Повернення до «Війн клонів» або чому «фанати» негативно зустріли третій сезон «Мандалорця»

Очікуючи фінальну серію третього сезону, окрім купи спойлерів в рілсах і тіктоці, я ще побачив багато негативних відгуків про продовження серіалу. Звинувачення в філерах та слабкому сюжеті тільки підігрівали мою цікавість і жагу відповісти на питання: а чи може бути гірше? Я не є фанатом 1-2 сезонів і не вважаю їх чимось хорошим, проте третій сезон виявився якіснішим і цікавішим за попередні.

Постає ще одне питання: чому виникає така полярність думок серед фанатів стосовно третього сезону?

Ключовою причиною є те, що вплив Дейва Філоні (режисер, співсценарист та виконавчий продюсер) на серіал став в рази більший ніж в попередніх сезонах, це відчувається буквально в кожній серії. Саме тому, серіал звертає увагу на мандалорців, а не на Ґроґу, що виглядає досить незвично для фанатів, які не знайомі з анімаційними серіалами по зв («Війни клонів» та «Повстанці»). Звісно, «Мандалорець» унікальний тим, що зміг залучити найбільше нової аудиторії до франшизи в останні роки. Проте ця нова аудиторія не має часу і бажання дивитися 7 сезонів «Війн Клонів» (саме ними опікувався Дейв Філоні з Джорджем Лукасом), де в деталях розповідається про планету Мандалор, Бо Катан, та історію темного меча.

Джордж Лукас та його «падаван» Дейв Філоні

Люди звикли до однотипних пригод Діна Джаріна і Ґроґу, тому не мають розуміння чому Бо Катан, Мандалор та темний меч настільки важливі для франшизи.

Бо Катан та Асока Тано у 7 сезоні «Війн клонів». Це був єдиний сезон, у розробці якого не брав участь Джордж Лукас.

З іншого не менш важливого, то це незвично низький рівень фан-сервісу (саме через це я не люблю перші два сезони). У третьому сезоні Ґроґу та його історії виділили 20% всього часу. Він досі існує як важлива фігура, проте в менш експлуатаційний спосіб. Автори в цей обмежений таймлайн показують його розвиток та передісторію, що робить Ґроґу повноцінним персонажем, а не тільки способом заробітку на продажу іграшок.

Продажі іграшок Star Wars від Hasbro зросли на 70 відсотків під час 2020 року, особливу роль в цьому відіграв вихід першого сезону «Мандалорця»

Стосовно вищезгаданих філерів, то вони дійсно присутні, і це не єдина проблема сюжету. Автори серіалу явно хотіли вгодити всім, і так народилися 3 і 6 епізоди. Головна їх проблема — вони абсолютно не вписуються у динамічний та масштабний формат сезону. Третій епізод буквально приділяє 50 хвилин екранного часу другорядному персонажу, і розповідає про амністованих імперців в стилі «Андору». Проте, сценарист «Андору» Тоні Гілрой від початку задає відповідний темп, наратив, та розставляє межі в яких буде відбуватися головна дія. У випадку 6 епізоду — це чисте повернення до перших двох сезонів. Для мене це виглядало так, ніби автори починають загравати з масштабом, проте потім дають по гальмах та повертаються до старих, односерійних і локальних пригод Діна Джаріна. 

В 6 епізоді на глядача очікує одразу 3 камео - Джека Блека, Lizzo та Крісотофера Ллойда (успішним можна вважати тільки останнє)

Ну й останнє — це фінал (далі спойлери), його досить легко лаяти, проте він зробив дуже важливу річ, якої не було ні у «Повстанцях», ні у «Війнах клонів», а саме — по справжньому об‘єднав мандалорців, не коштом темного меча, а завдяки бажанню відвоювати рідну землю, спільній культурі та цінностям.

Загалом, я був би не проти, якби «Мандалорець» закінчився на другому сезоні, і персонаж Бо Катан отримав власний спін-офф. Але як ми знаємо — у Дісней балом заправляють продюсери, а не сценаристи, тому третій сезон отримує 8 невдалих камео Джека Блека з 10.

P.S. посилання на мій телеграм-канал про кіно.

P.S.S. May the force be with you!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Медовий збитень
Медовий збитень@honey_zbiten

33Прочитань
3Автори
5Читачі
На Друкарні з 6 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається