву історію.

Гадаю, читачам буде цікавіше послухати про німців, які жили на теренах сучасної України та східніше.

• поволзькі німці. Мабуть, найвідоміша група з усіх перерахованих. Вони з'явилися із запрошення Єкатєріни 2, аби вони займалися землеробством та були буфером між великоросами та татарами, певний час мали привілеї колоністів, але в 19 сторіччі їх почали скасовувати і деякі з них перебралися в інші країни, зокрема, в США, Аргентину та Бразилію. Ті, що лишилися, з 1924 по 1941 мали Автономну Радянську Соціалістичну Республіку німців Поволжя. Як ви вже здогадалися (чи вже знаєте), їх звинуватили в колабораціонізмі та депортували в Сибір. Вельми цікаво, що в засіданні утворився свій діалект - суміш різних німецьких говірок депортантів з різних німецьких колоній та російської мови.

Поволзькі німці навіть мають свій прапор

• кавказькі німці. На півдні селилися переважно вихідці із Швабії, в Грузії й Азербайджані досі є кількадесят сіл та невеликих містечок, які вони заснували. На превеликий жаль, кірха, яку побудували німці в Азербайджані, зараз функціонує виключно як музей. А от на Північному Кавказі, в Осетії, селилися вихідці з баварської Середньої Франконії та з Вюртемберга, які заснували там Ґнабенбург (зараз Віноґрадноє).

• кримські німці. Вони почали туди заселятися після анексії Кримського ханства аж в 19 столітті, щоб витиснути кримських татар. Однак невдовзі, в наступному столітті, що тих, що цих звинуватили у співпраці з нацистами та депортували. Депортантів було реабілітовано лише в 2014 році окупаційною владою і навіть попри це там проходять репресії німців. Сумна доля, що поробиш.

• чорноморські німці. Історія така ж сама, як і з кримськими. Певно, різниця хіба що в тому, що вони займалися хліборобством, а після скасування колоністських привілеїв втекли у США, Аргентину та Бразилію. Аналогічно життя складалося і в бесарабських німців, які замість хліборобства займалися виноробством.

• волинські німці. Вам про них вже відомо чимало, але додам отакий цікавий факт: їх не любили поляки, оскільки вони, меноніти-пацифісти, не брали участі в листопадовому повстанні.

• галицькі німці. Вони там опинилися в наслідок програми колонізації Йосипа ІІ, перші дві хвилі були протестантськими, а друга, трохи менша, - католицькою. Що цікаво, у другій половині 19 століття чимало з німців емігрували до Північної Америки, а на Галичині виник рух проти еміграції під керівництвом Теодора Зьоклера, який об'єднав протестантів та католиків у цьому ділі.

Отаке дивовижне різноманіття німців Східної Європи та Кавказу. Дуже шкода, що ми його втратили - було б чудово жити у багатокультурному суспільстві, де є носії багатої німецької культури.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Катря зі Слобожанщини
Катря зі Слобожанщини@Katria_shitpost

380Прочитань
14Автори
18Читачі
На Друкарні з 19 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається