Огляд Книги: Творча Впевненість

Зміст
Обережно спойлери! Огляд складається з цитат та коротких висновків за книгою, допоможе освіжити ваші спогади або мотивувати до читання :)

Джерело: Творча впевненість. Як розкрити свiй потенцiал(Том Келлі, Девід Келлі)


Ідея книги та концепт зміни мислення

Автори книги “Творча впевненність” просувають ідею Людино-орієнтованого підходу в розробці продуктів. Цей підхід базується на постійному спілкуванні з користувачами існуючих продуктів(послуг) для кращого розуміння людських потреб.
Вирішувати проблеми не тільки креативно, а й зі співчуттям до цільової аудиторії та уваги до їх потреб.

Суть творчої впевненості у тому, щоб бути переконаним у своїй здатності змінити світ довкола; переконаним, що можна досягти всього, чого прагнеш.
Успіх на ранніх етапах допомагає переглянути погляди на свої здібності та спонукає робити більше.
Вам не потрібно змінювати професію або переїжджати до Кремнієвої долині, щоб почати мислити інакше.
…креативність полягає в оцінці минулих подій. Її сенс не в тому, щоб прийти до однієї геніальної ідеї, яка вирішить проблему, а в тому, щоб випробувати сотні інших, зрештою провальних, перед тим, як з’явиться найкраща.

Як покращити процес генерації ідей та розвинути дизайн-мислення?

Дизайн-мислення спирається на природну (і розвинену) людську здатність бути інтуїтивним, знаходити закономірності та вигадувати ідеї, які не лише емоційно привабливі, а й функціональні.

  1. Натхнення: Спостерігаючи за людьми, ви зможете краще зрозуміти чинники, що мають вплив на їхній вибір, по-новому осмислити спроби придумати щось нове.

  2. Синтез: Ви повинні розпізнати структуру, виділити основні думки та визначити важливість всього, що бачили, помічали та про що зробили висновки. Ми рухаємося від конкретних спостережень та розрізнених історій до більш абстрактних істин.

  3. Задум і експериментування: Мета — дослідити безліч ідей і не зациклюватися на жодній з них. Спираючись на відгуки кінцевих користувачів та інших посередників, ми адаптуємо або повторно розробляємо концепції та підкріплюємо вибір “нашого шляху” ефективними та працюючими рішеннями. Допоки не досягнемо бажаної цілі.

  4. Впровадження: Фаза впровадження може складатися з кількох циклів, що повторюються.


Методика «Спостережливого Навчання»

В основі теорії соціального навчання є три основні концепції. По-перше, це ідея, що люди можуть вчитися через спостереження. Далі йдеться про те, що внутрішні психічні стани є невід’ємною частиною цього процесу. Нарешті, ця теорія визнає, що те, що щось було навчено, не означає, що це призведе до зміни поведінки.

Наш досвід показує, що найнебезпечнішою «змією» в кімнаті зазвичай є страх поразки, який виражається в небажанні бути засудженим, переляку перед спробою та невідомістю.

Методи, адаптовані для бізнес-середовища:

1. Досліджуйте. Зверніть увагу на відгуки потенційних клієнтів: на те, як вони висловлюють невдоволення та ставлять запитання.Шукайте болючі точки та приховані потреби учасників форуму.

2. Прикиньтеся відвідувачем та поспілкуйтеся з власною службою по роботі з клієнтами. Оцініть, як ваші співробітники підходять до вирішення проблеми, яку ви відчуваєте в процесі обслуговування. Спробуйте скласти план кожної стадії спілкування, а потім позначте коливання настрою чи задоволеності.

3. Зверніться до несподіваних експертів. Розширюйте обізнаність та подивіться на наявну проблему під різних сторін.

4. Будьте детективом, докопуючись до суті. Візьміть плеєр з навушниками і вирушайте в магазин або на галузеву конференцію (якщо ваші замовники внутрішні — йдіть туди, де вони збираються). Спостерігайте, як поводяться люди, і намагайтесь з’ясувати, що відбувається. Як вони взаємодіють із вашим продуктом чи сервісом? Яку інформацію ви можете зібрати, виходячи з їхньої мови жестів, які свідчать про залучення чи інтерес?

5. Опитайте деяких клієнтів. Іноді отримані відповіді можуть здивувати вас і вказати на нові можливості.


Геймери та впертий оптимізм

«Впертий оптимізм» - так називають бажання негайно діяти, з мотивацією обґрунтованою надією на успіх, щоб долати перешкоди. Геймери завжди вірять, що повна перемога можлива, але заради неї слід боротися, і боротися зараз, щоразу. В ейфорії від перемоги учасники можуть бути шоковані силою своїх можливостей.

Запозичення найкращих особливостей ігрової культури дозволяє змінити своє ставлення до невдач, а також зміцнити бойовий дух і прагнення домагатися свого. Нам потрібно просто підтримувати в людях розумну частку надії на успіх та можливість повної та беззаперечної перемоги.

Зрештою, важлива саме ваша віра у свою здатність викликати позитивні зміни, важливо ваше рішення почати діяти.

Як одного разу сказав угорський письменник Дйордь Конрад: «Сміливість-це всього лише сукупність невеликих кроків».


Думайте, як мандрівник

Подорожі розширюють свідомість.

Під цим кліше ховається глибока правда. Речі стають помітними, коли відрізняються від того, що нам звично. Для цього треба звертати увагу до деталей, починаючи від вуличних знаків та поштових скриньок до способу оплати рахунку у ресторанах.

Як гість у чужій країні намагайтеся по-новому поглянути на своє оточення, забувши про його звичність та вивченість.

  • Приміряйте на себе потреби та ситуацію людей, для яких розробляєте рішення.

  • Спостерігайте у реальних умовах. Якщо ви спостерігаєте за іншими майже як антрополог, то виявите нові можливості, приховані на перший погляд.

  • Досліджуйте причини та їх наслідки за допомогою серії “чому..” питань.

  • Розглядайте завдання з різних точок зору, це може допомогти досягти суті проблеми. У деяких випадках єдино правильної відповіді може бути недостатньо. Можливо існує низка правильних відповідей та рішень.

Відкриття наново знайомих речей — важливий приклад того, як увага до деталей може вплинути на ваше бачення. Відкидайте власні припущення і повністю занурюйтесь у навколишній світ.


Гібридні методи аналізу: емпатія у світі великих обсягів даних

Чи заважає співчуття аналізу «великих обсягів даних»? Це правда, що завжди існував розкол між кількісним методом аналізу ринку та якісною оцінкою. Але чи варто відокремлювати людські історії від кількисних данних?

Емпатія являє собою відмову від заздалегідь утвореного уявлення: необхідно не уявляти, а дізнатися, як все відбувається насправді. Спостереження в реальних умовах дають більше, ніж відповіді на запитання про те, чого хочуть люди.

Прийти до споживачів і запитати, чого вони хочуть, а потім дати їм саме те, про що вони просили — ось один із прикладів неправильного уявлення про співчуття. Така стратегія зазвичай слабко працює. Люди зазвичай не до кінця розуміють самих себе (а іноді їм не вистачає слів), щоб висловити свої потреби. І вони дуже рідко говорять про свої бажання, яким ще далеко до втілення у життя.

Прийоми з методології Human-Centered Design:
1. Покажіть мені: Якщо ви опинилися в будинку, або на робочому місці опитуваної людини, попросіть його показати вам речі, якими вона користується (предмети, місця, інструменти тощо). Фотографуйте та записуйте, щоб пізніше дати поштовх пам’яті. Просіть показати повсякденне життя та реальні приклади.

2. Намалюйте мені: Вмовте людей візуалізувати щось за допомогою малюнка або графіка. Це може бути чудовим способом зруйнувати ваші уявлення і виявити, що люди насправді думають про свою діяльність і як розставляють пріоритети.

3.П’ять «чому…»: Перші 5 питань, які ви ставитимете, повинні починатися з «чому?..». Це змушує людей оцінювати та говорити про основні засади своєї поведінки. Навіть якщо вам здасться, що все зрозуміло, копайте глибше в їхніх (і ваших власних) припущеннях.

4. Міркуйте вголос: Поки люди роблять чи виконують завдання, просіть їх «міркувати вголос». Це допоможе дізнатися про їх думки, приховані мотиви, заклопотаність, враження і причини вчинків.

5. Розвивайте інтуїтивну прозорливість.

6. Le hasard ne favorise les esprits prèparès: Виховуйте в собі «підготовлену свідомість», щоб не пропустити момент прозріння, експериментуйте і переходьте від плану до дій.

7. Емпатія — оцінка продукту з точки зору кінцевого користувача. Уважно стежте за не вербальними реакціями і слухайте відповіді. Використовуйте отриману інформацію, щоб удосконалити ідею.

Ми нічого перехожим не говорили, а просто спостерігали за їхніми діями. Нам було дуже важливо дізнатися про недоліки інтерфейсу, і це був чудовий спосіб

Небайдужість

  1. Спробуйте не бути пасивним спостерігачем, а втілювати думки у дії. Ми можемо принести у світ позитивні зміни, володіючи навіть малою дещицею творчої впевненості.

  2. Зберігайте список недоліків, які ви хочете виправити, щоб шукати сприятливі можливості для творчості.

  3. Запишіть речі, які вас турбують, і ви уважніше ставитеся до них. Може здатися, що ви фокусуєтеся на негативі, але суть цієї вправи полягає в тому, щоб навчитися помічати нові можливості для вдосконалення. І хоча частину вашого списку виправити не вдасться, але якщо ви досить регулярно додаватимете до нього пункти, то в будь-якому випадку позначаться проблеми, на які можна вплинути або які можна вирішити. Майже кожна прикрість приховує творчі можливості.

  4. Замість скарг запитайте себе: “Як я можу покращити ситуацію?”

«Роби чи ні. Тут немає місця спробам».
(Try not. Do. Or do not. There is no try.) Майстер Йода

Bird by bird

  • Bird by bird — незважаючи на сильні розбіжності у думках, ми можемо зменшити розрив між знанням та діями крок за кроком.

  • Важко стати найкращим відразу, з нуля, потрібно запастися терпінням і постійно займатися самовдосконаленням.

  • Не застрягайте на плануванні. Не дозволяйте своєму внутрішньому перфекціоністу гальмувати вас.

«Більшість із нас веде подвійне життя: реальне і життя всередині себе. Між ними стоїть Опір… Пізно вночі ви відчуваєте, що могли б стати людиною, яка досягне всього. Ви письменник, який не пише, художник, який не малює чи підприємець, який не ризикує відкрити фірму? Якщо вам усе це знайоме, це і є Опір», — каже Стівен Пресфілд.

Ваш вибір

Люди найчастіше використовують три основні моделі для оцінки своєї діяльності: вони думають про неї, як про роботу, кар’єру чи покликання.

Найцінніше у вашій кар’єрі або посаді, яку ви займаєте, — те, як ви сприймаєте свою роботу, а не як інші ставляться до неї. Важливі ваші мрії і почуття, тому що це ваше покликання.

• зберігайте почуття гумору
• підживлюйтесь енергією оточуючих
• скоротите ієрархію
• цінуйте командний дух та довіру
• відкладіть судження (принаймні на якийсь час)

Якщо ви хочете, щоб життя, наповнене обов’язками, висвітлював ентузіазм, необхідно почати з усвідомлення того, що те, що відбувається в даний момент — ваш власний вибір, і у ваших силах зробити інший. Ви можете змінити своє життя та роботу.Розглядайте невдачі як оплату за випробування нових ідей. Не бійтеся намагатися та провалюватися. Найгірше, що ви можете зробити — це уникати ризиків, чіплятися за звичне і не діяти.
Оптимисти, навіть коли їхній гарний настрій нічим не виправданий, досягають більшого
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Аліна Степанова
Аліна Степанова@aosiya

1.6KПрочитань
11Автори
28Читачі
На Друкарні з 30 квітня

Більше від автора

  • Responsive чи Adaptive дизайн?

    Який підхід в побудові леяуту макету треба обрати? Що краще з підходів: Responsive чи Adaptive дизайн?

    Теми цього довгочиту:

    Ui-ux
  • Етюд у рожевих тонах: зростаюча популярність рожевого кольору

    Світ стає гіперрожевим напередодні прем’єри фільму Barbie наступного тижня. У соціальних мережах спостерігається сплеск кольорів тону Hyper Pink та фотографій Марго Роббі в різноманітних костюмах Barbie.

    Теми цього довгочиту:

    Дизайн
  • Як обрати сітку для UI макету?

    Вивчаємо складову сіток та розмітки сторінок. Які види сіток бувають та з яких елементів скалаються

    Теми цього довгочиту:

    Ui-ux

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається