Про глютен

Думав ця тема давно вмерла, доки вчора не побачив як в магазині хтось скуповував «глютен фрі» батончики.

- Я правильно харчуюсь. В мене все без глютену!

Я ніколи не чув це від своїх атлетів. Але як в кожної більш менш соціалізованої людини — в мене є такі знайомі, котрі постять їжу в сторіс і гордо зі смайликами дописують: gluten free.

Для тих, хто не любить довгі тексти: правильне харчування і їжа без глютену це НЕ тотожні поняття.

Є два запитання до таких ось любителів сліпо йти за модними трендами.

1. Чи знаєш ти, що таке глютен?

2. Чи діагностована в тебе лікарями/аналізами непереносимість глютену або целіакія?

Якщо на друге запитання ти маєш докази у вигляді аналізу крові, біопсії та лікарського висновку, тоді мої співчуття, бо ти в категорії 1% людей з непереносимістю глютену. На планеті.

Якщо на 2 питання відповідь ні, але від купівлі їжі без глютену тебе це не зупиняє, то ти просто лапух і мракобіс. Але давайте по порядку.

1. Глютен або клейковина це білок, котрий міститься в усьому з ячменю, вівса, жита та пшениці. І в сосисках, кетчупі, пиві, віскі та горілці теж. Тому хліб виходить пухкий, як твої щоки після вихідних у бабусі. 99% населення землі прекрасно перетравлює і сприймає глютеновмістні продукти. Мало того, злакові продукти (де є цей ненависний глютен) багаті на поживні речовини: залізо, кальцій, фолієва кислота та білок.

2. Для нещасного 1% населення землі якраз і є продукти без вмісту глютену. От тільки для них і все. Але завдяки недолугим мракобісам ціни на ці продукти виростають ледь не вдвічі. Попит, пропозиція, маркетинг, пам‘ятаєш? Тобто хтось, кому реально потрібна їжа без глютену викладає додаткову касу, через тих в кого ніякою непереносимістю не пахне, але чув дзвін та не знає де він.

3. Безглютенова дієта і правильне харчування речі несумісні, як ти і підкачатись до літа. Як мінімум цілий спектр поживних речовин в злакових та висівці ти недотримаєш. А ще фішка в тому, що відсутність глютену в продуктах потрібно чимось замінити. От виробники і заміняють: цукром та шкідливими жирами.

Ще раз: безглютенова їжа = менше вітамінів, більше цукру та трансжирів. Не дивуйся потім: “а чьо кілограми не йдуть?!” Йдуть. З під черепної коробки.

Є речі, котрі може сказати лише лікар. Не умовний я, не інстаграмний фітнес гуру, не особа з дипломом нутриціолога після дводенних курсів. Лікар.

Тобто: не сам собі захотів(-ла), а отримати заключення лікаря. В іншому випадку: харчуйся нормально і не забивай собі голову дурницями.

P.s. Окремо порада для різних любителів здоровго харчування, складеного через сраку. Якщо десь на товарі (типу пластівців, батончиків та ін) пише fitness – це 9 з 10 означає одне. Ти переплачуєш за такий самий товар, але без цього слова. Бо так захотів виробник. Не дякуй.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Іван Дурський
Іван Дурський@ivan_durskyi

3.5KПрочитань
25Автори
90Читачі
На Друкарні з 18 квітня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Дякую, що розповсюджуєте корисну інформацію ❤️

Вам також сподобається