ООН створює консультативний орган з питань штучного інтелекту

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш оголосив про створення спеціального консультативного органу з питань штучного інтелекту, завданням якого є використання можливостей технології на благо та зменшення ризиків, пов'язаних з нею, шляхом міжнародної співпраці та управління.

"Штучний інтелект може забезпечити надзвичайний прогрес для людства", - сказав Гутерріш, вказуючи на безліч переваг — від охорони здоров'я та освіти до цифровізації економіки країн, що розвиваються. Крім того, "він може прискорити кліматичні дії та зусилля, спрямовані на досягнення 17 Цілей сталого розвитку [ООН] до 2030 року", — додав він.

Однак Гутерріш застеріг, що експертиза в галузі штучного інтелекту наразі "зосереджена в декількох компаніях і країнах". Це може посилити глобальну нерівність, збільшити поширення дезінформації та упереджень, уможливити стеження і вторгнення в особисте життя — і, в цілому, призвести до порушення прав людини.

"Не вдаючись до численних сценаріїв кінця світу, вже зараз зрозуміло, що зловмисне використання ШІ може підірвати довіру до інститутів, послабити соціальну згуртованість і поставити під загрозу саму демократію", — зазначив Генеральний секретар. "З усіх цих причин я закликаю до глобальної, міждисциплінарної, багатосторонньої дискусії про управління ШІ, щоб максимізувати його переваги для людства — всього людства — і зменшити ризики, що криються в ньому".

До кінця цього року консультативний орган ООН з питань штучного інтелекту підготує попередні рекомендації у трьох конкретних сферах. Вони охоплюють міжнародне управління штучним інтелектом, спільне розуміння ризиків та викликів, а також ключові можливості та фактори, що сприяють досягненню Цілей сталого розвитку організації.

Ці рекомендації будуть використані для підготовки Саміту ООН у 2024 році, а також стануть частиною запропонованого Глобального цифрового договору. Ініціатива має на меті окреслити спільні принципи "відкритого, вільного та безпечного цифрового майбутнього" для всього людства.

Цей орган, що складається з 39 членів, представляє широкий спектр країн та секторів, таких як приватні компанії, наукові кола, уряди та громадські організації.

Подібні глобальні ініціативи, спрямовані на забезпечення відповідального використання штучного інтелекту, включають кодекс поведінки G7 у сфері ШІ та майбутній Саміт з безпеки ШІ в Лондоні.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Rodion Shkurko
Rodion Shkurko@rodion.shkurko

Державний службовець

13.4KПрочитань
16Автори
87Читачі
На Друкарні з 23 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (1)

Дуже цікава тема і… саме Україна мала би ввести Закон Використання Кіберпростору, як найбільш потерпіла від хакерських атак москалів…

Вам також сподобається