Один принцип розвитку Культури

Якось я дізнався про трикутник Карпмана. Це класична схема "тиран - жертва - рятівник". І я розумів, що ця схема використовується для опису людських ігор - специфічних маніпулятивних взаємин. Але...

Але я звернув увагу, що цей трикутник точно відображає важливий аспект розвитку, в тому числі та культури. Адже будь-яка проблема людей - це, умовно, тиран. І проблема людей робить деяких людей жертвами. А рятівник отримує свої вигоди, коли допомагає жертві обмежити тирана (проблему). І що цікаво, так це те, що створені рятівником підсистеми, нерідко стають тиранами для якоїсь іншої суспільної групи. З'являються нові жертви, і виникає потреба у новому рятівнику. І цей процес відбувається завжди.

Людське суспільство так чи інакше має свій внутрішній поділ на класи. І через це виникає класова боротьба. Кожен клас може бачити в іншому тирана. Кожен клас може бути жертвою іншого класу. І постійно з'являються класи, які є рятівниками.

Наприклад, хвороби - це "тирани" для людей. Тому з'являються "рятівники" - лікарі. Криміналітет - це "тирани" для звичайних людей. Тому з'являються "рятівники" - судова система та поліція. Пошкодження автомобілів провокують створення "рятівників" - сервісних центрів та автомеханіків. І це пронизує нашу культуру цілковито. Кожен політичний, релігійний та ідеологічний погляд для якоїсь групи людей є тираном, а для якоїсь групи - рятівником. І тиск на жертву завжди призводить до протидії, а супротив сприяє розвитку нових культурних та соціальних інститутів.

Я думаю, ви розумієте, що загрози ("тирани") - є завжди і у різних сферах життя. І це означає, що завжди будуть жертви та рятівники. І це створює складну систему, яка постійно покращується. Але розв'язання однієї проблеми завжди призводить до появи іншої. Це і є основним механізмом розвитку культури людей.

На цьому ця коротка глава завершується. Вона коротка та лаконічна, і я сподіваюся, що ви напишете свої думки в коментарях. Обіцяю, що за наявності часу нікого не залишу без уваги. Для мене важливий зворотній зв'язок, бо він допоможе мені значно покращити цю збірку есе та моє розуміння теми.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Мейлі Рейн
Мейлі Рейн@MayliRain

блогер, письменник, поет

263Прочитань
12Автори
7Читачі
На Друкарні з 14 жовтня

Більше від автора

  • Особистість та суспільство

    В цій статті я поміркую про баланс між людиною та суспільством. Від ставлення кожної людини до цього питання залежить те, яким буде наше життя.

    Теми цього довгочиту:

    Людина Та Суспільство
  • Глибина розуміння слів

    У цій главі я напишу роздуми про розуміння слів. Адже всі слова, нам відомі, якоюсь мірою взаємопов'язані одне з одним, що створює унікальну палітру слів у кожної людини.

    Теми цього довгочиту:

    Психологія
  • Роздуми про мотивацію

    Мотивація - це не просто прилив енергії або тимчасове натхнення. Це стрижневі цінності людини, які задають вектор руху.

    Теми цього довгочиту:

    Мотивація

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається