Пекін підтримує військові зусилля Кремля через Центральну Азію - The Interpreter

Різний сплеск загального експорту до регіону, схоже, відкриває Пекіну шлях до опозиційної підтримки Кремля у військових зусиллях.

Торгові дані показують, що імпорт Центральної Азії з Китаю різко зріс, оскільки регіон поступово інтегрується в економічну вісь Пекін-Москва.

Центральна Азія все частіше стає прохідним пунктом для китайсько-російської торгівлі. Наразі з’явилися нові повідомлення про те, що незаконні поставки спрямовуються до Росії через регіон, прихований у ширшому експортному сплеску.

Якби Казахстан, Киргизстан, Таджикистан і Узбекистан якимось чином були об’єднані в єдину економіку, торгівля товарами на ці суб’єкти становила б приблизно 70 мільярдів доларів США, що дорівнює загальній торгівлі Китаю товарами з Чилі, але менше його торгівлі з такими країнами, як Таїланд, Мексика та Філіппіни.

Незважаючи на те, що Центральна Азія ледве входить до топ-25 найбільших торговельних партнерів Китаю за вартістю, вона, тим не менш, є важливим економічним і стратегічним партнером для Пекіна.

Це не тільки через життєво важливий для Центральної Азії експорт природного газу до Китаю. Країни Центральної Азії (і Білорусь) служать «прорізом» для китайсько-російської торгівлі – тому, хоча офіційний експорт товарів Китаю до Центральної Азії різко зріс за останній рік, багато з цих поставок насправді швидко реекспортуються до Росії, підтримуючи військові зусилля Кремля.

З 2021 року китайський експорт зріс більш ніж удвічі

Хоча увага приділяється обмеженню експорту Росії, її імпорт є більш цінним для підтримки її воєнного потенціалу з короткострокової, тактичної перспективи. Без імпорту російські виробники економічної політики не тільки зіткнуться з дефіцитом товарів і пов’язаною з цим інфляцією, але й будуть змушені йти на складні компроміси «зброя проти масла» для промислової продукції. Наприклад, імпорт певної промислової продукції може дозволити Кремлю перепрофілювати виробничі лінії для виробництва військових товарів, таких як танки чи бронетехніка.

Схоже, що центральноазіатська торгівля дозволила Пекіну опосередковано підтримати військові зусилля Кремля, оскільки значні обсяги китайського експорту до Центральної Азії, ймовірно, були реекспортовані до Росії.

Згідно з офіційною статистикою китайської торгівлі, обсяг експорту товарів Китаю до Центральної Азії з початку року становить 16,6 мільярда доларів США, що на 140% і 62% вище, ніж його експорт з початку року в 2021 і 2022 роках відповідно.

Враховуючи стимули для Китаю применшувати прямі та непрямі економічні зв’язки з Росією та поширеність транскордонної контрабанди, показники експорту Пекіна до Центральної Азії, ймовірно, будуть заниженими.

Стрімке зростання експорту Китаю до Центральної Азії також помітно, оскільки його загальний світовий експорт з початку року не демонструє зростання, тоді як темпи економічного зростання Центральної Азії відповідають показникам попередніх років.

Китайський експорт до Центральної Азії дуже диверсифікований на рівні продукції. З 2021 по 2022 рік китайський експорт різко зріс у кількох категоріях, включаючи органічні хімікати, пластик, шкіру, тканини, одяг, текстиль і взуття. Одяг складає напрочуд високу частку китайського експорту до Центральної Азії.

Найзначнішим експортом Китаю в регіон, з точки зору війни в Україні, можуть бути поставки транспортних засобів і поставки запчастин. Китайський експорт транспортних засобів до Центральної Азії стрімко зріс після вторгнення: експорт з початку року до травня зріс на 161 відсоток порівняно з 2022 роком і більш ніж у чотири рази з 2021 року.

Згідно з офіційною статистикою торгівлі, за перші чотири місяці 2023 року Китай поставив до Центральної Азії понад 4700 великотоннажних вантажівок, що втричі більше, ніж рік тому; поставки автомобільних запчастин і аксесуарів зросли на вражаючі 520 відсотків порівняно з рівнем 2021 року.

Ця динаміка частково пояснюється тим, що Росія обмежує експорт до Центральної Азії великотоннажних вантажівок і запчастин до них, які мають важливе військове застосування. З іншого боку, також дуже ймовірно, що країни Центральної Азії реекспортують вантажівки та запчастини до Росії після отримання імпорту з Китаю, допомагаючи підживлювати воєнні зусилля Кремля.

Ситуацію ускладнює те, що існує кілька інших потенційних факторів, які сприяють зростанню експорту китайських автомобілів до Центральної Азії. На глобальному рівні китайський експорт автомобілів зріс на 58 відсотків у порівнянні з аналогічним періодом минулого року в першому кварталі, оскільки Китай випередив Японію та став найбільшим у світі експортером автомобілів, а вихід Китаю з катастрофічної політики нульового COVID-19 у грудні покращив його здатність експортувати додаткові транспортні засоби. У контексті Центральної Азії вихід західних автовиробників з Росії різко зменшив здатність регіону імпортувати автомобілі з некитайських джерел, тоді як китайські автомобілі є дешевими та орієнтовані на цінний сегмент ринку.

Хоча економічні основи значною мірою пояснюють збільшення експорту китайських автомобілів до Центральної Азії, особливо нових автомобілів, незрозуміло, чому запасні частини для існуючих автомобілів піднімаються так різко.

Залишаючи осторонь те, чи активно Пекін спрямовує своїх експортерів на відправлення товарів до Центральної Азії, дуже ймовірно, що багато китайського експорту досягають Росії та підтримують Кремль.

Пекін і Москва співпрацюють у Центральній Азії

Китай, очевидно, є найпотужнішим гравцем у Центральній Азії, і він все більше бажає затверджувати лідерство, включаючи скликання першого діалогу між політичними партіями Центральної Азії та Китаю.

Незважаючи на занепокоєння Москви через зростаючий вплив Пекіна на регіональну економіку та безпеку, обидві столиці продовжують поділяти спільні регіональні інтереси. Обидві авторитарні держави поділяють фундаментальну ворожість до очолюваних Вашингтоном і Брюсселем конституційних демократій і цінують свої ширші двосторонні відносини більше, ніж свої дискретні та обмежені інтереси в Центральній Азії.

Хоча ресурси Центральної Азії можуть зрештою спровокувати напругу між двома найпотужнішими авторитарними державами світу, сьогодні це не так. Центральна Азія з'єднує Москву і Пекін, а не розділяє їх.

Джерело The Interpreter

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70.1KПрочитань
4Автори
248Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається