Партнерство Сі та Путіна — це не шлюб за розрахунком — The Economist

Це одна з життєвих та довгострокових потреб.

Russian President Vladimir Putin and Chinese President Xi Jinping in 2018

У березні минулого року лідер Китаю Сі Цзіньпін зупинився біля дверей Кремля. Перш ніж попрощатися із Володимиром Путіним, він висловив йому свою останню думку. Використовуючи фразу "bainian bianju", що означає те, що Китай розглядає як історичну зміну світового порядку, Сі Цзіньпін сказав: "Нумо просувати це разом".

Зараз два лідери зустрічаються в 43-й раз — Путін прибув до Пекіна 16 травня, поки в Україні вирує війна. Росія стає все більш важливим партнером у боротьбі Китаю проти американської сили. Економічні зв'язки міцнішають і є ознаки поглиблення військових зв'язків. Цього місяця Америка двічі посилила санкції щодо китайсько-російської торгівлі. Уряд Сі Цзіньпіна відреагував люто, закликавши Захід «припинити очорняти й стримувати Китай».

Китай стане першим пунктом призначення Путіна за кордоном після фіктивних виборів у березні, які надали йому п'ятий президентський термін. Існує свого роду симетрія із зустріччю у 2023 році. Це сталося відразу після того, як парламент Китаю офіційно схвалив Сі Цзіньпіна, щоб він зламав прецедент і зайняв пост президента на третій термін, і через кілька днів після цього Міжнародний кримінальний суд видав ордер на арешт Путіна за воєнні злочини в Україні. Для обох президентів ці зустрічі є виявом зневаги до зусиль Заходу щодо стримування автократів.

Пан Путін часто літає до Китаю (див. діаграму 1). Це буде його 19-й візит із того часу, як він став президентом у 2000 році. Поїздка до Пекіна в лютому 2022 року, за кілька днів до того, як він розпочав повномасштабну війну проти України, перетнула рубікон. Два лідери опублікували спільну заяву, в якій спробували дати нове визначення диктатурі, вихваляючись «давніми традиціями демократії» своїх двох країн. Вони підтримували один одного у боротьбі проти «спроб зовнішніх сил», під якими вони мали на увазі Америку, «підірвати безпеку та стабільність у їхніх спільних суміжних регіонах». Найдивовижніше те, що описуючи російсько-китайські відносини, вони заявили, що вони «не мають кордонів, немає «заборонених» областей співробітництва».

Чи існують межі підтримки Китаєм Росії, нині предмет пильної уваги Заходу. У багатьох сферах дружба двох країн досягла нових висот. Америка та її союзники заявляють, що китайські фірми надають критично важливу підтримку російській оборонній промисловості. Торгівля Китаю та Індії з Росією стала для Путіна рятівним колом (див. діаграму 2). Збройні сили Росії та Китаю все частіше проводять спільні навчання. Незадовго до поїздки Сі Цзіньпіна до Москви минулого року радник американського президента з національної безпеки Джейк Салліван висловився про «мультяшну ідею про те, що ці дві країни стали непорушними союзниками». Під час цього візиту представник Білого дому назвав російсько-китайські відносини «свого роду шлюбом із розрахунку… меншим, ніж коханням». Сьогоднішня картина суперечить цим зневажливим висловлюванням.

Почнемо із перетікання китайських технологій та інших корисних речей російським виробникам зброї. Під час окремих візитів до Китаю у квітні міністр фінансів США Джанет Йеллен та держсекретар Ентоні Блінкен розкритикували з цього приводу китайських чиновників. Пан Блінкен повідомив журналістам наприкінці своєї поїздки, що Китай є «головним постачальником» верстатів, мікроелектроніки, нітроцелюлози (найважливішого інгредієнта артилерійських снарядів) та інших товарів, які Америка вважає «подвійним призначенням», тобто вони мають і те, й інше цивільне та військове застосування.

"Росії буде складно продовжувати наступ на Україну без підтримки Китаю", - сказав він.

Пізніше він розповів президенту Світового економічного форуму Боргу Бренде, що протягом минулого року китайські технології дозволили Росії виробляти зброю і боєприпаси, включаючи ракети і танки, «швидшими темпами, ніж будь-коли в її сучасній історії», зокрема під час холодної війни.

Дані про торгівлю підтверджують думку Америки. Візьміть металообробні верстати, які необхідні для виготовлення зброї. До війни в Україні багато російських постачальників передових моделей були з Америки, Європи та багатих країн Азії. Санкції скоротили ці поставки, що спонукало Росію звернутися до Китаю. За даними китайської торгівлі, 2022 року імпорт верстатів до Росії з Китаю зріс майже на 120% до $362 млн. У 2023 році вони знову зросли майже на 170%. Частка Китаю в російському імпорті зросла з менш ніж 30% до війни до приблизно 60% у 2022 році та 88% у 2023 році, показують дані торгівлі. У статті для Джеймстаунського фонду, американської дослідницької організації, Павло Лузін називає цю залежність від Китаю «слабкістю і вразливістю» Путіна, що росте.

Китай, безперечно, насолоджується цією трансформацією. На зорі існування Народної Республіки, до радянсько-китайського розколу, що розпочався наприкінці 1950-х років, Китай сильно спирався на Радянський Союз, свого «старшого брата» у питаннях допомоги та зброї. Центр стратегічних та міжнародних досліджень (ЦСМ), американський аналітичний центр, вважає, що поїздка Сі до Москви в березні минулого року прискорила це зрушення. У звіті з оборонної промисловості Росії, опублікованому у квітні, йдеться, що цього місяця відбулося «різке збільшення» китайських поставок до Росії товарів подвійного призначення, які Америка відносить до «високопріоритетних» (див. діаграму 3). Це означає, що вони мають велике значення у виробництві російської зброї та підлягають жорсткому експортному контролю в Америці та її країнах-союзниках.

Електроустаткування та комплектуючі, такі як комп'ютерні чіпи, становлять найбільшу частку вітчизняного імпорту високопріоритетної продукції. Майже всі провідні закордонні постачальники ключових товарів військового призначення в Росію походять із материкового Китаю та Гонконгу, зазначає СНД. Дані, зібрані The Economist, показують, що експорт напівпровідників Китаю до Росії склав майже 230 мільйонів доларів у 2023 році порівняно зі 157 мільйонами доларів у 2021 році. Продажі в Росію обладнання для виробництва комп'ютерних чіпів за той же період вражаюче зросли - лише з 3,5 мільйона доларів майже до $180 млн. (див. діаграму 4).

До пріоритетного списку входять шарикопідшипники, які використовуються при виробництві резервуарів. Їхній експорт з Китаю зріс майже на 170% минулого року в порівнянні з тим же періодом 2021 року, за рік до вторгнення Росії. Тим часом продаж Китаю до Киргизстану зріс більш ніж на 1800%.

“Хоча цілком можливо, що внутрішньому ринку Киргизстану раптово знадобляться шарикопідшипники, набагато вірогідніше пояснення полягає в тому, що ця продукція негайно реекспортується до Росії”, — написав Маркус Гарлаускас та його колеги-вчені для Атлантичної ради.

Бурхливо розвивається бізнес і китайські виробники товарів, яких немає в списку, але які все ще підлягають західному експортному контролю, оскільки вони можуть бути корисні для російської армії. Візьміть екскаватори, які зручні для копання траншей. Постачання цих вантажів з Китаю до Росії в 2023 році зросли вчетверо порівняно з 2021 роком. Великі вантажівки китайського виробництва допомагають Росії забезпечувати свої війська. Продажі цих вантажівок Росії минулого року були в сім разів більшими, ніж у 2021 році.

Америка зараз посилює тиск на Китай, щоб той припинив продаж високопріоритетного комплекту. 1 травня були запроваджені санкції проти майже 300 іноземних компаній, у тому числі 20 фірм із материкового Китаю та Гонконгу. Міністерство фінансів звинуватило їх у допомозі Росії «придбати ключові ресурси для зброї чи оборонної продукції».

Неясно, чи діяла якась із китайських фірм під керівництвом уряду. Серед них була компанія Global Sensor Technology в Ухані, яка нібито експортувала інфрачервоні детектори до Росії. Інша фірма, Jinmingsheng Technology hk, зареєстрована у Гонконгу, але має адресу в Шеньчжені, нібито постачала датчики тиску, які використовуються в російських безпілотниках та ракетах. 9 травня Америка ввела санкції проти ще кількох китайських фірм із аналогічних причин. Міністерство закордонних справ Китаю наполягає на тому, що його торгівля з Росією є «нормальною» і звинувачує Америку в загостренні конфлікту в Україні, постачаючи цій країні зброю.

У деяких аспектах західні країни можуть бути спокійні, знаючи, що у відносинах між Китаєм та Росією є свої межі. Китай явно усвідомлює ризик ескалації відносин із Америкою. У грудні президент Джо Байден дозволив Міністерству фінансів запровадити санкції проти іноземних банків, які допомагають російській армії. Деякі державні банки Китаю стали виявляти особливу обережність, або припиняючи або уповільнюючи операції за участю російських підприємств. Торгівля між Росією та Китаєм досягла рекордного рівня 240 мільярдів доларів у 2023 році. Але після зростання на 47% минулого року до 111 мільярдів доларів, експорт Китаю до Росії зменшився за останні два місяці: на 16% у березні та на 14% у квітні порівняно з аналогічним періодом минулого року. Проблеми в банківському секторі, ймовірно, є одним із факторів.

Китайська дипломатія також не завжди одностороння. Пан Блінкен віддав належне Китаю за те, що він переконав Росію не використовувати ядерну зброю в Україні, коли Путін обмірковував цю ідею (повідомляється, що Сі підняв це питання під час торішнього візиту до Москви). Китай не виявив ентузіазму щодо рішення Росії вторгнутися до України (він не визнає Крим та Донбас частиною російської території, як стверджує Путін). І повна перемога Росії може не сподобатися Китаю. Це ризикує привернути ще більше уваги Заходу до нездатності Китаю приборкати Росію та загрози, яку Китай становить для західного ліберального порядку.

Однак, зрештою, Китай зацікавлений у підтримці виживання російського режиму. Він не хотів би, щоб будь-який результат призвів до втрати влади паном Путіним. По-перше, він надто корисний у боротьбі Китаю із Заходом. Це проявляється у дедалі тісніших відносинах між збройними силами Китаю та Росії. З того часу, як Сі прийшов до влади, дві країни збільшили частоту спільних військових навчань і збільшили їх географічне охоплення. У березні російські, китайські та іранські військово-морські сили провели спільні навчання в Оманській затоці. Спільне військово-морське патрулювання Росії та Китаю в серпні неподалік Аляски, можливо, було їх найбільшим військово-морським патрулюванням настільки близько до материкової частини Америки. У ньому брало участь одинадцять кораблів, включаючи есмінці та фрегати. Американський флот відправив чотири власні есмінці, а також літак спостереження, щоб стежити за ними.

Росія і Китай поки не готуються воювати пліч-о-пліч. У своєму останньому щорічному звіті про оцінку загроз, опублікованому в лютому, американські розвідники заявили, що спільні маневри призвели лише до незначного підвищення взаємодії. Це лише здається способом сигналізувати про глибину російсько-китайських відносин. Одне з неявних послань полягає в тому, що якщо Китай і Америка почнуть війну, Америці доведеться розраховувати на те, що Росія надасть Китаю принаймні непряму підтримку.

З огляду на труднощі Росії в Україні, Китай міг дійти висновку, що атака на Тайвань через протоку шириною понад 125 км з військами, які не мають бойового досвіду, буде ризиком, якого краще уникати ще деякий час, якщо взагалі коли-небудь наважуватися на це. Однак Сі Цзіньпін хоче показати Америці, що він готовий битися і підготувати свою країну до такої можливості.

Росія ще зіграє свою роль у цьому. Якби війна спалахнула між Китаєм та Америкою, Росія могла б забезпечити Китай хоча б частиною необхідної енергії, оминаючи контрольовані Америкою морські вузькі місця за допомогою трубопроводів та наземних маршрутів. Минулого року імпорт китайської нафти з Росії досяг рекордного рівня 107 млн тонн, що на 24% більше, ніж у 2022 році (див. графік 5). Росія постачала майже одну п'яту імпорту сирої нафти до Китаю, що робить її найбільшим джерелом (друге, Саудівська Аравія, відвантажило 86 млн тонн). Імпорт російського природного газу до Китаю зріс на 62%. Росія хотіла б, щоб Китай купував ще більше через другий газопровід під назвою "Сила Сибіру 2". Переговори затяглися на роки, а Китай жорстко грав щодо цін.


Війна Путіна в Україні, м'яко кажучи, не полегшила життя Сі Цзіньпіну. Це привернуло увагу Заходу до необхідності зміцнення оборони Тайваню, що потенційно ще більше ускладнює завдання Сі Цзіньпін із захоплення острова. Це змусило європейські країни насторожено ставитися до Китаю: його підтримка Росії (попри його відкритий нейтралітет в українському конфлікті) розглядається як непряма загроза безпеці континенту.

Але якщо Сі має якісь побоювання з приводу негативних наслідків війни, він не дозволить їм послабити відносини. Він і пан Путін здаються справді доброзичливими одне з одним. Вони дарують один одному святкові торти, разом п'ють горілку і називають себе друзями. Сі Цзіньпін також є впертим реалістом. Він цінує цю дружбу за безпеку, яку вона забезпечує вздовж їхнього 4300-кілометрового кордону (що є важливою передумовою для протистояння Америці — Китай має погані спогади про холодну війну з Радянським Союзом). Путін також змушує Комуністичну партію почуватися у більшій безпеці: якби Росією правив ліберальний прозахідний лідер, Пан Сі побоювався б поширення нестабільності. На зустрічі в Москві минулого року два лідери пообіцяли співпрацювати у боротьбі з «кольоровими революціями», тобто народними викликами авторитарному правлінню. Це не шлюб із розрахунку. Для обох чоловіків це життєво важлива та довгострокова необхідність.

Джерело — The Economist

Друзі, допоможіть нам забезпечити подальшу роботу каналу!

Ваша підтримка надзвичайно важлива для нас. Будемо вдячні за ваші ДОНАТИ, які допоможуть нам розвиватися та надавати вам ще більше цікавого контенту.

Дякуємо за вашу підтримку!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

69.9KПрочитань
4Автори
246Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається