Новий безпілотник типу “Гербера”: що з себе представляє та які загрози несе?

Коли вперше стало відомо про появлення нового БПЛА?

Перші свідчення існування цього нового безпілотника з'явилися 22 липня 2024 року, коли в українських соціальних мережах було опубліковано фотографії зразка даного БПЛА, ймовірно збитого в Київській області 24 липня.

Повідомляється, що у розглянутого безпілотника не було боєголовки, що вказує на те, що він виконував іншу місію, ніж атаку. Цей БПЛА з пінопластовим корпусом тільки нещодавно використовувався росіянами проти України.

Дрон "Гербера", маркування на хвості "ЫЫ" та тризначний номер; Фото Defence Express
Дрон "Гербера", маркування на хвості "ЫЫ" та тризначний номер; Фото Defence Express

28 липня російський підрозділ «Соколи Сталіна» опублікував відео, на якому зображено безпілотник «Гербера», розроблений КБ Гастелло. За даними цього підрозділу, безпілотник може використовуватися для радіоелектронної розвідки, як дрон-камікадзе або як пастка для систем ППО. Раніше опубліковані фотографії показують, що 24 липня в Київській області було виявлено безпілотник без боєголовки, що вказує на виконання ним розвідувальної або іншої функції.

Згідно з відеоматеріалами, ударна версія дрона Gerbera використовує камеру, схожу на ті, що встановлюються на FPV-дрони, для ручного наведення оператора. Точність наведення залежить від навичок оператора, оскільки навіть на представленому відео видно, що дрон не вразив ціль, а вибухнув поруч.

“Гербера” на випробуваннях
“Гербера” на випробуваннях

Дальність польоту безпілотника з боєголовкою, ймовірно, відносно невелика і обмежена дальністю прямого радіозв'язку. Однак для наведення безпілотника Gerbera можна використовувати інший безпілотник, оснащений транспондером, - метод, аналогічний до того, який використовують росіяни з баражувальним боєприпасом "Ланцет".

Як заявлено, "Гербера" може вироблятися у трьох варіантах: дрон радіоелектронної розвідки, камікадзе, або хибна ціль. З огляду на те, що відомо про збитий зразок, то перехоплено було не версію для завдання ударів.

“Гербера” на Київщині
“Гербера” на Київщині

Що всередині цього дрону?

У збитого або придушеного в Київській області безпілотника було дві антени 3G/4G і модем із SIM-картою всередині, що може забезпечити більш стабільний канал зв'язку для передачі відео на пульт оператора через українську мобільну мережу. Як альтернативу росіяни використовували це обладнання, щоб безпілотник передавав своє місце розташування, коли його було збито або пригнічено засобами радіоелектронної боротьби, щоб інші безпілотники обходили цей район стороною. Спостерігачі підрахували, що ці безпілотники не повинні коштувати понад 10 000 доларів за штуку і літати на висоті 1 000 метрів, що робить їх поза зоною досяжності кулеметів і автоматичних гвинтівок.

Також імовірно, що дрон може літати за заздалегідь заданим маршрутом без втручання оператора і без ретранслятора, подібно до дронів-камікадзе іранського походження Shahed, які в росії називають Герань. Серійні номери нових дронів також починаються з літери «И», як у дронів Shahed. Крім того, стверджується, що ці дрони можуть утворювати рій.

Точна дальність і вантажопідйомність російського БПЛА «Гербера» поки що невідомі. Однак той факт, що він досяг Київської області, говорить про те, що він може подолати щонайменше кілька сотень кілометрів.

Передбачається, що безпілотники Gerbera виробляються на заводі в Особливій економічній зоні «Алабуга» недалеко від міста Єлабуга в Татарстані, Росія. Там же налагоджено виробництво безпілотників Shahed/Герань.

Поява цього нового безпілотника, безсумнівно, викликає занепокоєння в українських операторів ППО, які й так уже несуть серйозну відповідальність за захист українських інфраструктурних об'єктів від ракет серії «Шахед»/«Герань», а також від крилатих ракет, балістичних ракет і авіаційних боєприпасів, які продовжують бомбардувати нашу країну регулярно і постійно змінюючи тактику застосування, вибудовуючи все кращі маршрути для зменшення шансів на перехоплення.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Безбашений Сталкер
Безбашений Сталкер@Gamer_from_BGG

Один з "тих самих геймерів"

237Прочитань
0Автори
4Читачі
На Друкарні з 6 вересня

Більше від автора

  • Російські війська застосовують передові методи маскування для гаубиць Д-30

    Згідно з відео, опублікованим звітом10 серпня 2024 року, російські війська почали використовувати складні методи маскування, що включають поєднання дерев'яних бункерів, землі та рослинності для ефективного захисту артилерії від повітряного спостереження і контрбатарейного вогню.

    Теми цього довгочиту:

    Артилерія
  • Що з себе представляв “Бердский спецназ ГРУ”, або ж 67 ОБрСпН?

    67-ма бригада спеціального призначення (в/ч 64 655), що дислокувалась у місті Бердськ Новосибірської області була сформована в червні 1984 року. Військовослужбовці бригади брали участь в операціях в Афганістані, Карабасі, Чечні, Дагестані та Боснії.

    Теми цього довгочиту:

    Війна В Україні

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається