Причини та індикатори політичних зрушень у Росії — RLI

Причини та індикатори політичних зрушень у Росії

Російські інтернет-ресурси, афілійовані з ФСБ і особисто з головою Ради безпеки Миколою Патрушевим, починаючи з 26 жовтня 2023 року поширюють інформацію про смерть президента РФ Володимира Путіна в його резиденції на Валдаї. Ми не можемо ані підтвердити, ані відхилити цей факт, але вважаємо, що нам слід проаналізувати важливість і причини, чому він виник.

Сайти, які заявляють про «смерть Путіна», вже майже два роки публікують інсайди, в яких говориться, що президент важко хворий, недієздатний, не бере участі в ухваленні державних рішень, а ФСО (Федеральна служба охорони Російської Федерації) у координації з Миколою Патрушевим контролює діяльність його дублера. За нашими оцінками, у країні, де людей переслідують за репости закликів до миру в соціальних мережах, ФСБ — єдине силове відомство, яке дозволяє існування сайтів, які можуть підірвати репутацію глави держави. Тому ці онлайн-ресурси використовуються як інструмент для впливових кампаній.

Між тим, висновки про стан здоров'я Путіна збігаються з висновками аналітиків RLI, які визначили, що у президента Росії розвивається кілька серйозних захворювань на основі:

  • аналізів відео з його участю,  

  • сімейна медична історія, 

  • запобіжні заходи, спрямовані на мінімізацію контактів Путіна з людьми, які не пройшли процедуру карантину (що говорило про проблеми з імунною системою), 

  • ретельний захист біологічних матеріалів президента під час закордонних візитів, щоб уникнути діагностики ворожими силами.

Прогноз скорегували вчасно, але без варіанту покращення здоров'я, у світлі песимістичного сценарію.

У російському суспільстві розгорнулася жвава дискусія про проблеми зі здоров'ям Путіна, паралельно з розмовами про перспективи так званої передачі влади в Росії з огляду на вибір 2024 року.

Нещодавно ми наголошували, що Микола Патрушев розширив своє повноваження, яке досягло піку після історії з Євгеном Пригожиним. Тому не можна виключати, що проблеми зі здоров'ям Путіна були винесені на обговорення в рамках підготовки до передачі влади з переорієнтації еліт і найближчого оточення Володимира Путіна. Висновки про те, як змінилася роль ключових гравців у Росії з початком війни проти України, опосередковано це підтверджено. Інформаційний потік, про стан здоров'я Путіна, міг бути підставою для так званого майбутнього палацового перевороту в Кремлі. Деякі секретні файли, опубліковані Tagesspiegel 13 і 14 квітня, підтримують цю ідею, а також мають необхідні підтвердження. У файлах стверджується, що Микола Патрушев і начальник Генштабу Росії Герасимов намагалися саботувати вторгнення в Україну на початку війни, щоб завершити її 5 березня 2022 року, не так, як хотів Путін. Цей сценарій виглядає вірогідним, враховуючи те, що Патрушев намагається втішити свого сина, нижнього міністра сільського господарства Росії, який дуже хоче бути президентом.

Раніше ми виходили з того, що очищення політичної сцени в Росії не дозволяє висунути кандидатів у президенти, які б задовольнили оточення Путіна і змогли отримати підтримку населення. Тому ми припустили, що за несприятливість Путіна, Кремль може імітувати статус-кво, використовуючи двійника.

Водночас, інформація про смерть Путіна могла з'явитися на тлі підготовки до виборів у 2024 році, після чого його рейтинг впав. Кремль дає інформацію, щоб побачити шок і невпевненість у росіян, як це було, коли помер Сталін, викликаючи розчарування населення, незважаючи на його криве правління. Утім, якщо інформація, яка була спростована, демонструє навченого дублера, Москва може сподіватися на сплеск популярності та зростання рейтингу Путіна або спробувати скасувати вибори на невизначений термін під тиском громадськості.

Розпізнавання обличчя, порівняння голосу та дослідження рухів тіла в Японії, за допомогою штучного інтелекту показують, що є кілька двійників, що відповідають практиці росіян радянських часів.

Комплексна технологія розпізнавання осіб показала, що Путін, який 10 місяців тому оглядав місто Крим, збігався не більше, ніж на 53 відсотки від Путіна на Красній площі, який був справжнім російським президентом. Двійник або дублер, який цього березня з'явився в окупованому Маріуполі, лише на 40 відсотків схожий на Путіна, який брав участь у святкуванні 9 травня на Красній площі. Схожість Путіна на Кримському мосту з Путіним у Маріуполі становить 18 відсотків.

FrpwpK8WcAAWLL1

Аналіз голосу, проведений лабораторією Японського інституту аудіокомунікацій, заснований на голосовій біометрії та зосереджений на слові «спасибо» (дякую), показав, що голос Путіна на різних подіях відрізняється. З різницею у вимових «s» також є помітний розрив, а також у вимові «pa» та «si». Лабораторія демонструвала графіки аналізу голосу, які показали на відмінності в акцентах. Крім того, беручи до уваги різне середовище для запису та саме висловлювання, така сильна відмінність є надзвичайно рідкісним явищем, каже експерт Муцутоші Мураока. Він вважає, що голос, швидше за все, належить різним людям. Аналіз графіків показує, що вони різко відрізняються.

Японські дослідники стверджують, що аналіз рухів тіла за допомогою штучного інтелекту дозволяє зробити висновок, що Путін використовує двійників.

Ці знахідки підтверджують наші гіпотези та припущення про те, що Кремль, ймовірно, намагається використати двійника у разі недієздатності Путіна.

Деякі події, які відбулися після 26 жовтня, можуть опосередковано підтвердити смерть Путіна:

  • Міністр оборони Шойгу зробив заяву про готовність до мирних переговорів, які виходять далеко за межі його компетенції. 

  • Патрушев звинуватив США в деяких випадках, саботуючи газопровід Nord Stream і розпалюючи конфлікт між Ізраїлем і сектором Газа. Патрушев, таким чином, стає ключовим яструбом, щоб зміцнити свої переговорні позиції на зовнішньому шляху.

  • Навчання ФСО в Москві 1-3 листопада за сценарієм перевороту.

Президент Білорусії Лукашенко підтвердив, що готовий виступити посередником у мирних переговорах між Москвою та Києвом. Лукашенко заявив, що вимагає від росіян компенсації за те, що вони не вклалися в термін будівництва АЕС. Таку риторику він демонструє вперше з 2013 року, що, з його точки зору, може говорити про зміну позиції Москви.

Таким чином, ми не можемо сказати, що «Путін мертвий», але ми можемо сказати, що він, швидше за все, був технічно відсторонений від влади зі спробами його найближчого оточення утримати руки на важелях. Це вимагатиме інтенсивних переговорів бенефіціарів із Заходом. За нашими оцінками, Патрушев спробує зайняти крісло прем'єр-міністра, оскільки це дасть йому шанс, згідно з Конституцією, претендувати на посаду президента шляхом наступності влади, якщо смерть Путіна підтвердиться. Це фактично повторить сценарій Путіна, коли він прийшов до влади після відставки президента Єльцина. Ключовим індикатором цього стануть кадрові перестановки в уряді Росії у найближчі півтора місяці.

Джерело — RLI

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Новини України та світу

69.9KПрочитань
4Автори
246Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається