Шаркань - в міфології угорців теж є свої дракони

Напевне, найчастіше, дракони появляються в міфах та історіях в китайській та японській міфологіях. Ці народи бережливо відносяться до власної культури, тому і зараз, в сучасних роботах (фільми, книги, анімація і так далі) нерідко можна зустріти цікаві факти або переосмислення міфологічних істот, зокрема драконів.

А що ж в нас є? Якщо чесно, я не думав, що в нашому легендаріумі, в українській міфології присутні дракони в класичному розумінні. Але все змінилося, коли я випадково натрапив на такого монстра як ШАРКАНЬ.

Шаркань

Це давньоугорська істота, яка дуже сильно нагадує дракона. Монстр часто описується, як здоровенна щука, яка жила у водоймі, яка дуже швидко висихала. Щоб вжити, вона еволюціонувала та виростила справжні крила, більш здорові пазурі та лапи з кігтями для полювання в небесах, або на землі.

Також є повір’я, що Шаркань - це здорова змія, яка має крила та обожнює різноманітні блискучі цяцьки, прикраси. Типовий хранитель захоплених багатств.

На сьогоднішній день, цю істоту відносять до угорської міфології. Найбільш ймовірним регіоном виникнення цього монстра називають Закарпаття. На той час, коли істота почала активно розповсюджуватися в міфах, казках, інколи в піснях. Точного місце знаходження джерела виникнення Шарканя досі не вдалося встановити, але більшість вважає, що саме Закарпаття (регіон Угорщини-України) є місцем його виникнення.

Шаркань

З інших повір’їв, Шарканем міг стати півень, який втік з власного дому та 5-7 років пожив в дикій природі. Потрапивши до рук таємничого відлюдника, який міг використовувати магію, півень почав перетворюватися в Шарканя.

В середньому Шаркань виростав до надзвичайних розмірів, міг за один раз проковтнути корову чи свиню. Також в деяких легендах він описується, як чудовисько, що нападає на міста, грабує їх, обожнює спати на золоті та викрадає прекрасних молодих принцес.

Смішна картинка, не міг не показати))))

Під іменем Шаркань не лише дракон буває. В Закарпатській міфології, Шарканем ще могли називати демона, якому вдалося пересилити негативний вплив сонця, нагнати хмар, вкрасти світло в людей. Серед всього, найстрашнішою здібністю люди вважали - можливість наганяти засуху на поля, залишати людей місяцями без дощу, засушити врожаї.

Як вам така потвора? Як вважаєте, дорогі українці, чи можна вважати цього дракончика національним багатством і нашого народу?

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Євген Палашинський
Євген Палашинський@palash

21.3KПрочитань
3Автори
151Читачі
На Друкарні з 18 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (5)

Дуже незручно на це вказувати, але угорці відносяться до угро-фінських народів, а не до слов'ян…

Вам також сподобається