Персонажі Мун Чай Сторі як типажі японських отоме ігор

автор малюнку Apari (@ApariArt on Twitter)

Вітаю! Сьогодні, я спробую проаналізувати поведінку фаворитів історій MCS та порівняти їх з типовими характерами, що притаманні героям японських аніме та ігор.

В цій статті я користуюся деякими інтернет-джерелами, інформацію з них буду скорочувати, а на повні описи залишу посилання в кінці. 

Ідея

Ідея для такого аналізу виникла зовсім несподівано, проте має досить змістовне підґрунтя. В жанрах історій «Сирин» та «Ти зможеш!» вказано таке поняття як «отоме», а також розробниці в інтерв’ю повідомляли, що перед створенням власного додатка мали досвід гри в японські новели. 

Хто не знає, то отоме це  «жанр комп'ютерних відеоігор, що призначені для жіночої аудиторії, основна мета яких, крім проходження сюжету, розвиток романтичних стосунків героїні з одним із декількох чоловічих персонажів. У деяких іграх також є елементи юрі з можливістю розвитку лесбійських стосунків. Персонажем-протагоністом завжди є дівчина».

Для того аби гравцю отоме було зручніше обирати собі фаворита їх роблять дещо однобокими й доволі шаблонними задля розмежування особистостей персонажів. Чоловічі/жіночі романтичні лінії реагують на слова та вчинки героїні виходячи зі свого запрограмованого характеру.


З героями Мун Чай Сторі ситуація складніша. Вони не прописані чітко по якомусь заданому сценарію, тому ми не зможемо запхнути героя в рамки одного характеру. Йому просто не будуть притаманні усі риси того визначеного типажу.

Визначення

Спочатку, розберемо типажі характерів з коротким описом їх основної суті, як я це зрозуміла.

Герої в яких фігурує суфікс «дере» загалом можуть бути добрими, проте тут все може змінити префікс. 

·      Дандере – добрі й сором’язливі соціофоби. Мовчать, бо бояться говорити з людьми. По іншим даним дандере просто бракує емоцій. Біля об'єкта симпатії стають звичайними дередере;

·      Дередере – добрі відкриті сонечка. Частка «дере» повторюється, подвоюючи усі гарні риси героя;

·      Кудере – добрі, проте холодні й місцями байдужі. Мовчать не тому, що соромляться, а, бо їм на вас чхати, якщо ви не їх об’єкт уваги. Тримає емоції глибоко в собі;

·      Яндере – здаються сонечками, проте насправді лихі й на основі ревнощів злі до безумства. Все це супроводжує обов’язково важкий темний психологічний бекграунд (усі хто знає про Yandere Simulator як ніхто розуміють цей тип);

Характери в яких наявний префікс/суфікс «цун» втілюють злу сторону героя. Тут так само, в залежності від іншої часточки слова головні риси характеру змінюватимуться.

· Цунцун – злі мізантропи. Частка «цун» повторюється двічі, тому про «дере» йти мова не буде взагалі;

·      Цундора – буквально холодний як тундра, на відміну від Цунцун є більший шанс розбудити їх дере-сторону, але все ж невеликий;

·      Цунахо – намагаються бути справді злими, але через вроджену недолугість й незграбність в них все падає з рук. Комічні недолиходії;

·      Цунґіре – один із небезпечних видів цундере, який за своєю оригінальною поведінкою нагадує саме їх, та за певних умов в персонажів цього типажу можуть прокинутись звички яндере;

А ще в японській культурі існує мікс понять добра і зла в одному характері, коли префікс «цун» поєднують з суфіксом «дере».

·      Цундере – добрі й злі одночасно. Коли персонаж спочатку поводиться грубо, неприязно, але згодом відкривається його милий і ніжний бік. Інколи, такі гойдалки можуть доходити до абсурду зі спробами персонажа приховати свій дере-бік від об’єкта симпатії;

·      Цунтере – це фактично лайт-версія цундере, добрі, злі та сором’язливі. Вони швидше розкривають своє “дере” головному герою під натиском почуттів;

А ще є ґенкі, які не піддаються класифікації данної системи, але по опису схожі на екстравертивних дередере та місцями можуть поводитися і як цунахо якщо не надто кмітливі. Як правило, вони є центром компанії, швидко заводять друзів. 

Сирин

Дандере

В категорію «скромних і мовчазних» влучно потрапляє образ Єсена. Ми бачимо хлопця повсякчас досить стриманим, місцями холодним, але поряд з Марією він більш жвавий й говірливий. 

Як я вже зазначала, ми не відносимо Єсена повністю в категорію дандере, адже він може прямо висловитися та постояти за себе, коли це необхідно. 

Дередере

Я вважаю, що в категорію милих комфортних сонечок зі своїм відношенням до героїні потрапляють Юрій, Лев та Олександра.

Вони, безумовно, не є непорочним ідеалом цього типажу. Олександра може бути грубою з іншими, Лев щось приховує та і Юрій, товаришуючи з Даниїлом, не такий простий. 

Кудере

Анастасія та Стефанія не тільки схожі зовні, мають однаковий стиль поведінки, але й відносяться до одного типажу.
Ми бачимо, які холодні дівчата до Марії на початку. Проте, поряд з об’єктами в яких вони зацікавлені як Кай/Влад тримають себе по іншому показуючи свій теплий, ба навіть турботливий бік.

Цундора

Алан, здається, щиро не розуміє, що таке романтика і тої хімії, яка відбувається з Марією, коли вона його бачить.  Він зацікавлений в героїні як в однодумці, що опинився в схожому становищі та зацікавлений в іншій магії.  Хлопець стабільно байдужий та холодний поряд з  героїнею, адже на розкриття його почуттів потрібно буде багато часу.

Ґенкі

Хто ще може прийти на думку після слів «гіперактивний екстраверт» і «коїть дурниці» як не Даниїл. Він обожнює купатися в увазі людей навколо і не важливо чи це негативна увага, чи позитивна.  Поряд з Марією він відкрито проявляє себе.

Ти зможеш!

Дандере

Вважаю Альфонсо типічним дандере, який розкриває себе лише в колі дійсно близьких людей яких любить (не тільки в романтичному плані). Теж активізується поряд з Нормою й висловлюється поруч з нею відкритіше.

Дередере

Медальку сонечок дередере в «Ти зможеш» почесно отримує Джулія. Вона мила, наївна й тепла персонажка, яка підтримує Норму повсякчас.

Кудере

Макото точно задумувався як кудере. В детальному фан описі цього типажу згадувалися прикмети таких персонажів й він ідеально вписується (розумний, читає книгу на самоті, загадковий, постійно наголошує про своє невдоволення ситуацією в діалозі).

Цундора

Марко персонаж-таємниця. Він єдиний не є фаворитом з близького оточення Норми й знаємо ми про нього небагато. Мотиви хлопця не зрозумілі, а героїня поки значить для нього не більше ніж хвилинне захоплення. Він може використовувати Норму для втілення певного плану, але вона, беззаперечно, все ж йому подобається.

Цунтере

Сільвіо саме той персонаж, який би став повноцінним цундере, якби не був таким сором’язливим відлюдьком. Він постійно кричить на Норму, бурчить на неї, загалом, більшість часу удає, що вона йому неприємна. Бувають моменти, коли хлопець шкодує про свої вчинки й дозволяє героїні пізнати себе ближче.

 Ґенкі 

Альфред доволі активний соціальний персонаж, тому теж належить до категорії ґенкі. Проте, на відміну від Даниїла його дії розсудливі й продумані наперед (як потенційного злочинця в історії це йому плюс). Він харизматичний, тому обіймає відповідну посаду бармена в ресторані Лайтів, а ще це місце де можна дізнатися найбільше інформації від не зовсім тверезих клієнтів. 

Посилання:

https://amanogawa.space/bez-rubryky/zi-staroho-saytu/tipazh-personazhv-anme/

https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A2%D0%B5%D1%80%D0%BC%D1%96%D0%BD%D0%B8_%D0%B0%D0%BD%D1%96%D0%BC%D0%B5_%D1%82%D0%B0_%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D2%91%D0%B8

 

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Лісова🌿
Лісова🌿@Floresta

83Прочитань
1Автори
3Читачі
На Друкарні з 21 квітня

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається