Про походження Гелловіну по-простому

Геловін — свято вечірок, розваг та цукерок. Таким ви його знаєте зараз, але чи відомо вам, яким воно було раніше? Ще понад дві тисячи років тому.

Автор: Abed Ismail. Опубліковано на Unsplash

Саме тоді, щорічно першого листопада, як стверджує National Georaphic, давні кельтські народи, нащадками яких є сучасні ірландці, шотландці, валійці, бретонці і не тільки, святкували свій Новий рік, що мав назву Самайн (або ж Савань, SAH-win).

Кельти важали, що першого листопада духи блукають Землею, подорожуючи до загробного світу.

Автор: Luke Porter. Опубліковано на Unsplash

Люди розпалювали великі багаття, вбиралися в одяг зі шкіри тварин і сподівалися вберегтися від привидів і зими. Могли навіть приносити тварин у жертвоприношення Богам.

Задля того, аби зробити цей день християнським, католицька церква встановила на 1 листопада День усіх святих: All-Hallows-Even, скороченням від назви якого є Halloween.

А перші дні листопада стали днями поминання померлих. 

Однак цей день досі зберігав деякі язичницькі риси.

Згодом свято сильно мінялося під впливом різних народів, поки не одержало теперішній вигляд у минулому сторіччі в США. Згадуєте? Оці гарбузи та різні крипові одежі. Це вже не те, що було колись у кельтів, але це саме те, що є тепер сильними рисами в нашому сьогоднішньому святкуванні Гелловіна.

Автор: Nick Fewings. Опубліковано на Unsplash

До речі, щодо гарбузів. Колись давно в Ірландії кельти вирізали ріпу та турніпс (дворічна кормова рослина родини капустяних - дякую вікіпедії) і затім клали всередину вуглинки, аби відлякувати злих духів. Так було, поки ірландські переселенці не прибули в США, і вирізання облич “Джека” не перейшло на гарбузи та картоплю (так, навіть на неї :D).

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
ПлітБрама
ПлітБрама@plitbrama

Про історію та ґеоґрафію!

678Прочитань
0Автори
17Читачі
На Друкарні з 18 серпня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається