Невеличка нотатка стосовно історичної пам'яти та місця для страждань у ній

Є такий цікавий англомовний канал на тематику валлійської культури, мови та історії - Ben Llywelyn. В його останньому відео з серій про історію Уельсу є вельми цікаві рефлексії: нема сенсу асоціювати себе з найбільш пригніченими прошарками населення, якщо ми вважаємо, що ми самі ж себе і пригнічували, то ми нічого не досягнемо.

Ґриффідд Ап Швелін, останній правитель Уельсу

У валлійській історіографії є тенденція на те, аби асоціювати себе із залежними селянами, а не валлійськими королями чи шляхтою, бо та пригнічувала простих людей. Там нічого такого прям нового, типовий феодалізм, майже як у Київській Руси. Оскільки їхні національні рухи виникли під впливом робітничих рухів, а головним істориком був марксист, то історію їхнього феодального минулого описано з точки зору класової боротьби. І описано так, що в ній нема місця королям, шляхтичам, владі, перемогам та іншим позитивним моментам. Подібна біда є і в black history - чималій кількости темношкірих американців остогидло асоціювати себе виключно з рабами та громадянами без прав, тому проєкти на кшталт @blackaristocrat (ig) на тему чорної аристократії за межами Африки.

Те саме обговорення княгині Ольги

Як мені здається, в нашій історіографії та ж проблема - надто багато страждань нещасних селян. Hromada (@hromadianka в тґ) критикує схвальне ставлення до княгині Ольги - мовляв, вона палила людей, які не хотіли коритися та платити, чому ми ґлорифікуємо скандинавську верхівку, а не своїх пращурів? У цьому зауваженні є раціо, але наскільки доцільно робити це основним історичним наративом? Ми ледь "відвоювали" собі історію Руси, яку до цього майже повністю монополізувала росія. Наша історіографія переповнена стражданнями - православні страждали під поляками, селяни страждали під московитами, усі страждали під совєтами, невже нам потрібен ще й наратив про страждання під скандинавськими князями? Що нам це дасть? Я абсолютно не проти, аби мати свій власний погляд на історію та асоціювати себе не з тими, з ким себе асоціюють українці в мейнстримній історіографії. Нам би "відвоювати" ще й руську шляхту (неправославну у тому числі!) та українських ака малоросійських діячів часів РІ, бо позиція постійної жертви не є продуктивною і з нею ми далеко не підемо.

В будь-якому випадку, це дискусійне питання і остаточної позиції щодо нього я не маю. Якщо у вас є думки, діліться в коментарях, подискутуємо.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Катря зі Слобожанщини
Катря зі Слобожанщини@Katria_shitpost

363Прочитань
14Автори
18Читачі
На Друкарні з 19 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (5)

Ну щодо марксистів, один з перших авторів націотворчої літератури за термінологією марксист. І я в такому випадку марксист і ти теж, лиш сам Маркс не марксист, так само як Руссо нічо не має до рухів на основі його праць.

“Звернення до марксизму” можна приписати всім мислителям останніх двох століть

Вам також сподобається