Фейки про урагани в США — засіб передвиборчої боротьби - Deutsche Welle

У соціальних мережах поширюють інформацію, що урагани, які в жовтні вдарили по Флориді, нібито створені штучно, щоб завдати шкоди штатам, що підтримують республіканців, і зірвати вибори в США. DW перевірила деякі з цих повідомлень.

Ураган "Мілтон" — другий потужний тропічний шторм, що вдарив по Флориді лише через два тижні після урагану "Хелен", який зруйнував населені пункти в шести штатах США. Багато користувачів соцмереж стверджують, що обидва урагани були викликані штучно та навмисно націлені на округи, що підтримують республіканців, перед президентськими виборами, запланованими в США на 5 листопада. DW перевірила кілька найбільш скандальних тверджень.

Урагани діють парою

"Яка ймовірність, що прямо перед виборами пройдуть два урагани?" — запитує користувач соцмережі X. "Це навіть близько не схоже на звичайний шторм", — заявив він у відео на платформі Rumble, натякаючи на те, що на появу урагану вплинуло штучне розсіювання хмар. "Так, вони можуть керувати погодою", — кількома днями раніше заявила конгресменка-республіканка Марджорі Тейлор Грін, палка прихильниця Дональда Трампа, кандидата в президенти від Республіканської партії. Її твіт з того часу переглянули понад 43 мільйони разів.

Фактчек DW:

Руйнування після урагану "Мілтон" у Флориді, жовтень 2024 року

"Нам і раніше не щастило з ураганами, що йдуть один за одним", — зазначив DW метеоролог Метью Каппуччі. У 2004 році на Флориду обрушилося чотири урагани протягом шести тижнів. "У нас був ураган 4-ї категорії "Чарлі", який вдарив по Форт-Майерсу (Флорида) 13 серпня того року, а за ним прийшли "Жанна" і "Френсіс", — нагадав він.

Літаки Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) США регулярно облітають урагани, щоб зібрати атмосферні дані. Ще в травні NOAA попередила, що за її прогнозами активність ураганів в Атлантичному океані у 2024 році буде вищою за норму.

Чи були виборці-республіканці мішенню урагана?

У соціальних мережах поширюється думка, що традиційно прореспубліканські райони були обрані в якості мішені ураганів, щоб виборці не змогли проголосувати на майбутніх президентських виборах. "Лідери Демпартії знають, що у Флориді та Північній Кароліні явка виборців в значній мірі залежить від республіканців. Якщо дороги та будинки будуть зруйновані, то республіканські виборці не прийдуть на дільниці. Проголосують лише ті виборці, хто відправить свої бюлетені поштою", — йдеться в одному з повідомлень.

Крім того, стверджується, що урагани були спеціально спрямовані на те, щоб зашкодити виборцям-республіканцям. "Вони готують ще один ураган-убивцю, який пройде тими ж районами, що й "Хелен", 9 жовтня 2024 року, щоб погіршити становище республіканських виборців", — стверджує користувач X у своєму твітті.

Фактчек DW:

Направити ураган неможливо. "Швидкість і шлях урагана залежать від складних океанічних і атмосферних взаємодій, включаючи наявність або відсутність інших погодних явищ", — пише Національна метеорологічна служба на своєму сайті.

Експерти, в цілому, скептично ставляться до всіх теорій про використання кліматичної зброї. Як вважають спеціалісти, для здійснення впливу на синоптичні об'єкти розмірами в сотні і тисячі кілометрів, якими є урагани та атмосферні фронти, які визначають погоду в період від десятків годин до кількох днів, потрібні колосальні технологічні ресурси. А ефект від впливу є непередбачуваним і не гарантованим через неточність прогнозу наслідків цього впливу.

Постраждалі від урагану отримують лише 750 доларів?

У пості в соціальній мережі X, опублікованому в акаунті на підтримку кандидата в президенти від Республіканської партії Дональда Трампа, зазначено, що постраждалі від урагану "Хелен" отримують допомогу всього в 750 доларів, тоді як більше коштів витрачається на нелегальних мігрантів і підтримку України. Цей пост переглянули більше 8 млн разів. Трамп 6 жовтня 2024 року також заявив на мітингу в Джуно, штат Вісконсин, що постраждалі від урагану отримують лише "750 баксів".

Фактчек DW:

Типовий приклад напівправди. Постраждалі від урагану "Хелен" дійсно можуть подати заявку на отримання 750 доларів, але це не єдина доступна їм виплата. Сума в 750 доларів є частиною програми Федерального агентства з управління в надзвичайних ситуаціях (FEMA) "Допомога у випадку серйозних потреб", яка призначена для вирішення найбільш термінових проблем безпосередньо після удару стихії. Наприклад, оплатити воду, продукти харчування, дитячі суміші та медикаменти. Існують і інші програми допомоги FEMA, наприклад, кошти на тимчасове житло та ремонт будинку.

Нелегальні мігранти в США, як правило, мають дуже обмежений доступ до державних допомог, що фінансуються з федерального бюджету. Біженці та особи, які отримали притулок, отримують допомогу, але не кілька тисяч доларів на місяць, як стверджують прихильники республіканців у соцмережах.

Затверджена Конгресом США допомога Україні з 2022 року склала близько 175 млрд доларів. Безпартійний аналітичний центр "Рада з міжнародних відносин" для порівняння нагадує про інші витрати. Наприклад, під час фінансової кризи 2008 року влада США виділила 700 млрд доларів на порятунок банків, автомобілебудівників та інших секторів економіки.

Кошти FEMA пішли на мігрантів

Крім того, стверджується, що у FEMA закінчилися кошти, оскільки замість виконання своїх безпосередніх функцій агентство допомагало мігрантам. У пості, переглянутому більше двох мільйонів разів, вказується, що FEMA витратила на ці цілі 30 млрд доларів і тепер не може допомогти громадянам США в постраждалих регіонах.

Фактчек DW:

В заяві агентства ці відомості категорично спростовуються. "Гроші Фонду допомоги при стихійних лихах не були перенаправлені на інші заходи, не пов'язані зі стихійними лихами", - підкреслили в FEMA. Це підтвердив і прес-секретар Білого дому. "Фонд допомоги при стихійних лихах спеціально створений Конгресом для підготовки до стихійних лих, реагування на них, відновлення та пом'якшення їх наслідків. Він повністю відокремлений від інших грантових програм, якими управляє FEMA", - заявив прес-секретар Білого дому Анджело Фернандес Ернандес.

Джерело

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Світова політика

72.6KПрочитань
4Автори
269Читачі
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається