Цього тижня на стрімінгових платформах Disney+ та Hulu вийшов новий серіал від Marvel — "Ехо" (Echo). Проєкт є визначним у кількох аспектах: це перший серіал Marvel, де головною героїнею є корінна американка; це також перший серіал Marvel на Disney+ з рейтингом TV-MA (тобто призначений лише для дорослих); та перше шоу під егідою "Marvel Spotlight". Ці відокремлені від основного сюжету всесвіту історії можна сприймати окремо, без необхідності перегляду інших проєктів Marvel (мабуть).

Тож, ніякої домашки?

Не зовсім. "Ехо" можна вважати як окремим серіалом, так і спін-оффом двох інших. Головна героїня, Мая, вперше з'явилась у "Соколиному оці" два роки тому, а її головний антагоніст, кримінальний авторитет Кінгпін, відомий з "Шибайголови", який транслювався на Netflix.

Для того, щоб дати глядачам зрозуміти (чи нагадати), хто ж така наша головна героїня, яка у неї її мотивація, родина, вороги й тому подібне, гарний шмат першого епізоду складається зі флешбеків та шматків “Соколиного ока”. Якусь базу це вам дасть, але вищезгадані серіали все ж таки варто переглянути.

А про що ж серіал?

Побувши пішаком ньюйоркської мафії, Мая Лопес намагається знищити кримінальну імперію Кінгпіна. При цьому за її голову встановлена винагорода, а за спиною — різноманітні злочинці. Життя приводить Маю у її рідне індіанське містечко, де вона знову ж таки намагається розібратись з організованою злочинністю та потроху відновлює стосунки з рідними.

Що хорошого?

Частина сюжету про Маю, її культуру та родину представлена чудово. Як і Алаква Кокс у головній ролі, так і актори, які грають її родичів та близьких, підібрані відмінно. Їхні стосунки складні, цікаві, з гарним балансом драми та сімейної затишності. І з типовим для Marvel гуморним сайдкіком до похмурої головної героїні. Шлях Маї від виправлення своїх помилок до прийняття себе описаний добре і цікаво пов'язаний з історією її сили. Індіанська культура додає нестандартний бекграунд яскравої резервації, що приємно відмінюється від сірого Нью-Йорка.

Також варто відзначити якість екшену: як у постановці бойових сцен, так і у зйомці. Бойові сцени різноманітні, динамічні та відповідають найкращим традиціям "Шибайголови". Окрема фішка — крутезна робота зі звуком. Окрім гарного саундтреку, частина сцен відбувається без звуку узагалі, щоб передати сприйняття світу Маєю, яка є глухою.  

У серіалі всього 5 серій, що просто супер. Ми отримуємо динамічну, закінчену історію без філерних епізодів та спроб додати події “щоб було”.

Що поганого?

От я писала раніше, що Marvel, мабуть, старались зробити “Ехо” незалежним проєктом. І от це “мабуть” було про звʼязок з іншими серіалами. Точніше про один серіал і одного персонажа. От не можу я зрозуміти, нащо було тягати Кінгпіна у це все? Бо, з одного боку, якщо ви дивились “Шибайголову”, то розумієте всі особливості головного кримінального авторитету Нью-Йорку. І великі повороти його стосунків з Маєю є очевидними. А якщо не дивитись, то як треба і не зрозумієте, чого ж він такий небезпечний. Вінсенту Д'Онофріо не те щоб було що грати, і кожна сцена з ним відчувалась не до місця. Якби його лінію узагалі прибрали, сфокусувавшись на локальних ворогах, історія була б більш однорідною та мала б це відчуття “незалежності”.

Так чи варто узагалі дивитись це шоу? 

Якщо любите екшен та супергероїку — так. Серіал креативний, гарно зроблений і здебільшого цікавий. Та і подивитись 5 епізодів не займе так багато часу, щоб шкодувати, якщо не сподобається.

Ну і кілька цікавих фактів наостанок: 

Для того, щоб “Ехо” вийшов якісним, та відповідально репрезентував корінних американців і людей з вадами слуху, була проведена важлива та велика робота. На етапі продакшену були залучені представники нації чокто з Оклахоми, щоб правдиво передати легенди та культуру племʼя. Також серед сценаристів були корінні американці. Сценаристам довелось трохи змінити культурний бекграунд Маї у порівнянні з коміксами, щоб створити більш реалістичну та цілісну картину. Ще б таке з “Залізним кулаком” зробити, ехххЩоб максимально реалістично передати глухоту Маї, також була зроблена велика робота. У сценарній команді були люди з вадами слуху, а манера знімання була розроблена з думкою про особливості жестової мови. Кожен актор навчався жестової мови по різному, відповідно до їх персонажів — вони використовували відмінну лексику та манеру спілкування в залежності від віку, навичок та характеру. З виходом “Ехо” Marvel офіційно признали свої серіали з Netflix (“Шибайголова”, “Джесіка Джонс”, “Люк Кейдж”, “Залізний Кулак”, “Захисники” та “Каратель”) як частину кіновсесвіту та додали у загальний таймлайн. Наступним серіалом у серії Marvel Spotlight стане Wonder Man, про одноіменного супергероя. Головну роль зіграє Яг'я Абдул-Матін II, який минулого року був у другому “Аквамені” у ролі Чорної Манти.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Марія Столій
Марія Столій@MariaaboutTV

pop culture is my bitch

156Прочитань
1Автори
4Читачі
На Друкарні з 16 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається