Північна Корея, яка володіє ядерною зброєю, становить нову загрозу - Newsweek

Пхеньян у понеділок видав рішуче попередження через впливову сестру свого верховного лідера, після того як Північна Корея запустила сотні кульок зі сміттям у повітряний простір Півдня, а Сеул відповів відновленням пропагандистських трансляцій на кордоні.

Південна Корея заявила, що з 28 травня на її території було виявлено більше 1600 кульок, зокрема 310 за минулі вихідні, згідно з даними Об'єднаного комітету начальників штабів. Повідомлення про повітряний наліт, яке було надіслано на мобільні пристрої в Сеулі пізно ввечері в неділю, закликало мешканців не торкатися падаючих об'єктів, які, за даними місцевих звітів, були виявлені в центрі міста.

Кім Йо Чжон, 36-річна молодша сестра Кім Чен Ина, заявила, що цей крок, який передбачав запуск 1400 кульок з 7,5 тоннами сміття, був відповіддю на розкидання "огидного політичного агітаційного сміття", маючи на увазі листівки з критикою Північної Кореї, надіслані минулого тижня правозахисниками та перебіжчиками з Півдня.

Рішення уряду Південної Кореї відновити мовлення через гучномовці, які не використовувалися з 2018 року, стало "прелюдією до дуже небезпечної ситуації", сказала вона, згідно зі заявою офіційного Центрального інформаційного агентства Кореї.

"Якщо Республіка Корея одночасно здійснюватиме провокації з розкиданням листівок і гучномовними трансляціями через кордон, вона безсумнівно стане свідком нової відповіді з боку Корейської Народно-Демократичної Республіки", - заявила Кім Йо Чен, використовуючи офіційні назви Республіка Корея на Півдні та Корейська Народно-Демократична Республіка на Півночі.

Кім Йо Чжон, представник давньої правлячої Робочої партії Північної Кореї, не уточнила майбутніх контрзаходів, але припустила, що реакція режиму досі була стримана.

У понеділок південнокорейські військові повідомили про ознаки того, що Північна Корея встановлює у регіоні свої гучномовці.

Міжкорейські відносини погіршилися ще більше після того, як мирні переговори зірвалися у 2019 році, коли як у Сеулі, так і у Вашингтоні були інші адміністрації.

Лише у травні Північна Корея зробила спробу запуску супутника-шпигуна, запустила повітряні кулі зі сміттям через демілітаризовану зону та випустила 18 балістичних ракет у свої східні моря. Південь повністю призупинив дію угоди 2018 року, покликаної знизити напруженість у демілітаризованій зоні, та відновив усі військові дії поблизу кордону.

Поворотний момент настав на початку року, коли Кім Чен Ин визначив відносини Північ-Південь як відносини між «ворожими державами», відкинувши будь-які шанси на об'єднання на Корейському півострові. Його сили зміцнили позиції на кордоні та знищили символи минулих зусиль щодо примирення.

Посольство Південної Кореї у Вашингтоні, округ Колумбія та посольство Північної Кореї у Пекіні не відразу відповіли на окремі запити про коментарі.

Військові Південної Кореї заявили, що в повітряних кулях Північної Кореї, які переважно містили папір і пластик, не було виявлено жодних токсичних речовин. За повідомленням Yonhap News TV, деякі повітряні кулі містили «людські відходи», але про будь-які збитки життя чи майно не повідомлялося.

Юн Хі Гин, комісар поліції Південної Кореї, заявив у понеділок, що в уряду «немає правових підстав» втручатися у поширення активістами антипівнічної пропаганди, яку Кім Йо Чен назвала «нестриманою психологічною війною».

Пізно ввечері в неділю південнокорейська влада використовувала гучномовці для трансляції національного гімну країни та пісень K-pop гурту BTS в рамках тактики часів Холодної війни.

Сполучені Штати зобов'язані за договором захищати Південну Корею від збройного нападу. Держдепартамент не одразу відповів на письмовий запит про коментарі у неробочий час.

Пранай Вадді, головний представник США з питань нерозповсюдження ядерної зброї в Раді національної безпеки Білого дому, нещодавно заявив, що Китай, Росія та Північна Корея «розширюють та диверсифікують свої ядерні арсенали з карколомною швидкістю».

“За відсутності змін в арсеналах противника найближчими роками ми можемо досягти точки, коли може виникнути необхідність збільшення кількості розгорнутих засобів. Ми маємо бути повністю готові виконати це, якщо президент прийме таке рішення”, - заявив він Асоціації з контролю над озброєннями.

За оцінками дослідників з Федерації американських учених, Північна Корея має у своєму ядерному арсеналі 50 боєголовок, порівняно з 500 у Китаї, 5580 у Росії та 5044 у Сполучених Штатах.

"Сполучені Штати, як і раніше, повільно скорочують свої ядерні арсенали. Однак Китай, Індія, Північна Корея, Пакистан і Великобританія, а також, можливо, Росія, збільшують свої запаси", - заявила федерація в березні.

Джерело — Newsweek

Друзі, допоможіть нам забезпечити подальшу роботу каналу!

Ваша підтримка надзвичайно важлива для нас. Будемо вдячні за ваші ДОНАТИ, які допоможуть нам розвиватися та надавати вам ще більше цікавого контенту.

Дякуємо за вашу підтримку!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

70KПрочитань
4Автори
247Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається