Проблема Ірану з Росією - The Atlantic

Новий президент Ірану та міністр закордонних справ майже не можуть бути більш різними за манерою поведінки. Президент Масуд Пезешкіан говорить неформально, часто відходить від підготовленого тексту і любить жартувати. Міністр закордонних справ Аббас Аракчі, кар'єрний дипломат, який здобув ступінь доктора філософії у Великобританії, добирає слова з надзвичайною точністю. Однак обидва політики висловлюють однакові погляди щодо напряму, якого вони хочуть для зовнішньої політики Ірану.

Подача виглядає приблизно так: ми хотіли б помиритися зі Сполученими Штатами та Європою, щоб ми могли добитися зняття санкцій з нашої економіки. Але ми не будемо жертвувати нашими відносинами з Росією та Китаєм — партнерами, які підтримували нас. Ми також не відмовимося від нашої підтримки Осі опору, сукупності арабських антиізраїльських збройних формувань, які мучать Захід і багато регіональних арабських країн.

На своїй першій прес-конференції на посаді президента минулого понеділка Пезешкіан прямо сказав: «Ці хлопці наклали на нас санкції», — сказав він, маючи на увазі Захід. «Ці хлопці нам допомогли», – маючи на увазі Росію та Китай. Але він також пообіцяв мирний підхід до Заходу, навіть припустивши, що Сполучені Штати та Іран можуть бути «братами». Кількома днями раніше Арагчі сказав у телевізійному інтерв’ю: «Ми підходимо до відносин з Європою під новим кутом зору та з нової перспективи», але «наш пріоритет полягає в іншому».

Це бачення, пронизане протиріччями. Пезешкіан (як і його бос, верховний лідер аятола Алі Хаменеї) чітко заявив, що пріоритетом Тегерана є вирішення його жахливих економічних проблем. Для цього потрібно збільшити іноземні інвестиції та виключити Іран з чорного списку групи Financial Action Task Force, паризького підрозділу з боротьби з відмиванням грошей. І цього не станеться, якщо Іран не домовиться із західними державами про свою ядерну програму, підтримку Осі та озброєння Росії у війні в Україні. Простіше кажучи, якщо Іран хоче досягти своїх внутрішніх пріоритетів, Захід має стати його зовнішньополітичним пріоритетом.

Сходження Пезешкіана на пост президента, ймовірно, викликало тривогу в Москві, оскільки дипломати навколо нього, як відомо, скептично ставляться до зв’язків Ірану з Москвою та Пекіном. Джавад Заріф, колишній міністр закордонних справ, який зараз обіймає посаду віце-президента зі стратегічних питань, відкрито критикує тих, хто занадто тісно пов’язує Іран з Росією, кажучи, що ці відносини обмежують можливості Тегерана. Його головним досягненням на посаді головного дипломата Ірану стала ядерна угода 2015 року зі Сполученими Штатами та п’ятьма іншими світовими державами, з якої президент Дональд Трамп вийшов через три роки. Номер 2 для Заріфа в переговорах, які привели до цієї угоди, був Арагчі. Іншим членом цієї переговорної групи тепер є другий член Арагчі. Четвертий очолює парламентський ядерний підкомітет.

Коротше кажучи, західна фракція Ірану знову в сідлі. Звичайно, жоден із цих людей не керує справою - це робить Хаменеї. Але той факт, що верховний лідер дозволив Пезешкіану балотуватися та виграти президентство, свідчить про те, що він також бачить необхідність мати справу із Заходом.

Що це означає для Москви не зрозуміло. Новий уряд зробив кілька гучних протестів щодо дружби з Росією, але це, здається, мало на меті частково заспокоїти нервового Володимира Путіна, а частково — щоб налагодити зв’язок із Заходом. Пезешкіан також намагався заспокоїти Кремль, призначивши Мехді Санаї, колишнього посла в Росії, заступником голови адміністрації. Санайі вільно володіє російською мовою та має ступінь доктора філософії з престижної Академії наук країни, що робить його рідкістю серед іранських чиновників, які набагато частіше говорять англійською та мають європейські чи американські ступені.

Але в структурі влади критика відносин Ірану з Росією, здається, знайшла нову сміливість після того, як новий уряд прийшов до влади. Дехто вказує на той факт, що в останні роки частини Корпусу вартових Ісламської революції запропонували спрямовану на Росію політику під назвою «Дивись на Схід», а потім отримали значні вигоди від військових угод з Китаєм і Росією. «Росія грає з Іраном як гральною картою, і підтримка Росії не служить національним інтересам, а приносить користь лише іранським русофілам», — сказав Афшар Сулеймані, колишній посол у Баку, в нещодавньому інтерв’ю. «Я не звинувачую Росію. Ми винні, що нас це обдурило».

Хешматолла Фалахатпіше, колишній голова парламентського зовнішньополітичного комітету Ірану, є, мабуть, головним скептиком Росії в Ірані. Ставлячи під сумнів думку про те, що Росії та Китаю слід дякувати за торгівлю з Іраном, незважаючи на санкції, введені Заходом, він нещодавно сказав: «Вони не були «нашими друзями у важкі часи», як деякі казали. Вони знущалися над нами. Якщо ми маємо раціональну зовнішню політику, ми не повинні поставити себе в ситуацію постійної потреби в таких країнах, як Китай і Росія». Заріф і Пезешкіан висловлювали схожі ідеї під час передвиборчої кампанії, але Фалахатпішех пішов далі, припустивши, що ті іранці, які виступають за зв'язки з БейЦзін і Москвою особисто зацікавлені в тому, щоб Іран залишався під санкціями, щоб вони могли отримати вигоду від тіньової торгівлі нафтою.

Насправді Росія не є природним партнером для Ірану. У всякому разі, для іранців це було бугіманом протягом сотень років, починаючи з колоніальних задумів Москви щодо Персії у 18-му та 19-му століттях. Дуже довго іранці вважали Росію головною загрозою суверенітету своєї країни. А останнім часом Росія знову дала іранцям привід для занепокоєння, порушивши основні пріоритети безпеки, які є питаннями широкого національного консенсусу.

По-перше, у спільних заявах з Лігою арабських держав і Радою співробітництва Перської затоки Росія підтримала позицію Об'єднаних Арабських Еміратів щодо трьох спірних островів у Перській затоці. Іран вважає, що його суверенітет над цими островами не підлягає обговоренню; ОАЕ також претендує на них і хоче дипломатичний процес для вирішення цього питання. Але більш вагомою була поїздка Путіна минулого місяця до Азербайджанської Республіки, його перша за шість років.

Відносини Баку з Тегераном були непростими. Багата на газ тюркська держава має тісні зв’язки з Ізраїлем і іноді розпалює сепаратистські настрої серед іранських азербайджанців, які складають понад 15 відсотків населення і включають як Хаменеї, так і Пезешкіана. Викликаючи тривогу для Ірану, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров підтримав вимоги Баку щодо транзитного коридору, який би з’єднав материковий Азербайджан з його автономним ексклавом Нахічевань. Цей коридор проходив би вздовж єдиного кордону Ірану з Вірменією, фактично блокуючи його та відрізаючи важливу точку доступу до Європи.

Після зауважень Лаврова міністерство закордонних справ Ірану та кілька іранських чиновників різко протестували. Консервативне видання, яке належить судовій владі, напало на коридор як на «мрію, яка ніколи не буде реалізована». Рада зовнішньої політики Ірану, авторитетний орган, призначений Хаменеї, критикувала проект у минулому, припускаючи у статті на своєму веб-сайті, що коридор є проектом «Сполучених Штатів, Британії та міжнародних сіоністів».

Чи можуть ці скарги допомогти адміністрації Пезешкіна зменшити залежність Ірану від Росії — і, можливо, укласти угоду із Заходом? Можливо, Іран міг би навіть зробити свої зв’язки з Росією розмінною монетою, оскільки Сполучені Штати та їхні союзники, безперечно, прагнуть їх послабити.

Навіть якщо Пезешкіан захоче це зробити, йому доведеться боротися з впливом КВІР і військових, каже Ніколь Граєвскі, автор майбутньої книги про ірансько-російські зв’язки та співробітник Фонду Карнегі. Росіяни це знають, сказала вона мені: «Вони спостерігали, як кожного разу, коли іранський президент приходив до влади з обіцянкою покращення відносин із Заходом, цьому перешкоджали або внутрішні чинники, такі як сторонники жорсткої лінії або КВІР або через зовнішні події, як-от під час адміністрації Трампа».

Водночас, зазначила вона, незважаючи на «справжню і глибоку напругу, а також недовіру» між Іраном і Росією, військові та технічні відносини між двома країнами надзвичайно тісні. «Іран тепер інтегрований в агресивну війну Росії проти України», — зазначив Граєвський, що має реальні наслідки для європейської безпеки.

Під час свого телеінтерв’ю Арагчі визнав, що війна в Україні «ускладнила» відносини Ірану з Європою. Але він закликав до «нового напрямку... заснованого на взаємній повазі та гідності». Іран був готовий прислухатися до стурбованості Європи щодо безпеки, якщо Європа прислухається до Ірану, додав він.

Пезешкіан знову був більш відвертим, пообіцявши, що Іран не збирається «експортувати свою революцію» і неодноразово заявляв про добросовісні спроби миру із Заходом і сусідніми країнами. Він навіть почав філософськувати. «Хто знає, як ми знайшли можливість жити в цій галактиці, на маленькій блакитній кулі під назвою Земля», — сказав він. «Ми повинні насолоджуватися цим життям, а не весь час воювати… Ми можемо створити Землю, на якій усі будуть жити щасливо».

Такий тон, ймовірно, домінуватиме у риториці Пезешкіана під час його візиту до Нью-Йорка цього тижня — як у зверненні до Генеральної Асамблеї ООН, так і на численних зустрічах з представниками американського громадянського суспільства. Розмови про всесвітню гармонію не надто узгоджуються з тим, що Іран має досвід репресій власного населення, озброєння антиізраїльських терористичних груп і допомоги Росії у вторгненні в Україну. Однак це сигналізує про зміну порівняно з минулим роком, коли жорсткий лідер Ебрагім Раїсі палко виступав на трибуні ООН. Ця зміна може бути незначною, але якщо придивитися, можна побачити нові можливості в Тегерані.

Джерело

Підтримайте наш канал, щоб ми могли і далі готувати цікаві матеріали з міжнародної політики, аналітики, інтерв’ю та думок.

Ваші донати допоможуть зробити контент ще якіснішим!

Підтримати донатом!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Космос Політики
Космос Політики@politikosmos

Світова політика

72.1KПрочитань
4Автори
267Читачі
Підтримати
На Друкарні з 1 травня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається