Нова музика тижня

Зміст

The Rock Spectrum

Ви правильно зробили, що натрапили на цю підбірку. Сьогодні ми пірнемо у світ джазроку, шугейзу, альтернативи та трип-хопу — справжній мікс для тих, хто не боїться перепади від складного до зовсім незрозумілого!

Будемо рятувати ваших сусідів від росіянської шкарлупи й музичної одноманітності, намагаючись не відлякати домашніх улюбленців. У нас усе просто: є хороша музика - пишемо без вагань. Тут від Золотого Карпа до непримітних любовних пиріжків (не їстівних, але музичних!). Тому приготуйте свої навушники — цей плейлист серйозно змінить ваше ставлення до слів “що тут взагалі відбувається?!"

Для зручності прослуховування зібрали у плейлист доступний на:

Spotify | Deezer | YT Music |


Zolotyi Karp

Maryan Karpinskyi Experience - Zolotyi Karp (LP)

Жанр: джазрок

Слухати: https://song.link/zolotiykarp

Іван Лисько:

Статистика на NUAM Base підказує, що в Україні існують всього 44 інструментальних джазові проєкти. Це неабияк засмучує. Тому кожен новий джазовий реліз є велика радість для мене.

Мар’ян Карпінський раніше працював з музичним гуртом “Мова”. Він є важливою фігурою джазової музики. Зібравши імпровізаційний проєкт Maryan Karpinskyi Experience разом із басистом Стасом Дяченком, ударником Мішею Галактіоновим, трубачем Дмитром Кришталем та піаністом Деном Архаровим, Мар’ян відправляється на пошуки особистої рефлексії у світ джазу.

Кожна пісня з альбому – маленький шедевр в рамках української сцени. Тут і вплив Pink Floyd знайдеться для особливих гурманів, і проблиски сучасних варіацій. Хтось почує елементи постбопу, смут-джазу, прогроку тощо. Але кожному буде приємно від прослуховування цієї музики.

Композиція Kyshenia вкрала моє холодне серденько і поселила там цей шедевр. Ох ці божественні фортепіанні мелодії! Вони зачаровують мене і змушують забувати про те, що існує інша музика. Ці гітарні партії… Ні-ні, я занадто емоційний! Треба зупинятися, бо я так почну писати поеми кожній мелодії. Неймовірно приємно усвідомлювати, що платівка такого світового рівня, де кожна дрібничка відшліфована до блиску, вийшла і в нас. 

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Не збагнув

Alexjazz, Колос – Не збагнув

Жанр: альтернативний рок, індіпоп, поетична музика

Слухати: https://bfan.link/ne-zbagnuv

Антон Кістрін

Маю припущення, що Alexjazz – свого роду рекордсмен за кількістю фітів або колаборацій з різними українськими артистами. Нова спільна з Сергієм Мартинюком робота "Не збагнув" – рідкісний випадок творчої синергії, яка спрацювала так, як треба.

Загалом Василь Стус вважається поетом, лірика котрого не завжди легко адаптується для пісень, але цей трек доводить протилежне. Вдало спродюсовано, композиційно витримано та чуттєво виконано. Частини у виконанні Колоса створені для того, аби Сергій випустив погуляти своє вокальне гранжеве альтер-его…

Кирило Грудень

Іконічна постать української культури Василь Стус продовжує своє життя вже у сучасній периферії українського музичного простору. Alexjazz i KOLOS вдумливо обіграли й доповнили, чуттєво розширивши власними проєкціями поетичний доробок Стуса "На лисій горі...", забезпечивши йому чергове безсмертя серед наступних поколінь.

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


шипи троянди

KUGATESSA – шипи троянди

Жанр: трипхоп, поп

Слухати:

Іван Лисько:

Я вже писав, що люблю стильну і витончену попмузику? Саша Кугат a-ka KUGATESSA жонглює стилями, як вітер листям восени – легко, невимушено і завжди цікаво за нею спостерігати. Нова композиція “шипи троянди” – це естетичний плід, насолода для вух, що поєднує сучасну електроніку з легкою меланхолією трип-хопу, створюючи атмосферу спокою та глибини. Ритмічні й дещо тривожні біти влаштовують гіпнотичний ефект.

Зазвичай KUGATESS’U творчі пориви кидають з жанру в жанр, але тут би я дуже хотів, аби Саша продовжила створювати пісні в цьому стилі. Це ідеальна музика для осінньої журби. І, ні мене зовсім не цікавить те, що співачка за 2 дні до того фітанула з Вельбоєм.  

⭐⭐⭐⭐

Кирило Грудень:

Я скучив за трип-хопом, тому не міг не порадіти наявності представника жанру у плейлисті з таким класичним приємним звучанням. Із задоволенням слухав би цілий альбом таких композицій. І раджу передивитися відеокліп, щоб зрозуміти пісню більше. 

⭐⭐⭐⭐⭐


Leontovych

New Brain Trio – Leontovych (EP)

Жанр: модерн-джаз, фюжн

Слухати: https://linktr.ee/newbraintrio

Антон Кістрін


Коли на світ з'являються ось такі музичні релізи – це справжнє свято. Ми звикли, що "Щедрик" авторства Леонтовича свого часу перетворили на певний символ національної ідентичності та гордості. І з цим би все було ок, якби не часто-густо доволі шароварне поводження з цим безцінним матеріалом…

Музиканти колективу New Brain Trio в альбомі "Leontovych" проводять найбільш делікатну і водночас неймовірно креативну хірургічну операцію з переосмислення доробку композитора. Трек “Dudaryky” з цього фундаментального альбому – відкриття і поки що недооцінений скарб.
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️


Enter EP

Tom Mars – Enter (EP)

Жанр: індірок, соул, чілвейв

Слухати: https://linktr.ee/tommarss

Антон Кістрін

Інді-виконавець Tom Mars підвіз порцію музичних смаколиків. Йдеться про EP “Enter”, з якого помітно вирізняється трек “Blur Of Gray” – теплий, як австралійська зима, і ламповий, як цілодобовий кіоск у комендантську годину. Свою музику Том Марс запакував у настільки прозору подарункову обгортку, що з подарунку повсякчас гострими кутами намагаються вилізти назовні музичні референси.

Видатних світових зразків, якими надихався автор, в цій композиції прослідковується цілий букет. Але це можна пробачити, бо компанія дуже гарна – від Michael Kiwanuka (буквально з перших нот та гітарного програшу) та Beck (щось особливе у манері вокалу і побудови вокальних інтервалів) до Balthazar (тут, скоріше, про флегматичний саунд) та Tame Impala (в розвитку аранжування цей вплив дуже відчутний).

Власне, тінь останнього ніби нависає над усією творчістю Тома Марса. І це, скоріше, грає в плюс виконавцю. Адже якщо свій Mac Demarco в особі Данила Галика з Blooms Corda в Україні вже є, то власного Кевіна Паркера нам таки не вистачало. Єдине, що залишилось малозрозумілим після прослуховування, безперечно, міцного релізу “Blur Of Gray”, – це прямолінійно запозичена мелодія з “I Was Made For Loving You” у гітарному бриджі. Якщо це навмисна цитата – то до чого вона має відсилати слухача? 

⭐️⭐️⭐️⭐️


в колесі

headachee – в колесі

Жанр: шугейз, нойзпоп

Слухати: https://linktr.ee/headachee

Іван Лисько та Антон Кістрін

Забудьте про все, що чули раніше в “хедейків”. Або ні! Варто пам’ятати, як змінювалася творчість тріо. Пригадайте їх дебютний альбом “шукаючи колір” – легке мелодійне інді-звучання, де кожен трек розкривав інтровертний характер гурту. А тепер порівняйте з новим синглом “В колесі”. Еволюція у звучанні – це неодмінний фактор розвитку будь-якого гурту. І мені приємно чути цю еволюцію у headachee. Тріо не просто змінило стиль, вони занурилися в темніші хащі шугейзу. Це звукова хвиля, яка наповнює їхнє звучання новими барвами. Водночас помітно, що headachee зберігають інді-поп стиль у своїй пісні. Себто вони не прагнуть себе втратити остаточно, а тільки дослідити нові межі власних можливостей. 

Кирило Грудень

Якщо ви скучили за шугейз/дроуном, то "в колесі" від headachee більше ніж здатна втамувати ваш голод. За канонами жанру, headachee свою роботу виконали добре. Я, звісно, не сильно любитель шугейзу, але музично зроблено на хорошому рівні. Радимо звернути увагу на сильний текст, який заслуговує окремої відзнаки:

"Ти вважаєш, що це все несправедливо,
Але тобі так соромно за це"

⭐️⭐️⭐️⭐️

Пиріжок з любов’ю, злістю

The Unsleeping – Пиріжок з любов’ю, злістю (ЕР)

Жанр: індірок, бритпоп

Слухати: https://id.ffm.to/pyrizhok_z_lyubovyu_zlistyu

Іван Лисько:

Ви вкотре подумаєте, що я нудний душніла, але я не бачу сенсу рецензувати цілий мініальбом “Пиріжок з любов’ю, злістю”. Оскільки 3 пісні виходили раніше синглами. Можна було б повноформатник випустити. Не виникало б відчуття, що гурти/виконавці тримають слухачів за дурнів. Ще смішніше, що тексти попередніх трьох пісень у пресрелізі є, а на нову пісню не зробили, забили/забули, мабуть.

Про єдиний новий трек “Переживу” скажу, що це достатньо хороша робота, аби залишатися в плейлистах файних, але не вибагливих українчиків. Чи буду я її слухати ще? Напевно, ні. The Unsleeping можуть і краще, коли хочуть, якби не банальна лінь. 

Мене композиція не сильно вразила, бо попередні роботи звучали цікавіше. Що б не критикою єдиною, то другий куплет сподобався. Є щось в цьому живе і щире, як і текст, що транслює думки про наше непевне життя. У цілому, пісня дуже рівна, класична, навіть прохідна у дискографії, але не сумніваюся, що на концертах вона звучатиме більш нойзово. 

⭐️⭐️⭐️

Кирило Грудень

Гарна робота з приємним сенсом. Звучить, як план кожного із нас на найближчі роки: "Переживу просто вас..." Нічого зайвого. Просто. Емоційно. Влучно. Музично, на мій погляд, звичайний бритпоп, який можна послухати 2-3 рази. Тут важливішу роль відіграють закладені сенси.

⭐️⭐️⭐️⭐️


І я тону

YARAY – І я тону (ЕР)

Жанр: атмосферний рок

Слухати: https://linktr.ee/ya.ray

Кирило Грудень

Чергова гарна робота в дуеті від YARAY і sadparade!. У Ярини ще вийшов мініальбом. Композиція “Долети” вводить в оману, беручи початок, як тиха артрок балада, і повністю видозмінюючись в емоційний крик душі у другій половині. 

Окремо лише зазначу, що нашій сцені відчутно не вистачає більшої вокальної варіативності. Чомусь майже усі виконавиці вважають наявну у пісні манеру співу – еталоном для наслідування, в результаті чого більшість звучать дуже подібно одна до одної. 

⭐⭐⭐⭐


Another World

Kyryllch, Ivan Korniienko – Another World

Жанр: електронна музика

Слухати: https://id.ffm.to/another_world

Кирило Грудень

На цьому тижні навіть завезли даб.І звучить це дуже круто, а ми вперше в дайджесті пишемо про електронну музику. Для експериментів зі звуком поле не оране, тож чому б і ні. В результаті маємо суміш deep, progressive, break, з елементами дабу та хіп-хопу. Я б заколабився із цими чуваками.

⭐⭐⭐⭐

самотні монстри

Теорія розбитих вікон – самотні монстри

Жанр: попрок

Слухати: https://fanlink.tv/samotny_monstry

Кирило Грудень

Це непогана композиція, яка має цікавий текст, сенс і свій власний шарм, який вже зібрав купу шанувальників у коментарях. Пісня цілковито і повністю побудована на блюзових ритмах і манірних співах, тож поцінувачам такого однозначно варто звернути увагу на цей трек.

⭐⭐⭐

Непомітний

To Eternity – Непомітний

Жанр: R & B, індіпоп

Слухати: https://song.link/ua/i/1772278647

Настя Лисенко:

To Eternity володіє заворожуючим і оксамитовим голосом, а в самій пісні – стильний R & B інструментал. Нічого зайвого. Утім попередні роботи виконавця подобалися більше. Загалом, милий інді-поп зі справді класним текстом про нерозділене кохання. 

⭐⭐⭐


Хто тебе любив?

Апатія – Хто тебе любив?

Жанр: попрок

Слухати: https://linktr.ee/apatiya

Настя Лисенко:

Чотири акорди, прикольний синтовий мотивчик, стандартні барабани. Зібране бінго українського поппанку. Трек добре зведений, навіть використаний прикольний прийом: вокал на початку ніби зринає з води. Пісня сама по собі не лишає неприємного осаду чи чогось подібного, але давайте на чистоту: в Україні стає занадто багато гуртів, які йдуть одним і тим самим тропом, не маючи якогось власного почерку. Складається враження, що скоро вони зберуться в одного великого автобота-поп-панкера і захоплять всю іншу музику.

⭐⭐

Я колись прийду

KOSMOPOLIS – Я колись прийду

Жанр: даркпоп, постпанк

Слухати:https://bfan.link/kosmopolis-ya-kolis-priydu

Настя Лисенко:

Дарк-поп з дуже скучним вокалом і клішованим бітом. Мені особисто дійсно не вистачило якоїсь цікавої вокальної лінії, бо без неї, власне, текст дуже втрачається на фоні інструменталу, а він прикольний загалом. Так трек запам’ятовується, як примітивно-простакуватий симбіоз із вайбу сучасної електроніки та синті-попу 80-х, але слухати це неймовірно нудно. 

⭐⭐

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
The Rock Spectrum
The Rock Spectrum@rock_spectrum

журнал про українську музику

292Прочитань
6Автори
7Читачі
Підтримати
На Друкарні з 29 травня

Більше від автора

  • NUAM набагато більше, ніж просто плейлисти — інтерв’ю із засновником сервісу Олексієм Єфименко

    У цьому інтерв’ю розмовляємо: ✔️ про унікальність сервісу для звичайного споживача; ✨ труднощі та виклики, що виникають під час роботи; ✨ про важливість проєкту у контексті культурної спадщини України;

    Теми цього довгочиту:

    Інтерв'ю
  • Orpha — Хмари мені (ЕР 2024). Рецензія

    Майстерна суміш класичного постхардкору, гранжу та альтернативи в новому ЕР київського рок-гурту Orpha

    Теми цього довгочиту:

    Життя
  • Нова музика тижня

    Нові музичні релізи: час оновити плейлист? Або просто хочеться втікати від реальності з новою музикою? У нас є ідеї! Yurcash принесе дозу сарказму і неперевершеного артроку, SadSvit додасть трішки драми, а Drevo змусить задуматись, що сталося з твоїм почуттям реальності

    Теми цього довгочиту:

    Музика

Вам також сподобається

  • hello world by подумаєш

    Впродовж кількох тижнів я збирав список якихось цікавинок, які я побачив, почув чи ще якось дізнався і які здалися мені цікавими, щоб тобі сьогодні їх показати. Сьогодні у випуску “Банші Інішерина”, Як звучать міста України, улюблений підкаст, стаття з NYT, та якісь інші речі..

    Теми цього довгочиту:

    Кіно

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • hello world by подумаєш

    Впродовж кількох тижнів я збирав список якихось цікавинок, які я побачив, почув чи ще якось дізнався і які здалися мені цікавими, щоб тобі сьогодні їх показати. Сьогодні у випуску “Банші Інішерина”, Як звучать міста України, улюблений підкаст, стаття з NYT, та якісь інші речі..

    Теми цього довгочиту:

    Кіно