Піджанри наукової фантастики

Для початку розглянемо основні терміни перед тим як розвернути весь список, у якому, я вам обіцяю, назв немала кількість. 

Тверда наукова фантастика 

Піджанр фантастики, який опирається на реальні наукові факти та закони. Всі сюжетні елементи повинні мати чітку логічну структуру і пояснення. Сам сюжет крутиться навколо нового відкриття чи винаходу. Той же Жюль Верн описав немало речей, що з часом стали реальністю, наприклад літак і космічний політ.

Свого роду основа наукової фантастики та до якогось часу окремої назви не мав. 

«М'яка» гуманітарна наукова фантастика має два визначення.

Або це піджанр, що вивчає м'які науки такі як психологія і політологія. В порівнянні з твердою фантастикою тут головною темою являється розвиток суспільства і моральні питання в умовах, не схожих на реальні. Або головними є стосунки між персонажами, а не наукові відкриття і правдоподібність. Сама ж наука великої ролі не грає. 

Насправді чітких меж між твердою і м'якою фантастикою немає, і порою не можна сказати точно, до якої категорії відносяться історії, де є всього лише невеликі допущення і невідповідності, тому це ще й діло особистого сприйняття. 

А тепер прошу вас роздивитися наукову фантастику ближче. 

Космоопера

Піджанр також і пригодницької фантастики. Яскраві драматичні історії про симпатичних хоробрих персонажів на тлі космосу і відносно віддаленого майбутнього чи інших світів. Масштабні події. Героїчні вчинки. Епічні космічні битви. Все як ми любимо. 

Планетарний роман 

Історії відбуваються на Землі майбутнього чи на чужих планетах, середовище яких сильно відрізняється від звичного для нас. В центрі сюжету перебування на планеті, а не подорож туди, як у космоопері. Якщо опис місцевості та місцеві особливості ніяк не впливають на сюжет то назвати історію планетарним романом важко. 

Порою цей піджанр характеризують як «Меч і планета» через істотні збіги між ними.  

Темпоральна фантастика або хронофантастика 

Коротко і просто: історії про подорожі у часі. Часто з'єднується з альтернативною історію, де головний герой потрапляє в минуле і залишає там свій слід. Спонтанні переміщення в давні часи прийнято також називати літературою про потраплянців. 

Одним з сюжетних ходів являється неможливість будь-що змінити в часовій шкалі та визначеність долі. Другим — утворення парадоксів через втручання у час і боротьбі з ними.  

З прикладів: «Машина часу» Герберта Веллса. Хоча про машини часу багато авторів писали й раніше («Янкі з Коннектикуту при дворі короля Артура» Марка Твена), саме Герберт Веллс вперше подорож у часу обґрунтував науково. 

Про подорожі крім часу ще й і в просторі та в інші світи розказує просторово-часова фантастика. 

Історії, де машина часу не просто штовхає вперед події, а і являється центром сюжету, відносяться до хроноопери

Апокаліпсис і постапокаліпсис 

Історії, в яких людство чи населення іншої планети зазнали крах через катастрофу, що може бути як штучною, так і природною. Різка зміна клімату. Зомбі. Пандемія. Вторгнення прибульців. 

Сюжет відбувається або перед катастрофою (як люди намагаються її зупинити), або під час катастрофи, або відразу після катастрофи (як ті, що вижили, намагаються боротися і відновити світ з уламків), або значно пізніше, коли катастрофа стане для людей мітом. 

Піджанр можна поділити на такі пункти:

Інопланетне вторгнення

Логічно головним конфліктом являються інопланетяни та напад на Землю.

Астрономічна причина

Історії, де причини катастрофи — зіткнення землі з іншими небесними тілами, їхній вплив на землю, вибух сонця і т. д. 

Затишна катастрофа

Насправді критика тих робіт, які не вважалися достатньо жорстокими для жанру. Історії, в яких людство знищується, але головні герої без проблем виживають і можливо навіть знаходять щастя в новому світі.

Екологічна катастрофа 

Виверження вулканів, віруси, забруднення природи, глобальне потепління. 

Сучасна техніка перестає працювати

Технологічна сингулярність 

Історії, де штучний інтелект дорівнює або перевищує людський, стає автономним і свідомим, а після чого і загрозою для людства.

Дефіцит запасів палива

Історії, де через якусь причину вичерпалися запаси нафти. 

Пандемія 

Війна 

Історії, де людство знищує хімічна, біологічна чи ядерна війна. 

Земля, що вмирає

Також може бути піджанром наукового фентезі. 

Історії, дії яких відбуваються в далекому майбутньому, про кінець життя Землі чи кінець самого часу. В порівнянні з апокаліптичними жанрами причиною стала не катастрофа, а повільне виснаження ресурсів (хоча для мене це виглядає просто як їх логічне доповнення). Атмосфера історій меланхолійна. 

Воєнна наукова фантастика

Історії, де науково-фантастичні технології в першу чергу використовуються для ведення війни, а головний герой належить до військової організації. Часто для натхнення беруться справжні історичні конфлікти та переносяться на інші планети й космічні кораблі, щоб показати ситуацію з нової сторони. Всі аспекти війни розказуються детально в порівнянні з жанрами, в яких війни всього лише фон або один з сюжетних поворотів.

Піджанр ділиться на: 

Мілітаристська фантастика

Фантастичний бойовик

Романи про війни майбутнього

Антивоєнна фантастика, що на противагу мілітаристській показує негативні боки війни

Також сюди можна віднести й космооперу, яку я розглядала раніше, але там в центрі пригоди та драма, а не детальний опис бойових дій і технологічних аспектів війни. 

Утопія

Піджанр, що показує ідеальне в соціальному, політичному і моральному аспектах місце. В основному автор просто використовує своє бачення того, як повинно працювати суспільство його мрії. Можливо навіть дати урок сучасному і майбутньому поколінню. Але все одно це в будь-якому випадку максимально нереалістично, то ж не дивно, що на противагу йому з'явилася антиутопія.

В Утопії ви можете зустріти:

Аркадія — ніжне тихе сільське життя, наповнене людьми, що живуть в гармонії з природою і дотримуються старих добрих звичаїв.

Кришталеві шпилі та тоги — світ, наповнений технологіями, і разом з тим витончений, блискучий і схожий на Стародавню Грецію чи Рим. Замість костюмів і комбінезонів там, очевидно, носять тоги і халати.

Небеса — ідеальне загробне життя.

Цукорниця — радісне світле місце з доброзичливими жителями, де ніколи не відбувається нічого поганого (або дуже рідко).

Відсутність бідності — важлива риса будь-якої утопії.

Антиутопія

Піджанр, що показує гострі соціальні проблеми часто в умовах диктатури. Часто в умовах боротьби з диктатурою. В порівнянні з утопією в цьому місці немає нічого хорошого, лише біль і страждання. Відповідь на питання — «Що буде якщо ми підемо от цим шляхом?», бо це завжди віддзеркалення подій, що відбуваються в сьогоденні. Своєрідна критика від автора до влади чи конкретних законопроєктів, що утискають права людини. А можливо просто чиєїсь неоднозначної позиції.

В антиутопії ви можете побачити:

Crapsack World — страшне темне місце, де панує беззаконня і жорстокість. Ідеалістам тут не солодко, бо у влади лише сіра і чорна мораль. Жити важко шкода вмерти ну і так далі.

Тоталітарні суспільства без свободи волі, де за персонажами кожну секунду слідкує уряд. Купа заборон, комендантська година, пропаганда.

Імперія, побудована на брехні — здається, що тут все ідеально, і люди живуть добре, але якою ціною? Кожна поверхня тут покрита брудними кривавими таємницями. Якщо персонаж дізнається хоч одну з них... ну, хай щастить. Він або загадково зникне, або виявиться хитріше і зможе розвалити імперію.

«Хліба і видовищ!» — все добре, поки людям є що їсти і є де розважитися. То ж можна закрити очі на ті «дрібні» порушення прав людини чи інші погані рішення від уряду, які особисто вас не стосуються.

Фальшива утопія — утопія в красивій обгортці, всередині якої знаходиться лайно. Все не те, чим здається на перший погляд. Ну і ідеалу добитися неможливо, хіба ні? Щось обов'язково комусь не сподобається.

Ксенофантастика

Піджанр, в якому на головних і удругорядних ролях в основному зручно або не дуже влаштовані представники інших видів, в основному інопланетян. Інше від людського світобачення, інша культура...

Християнська наукова фантастика

Піджанр, який базується на християнській літературі, і має або тонкі алегорії, або прямі посилання на біблію.

Кліматична наукова фантастика

Піджанр, що вивчає зміни клімату і наслідки від змін клімату на людство і природу. Часто включає нотки антиутопії/утопії в залежності від того, як у історії суспільство реагує на проблеми — рятує ситуацію чи все погіршує. Велику роль в сюжеті грають методи адаптації до клімату і кліматична інженерія.

Феміністична наукова фантастика

Піджанр, що підіймає важливі для феміністичного руху питання і ставить на голові ролі жінок, що здатні не залежати від чоловіків, бути такими такими ж відважними і розумними, щоб там не казали гендерні стереотипи. Фантастика взагалі і досі вважається чоловічим жанром, але це не завадило великій кількості жінок зробити в її розвиток великий вклад. Те ж саме можна сказати і про феміністичне фентезі.

Хороший спосіб дослідити цю тему через:

Утопію, де гендерні рамки не існують і обидві статі рівні (або взагалі там живуть лише одні жінки чому би і ні).

Антиутопію, де положення жінок погіршується до максимуму, і потрібно починати боротьбу.

Буденна наукова фантастика

Піджанр, події якого відбуваються на Землі або принаймні в межах Сонячної системи. Ні космічних подорожей, ні подорожей швидше за швидкість світла, ні контактів з інопланетянями. Наукові відкриття правдобні і базуються на реальних. Тобто в цьому піджанрі виключається все, на думку автора, неможливе.

Антропологічна наукова фантастика

Піджанр, що намагається дати відповідь на важливе для суспільства у всі історичні проміжки питання — «Що таке людина?». Хороший спосіб вивчити питання еволюції і взаємодії людства з навколишнім середовищем за рамками того, що відомо науці. Уявити те, що в реальності неможливо, або вже ніколи не станеться, або станеться, але в далекому майбутньому. Уявіть, що б змінилося, якби розвиток людини пішов іншим шляхом. Придумайте власний вид живих істот до кожної деталі, як вони з'явилися, і як вони існують. І так далі, і так далі, і так далі...

Лібертаріанська наукова фантастика

Піджанр, який зосереджений на політиці та соціальному устрої, передбаченому праволібертаріанською філософією, і підіймає питання індивідуалізму і приватної власності на засоби виробництва. В деяких випадках — відсутності держави взагалі.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Місячна лицарка
Місячна лицарка@Alexlutece

36Прочитань
3Автори
9Читачі
На Друкарні з 2 травня

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається