Автор: German Aid for Ukraine

Оригінальний допис був опублікований 10 травня 2024 року

Під час своєї поїздки на північноамериканський континент і візиту до Сполучених Штатів міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус оголосив у Вашингтоні, що Німеччина надасть Україні три M142 HIMARS.

M142 HIMARS будуть надані із запасів Армії США, що має гарантувати відносно швидку доставку в Україну. Офіційно нічого не відомо про вартість цієї угоди, але SPIEGEL повідомляє, що 30 мільйонів євро змінять власника. Якщо це правда, то частиною угоди, ймовірно, [також] буде більш-менш великий пакет боєприпасів.

Ідея купівлі і постачання РСЗВ, які дуже популярні і високо цінуються в Україні, виникла ще тоді, коли додатковий пакет допомоги Україні на суму 60 мільярдів доларів США ще не був ухвалений США.

Тоді - цій ідеї, ймовірно, вже кілька місяців - було здійснене звернення до США, і уряд Німеччини запропонував взяти на себе закупівлю трьох систем, їх оплати і доставки в Україну.

Хоча додатковий пакет, необхідний для виживання України, вже ухвалений і Сенатом, і Конгресом, і перші поставки озброєнь вже на шляху до України, Німеччина не відступає від своєї пропозиції. Це перший випадок, коли M142 HIMARS в Україну постачатиме інша країна, окрім США.

Можливі причини такого рішення

Рішення Німеччини надати Україні три таких системи з американських запасів може бути зумовлене різними причинами, про які ми можемо лише здогадуватися. Ані сам Пісторіус, ані його міністерство поки що не надали жодної інформації з цього приводу.

На мою думку, є три різні можливі причини такого рішення.

  • Заміщення втрат, яких зазнала Україна;

  • (часткова) реалізація схваленої в лютому пропозиції правлячих партій у Бундестазі щодо постачання Україні далекобійних систем озброєнь і боєприпасів;

  • Перший внесок до новоствореної Коаліції далекобійної реактивної артилерії.

Розглянемо ці три варіанти докладніше, щоб ви могли вирішити для себе, який з них є більш вірогідним.

Заміщення втрат, яких зазнала Україна

На війні є втрати, як людських життів, так і життєво важливого військового майна. І хоча сучасні західні системи зазвичай краще захищені, це основне правило стосується і РСЗВ американського виробництва.

За даними міжнародно визнаного проєкту «Oryx», одна з 39 українських реактивних систем залпового вогню M142 HIMARS, поставлених США (невідомо, скільки саме систем вироблено - і чи вироблені вони взагалі - та поставлено Україні за програмою USAI - прим. Мортіса), була знищена. Дві інші мають візуально підтверджені пошкодження і, найімовірніше, зараз проходять ремонт на виробництві за межами країни.

Таким чином, фінансування і короткострокова поставка ще трьох M142 HIMARS може стати повноцінною заміною раніше втраченим українським спроможностям. Це означає, що в найближчому майбутньому в Україні знову будуть доступні 39 ПУ M142 HIMARS. Після завершення ремонтних робіт двох пошкоджених РСЗВ Україна зможе використовувати до 41 високоефективної РСЗВ, якщо жодна інша система не буде вивезена [на той момент] з країни на технічне обслуговування.

Реалізація пропозиції Бундестагу

Ще однією можливістю, чому Німеччина постачає Україні три M142 HIMARS, є (часткова) реалізація пропозиції правлячих партій у Бундестазі щодо постачання Україні систем озброєнь та боєприпасів дальнього радіусу дії.

Bundestag motion
Конкретний запит на постачання додаткових далекобійних систем озброєння та боєприпасів

Восьмисторінкова заява містить 27 різних пунктів, в яких правлячі партії СДПН, «Зелені» та ВДП закликають свій уряд надати більше допомоги Україні.

Пропозиція, яка, ймовірно, з'явилася лише тому, що опозиційні партії ХДС/ХСС неодноразово подавали власні пропозиції з тією ж метою в минулому. Проте всі без винятку ці пропозиції були відхилені через один пункт - вимогу про постачання в Україну KEPD-350 «Таурус».

22 лютого Бундестаг проголосував за пропозицію правлячих партій більшістю голосів «за». Однак така пропозиція не змушує уряд діяти. Лише від уряду залежить, які саме пункти і чи буде щось реалізовано взагалі.

У середині березня канцлера Олафа Шольца запитали в Бундестазі саме про цю пропозицію і пункт. У відповідь він відповів, що, звичайно, йдеться також про надання Україні можливості здійснювати оборонні дії [за допомогою засобів] з радіусом дії 80 км, 100 км або навіть 150 км.

Далі він навів як приклад MARS II - німецький еквівалент M142 HIMARS - і розповів про подальші ініціативи Німеччини щодо закупівель за межами Європи з метою постачання Україні зброї і боєприпасів з дальністю дії понад 100 кілометрів.

Тому цілком можливо, що він вже мав на увазі план постачання Україні трьох реактивних систем залпового вогню американського виробництва. Дальність стрільби стандартних ракет GMLRS, які використовує HIMARS, становить близько 84 кілометрів.

Коаліція далекобійної реактивної артилерії

Як останню можливість, можна розглядати передачу трьох M142 HIMARS у якості внесок до новоствореної Коаліції далекобійноїї реактивної артилерії (Far-Reaching Rocket Artillery Capability Coalition). У березні я написав детальну статтю про це, яку щиро рекомендую і вам.

З часу оголошення про створення коаліції не було жодних нових оголошень, наскільки я можу судити, тому, на жаль, поки що відомо небагато, але оголошення, яке було зроблене зараз, точно вписується в цю схему.

Система HIMARS - це реактивна артилерійська система, яка, залежно від боєприпасів, що використовуються, має далекобійні ударні можливості.

Висновок

Що саме є причиною того, що Німеччина постачає саме три HIMARS в Україну, поки що невідомо і наразі можна лише припускати, але, на мою думку, три згадані мною варіанти є дуже обґрунтованими.

Цілком можлива і комбінація причин. Хто сказав, що не можливо, щоб німецький уряд хотів компенсувати втрати України і водночас розглядав це як виконання частини доручення Бундестагу?

Але одне можна сказати напевно. Ці системи, а ще більше боєприпаси, які, швидше за все, будуть поставлені разом з ними, вкрай необхідні Україні і, сподіваємось, за кілька тижнів будуть там вітатися.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Mortis Æterna
Mortis Æterna@mortisaeterna

270.6KПрочитань
24Автори
663Читачі
Підтримати
На Друкарні з 15 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається