Простота гірше крадіжки

або чому культура важлива.

Так вже склалося історично, що відповідальність за злочини в більшості випадків намагаються перекласти на жертву. Можливо це так званий культурний код, чи наслідки культурної диформації під впливом максимально корумпованого державного і соціального устрою.

В системі українського світогляду є ще й протилежна модель, коли цінність людини визначається не масштабами її особистості, а кількістю помилок яких вона публічно припустилася (або які її публічно приписали).

Напевно про це і не варто було б говорити, але вплив цих обставин значно масштабніший, а результат такого впливу це глобальний стан країни, національної свідомості, корупції та інших не дуже приємних наслідкових ефектів.

-Чого бідний? -Бо дурний! -Чого дурний? -Бо бідний.

Біда в тому, що “прості” люди не можуть грати в складні ігри, завдяки чому велитенська масса цих людей стають пішаками на полі гри обізнаних “гравців” і своїми ж руками, як правило виносять собі відсрочений вирок.

Прості люди вірять популістам

Ці ж самі люди потім звинувачують своїх фаворитів у зраді. Прості люди не вкладаються в системне єнергозбереження, бо в них є субсидії які покривають надлишкові витрати. Таким людям не важлива ціна на газ, чи електроенергію, бо навіть була б вона безкоштовною, вона б використовувалась нерозумно. Таких людей обурює зарплатня депутатів, бо для них очевидна лише та сторона медалі де депутати дорвались до кормушки, а масштаби роботи які вони мали б виконувати і кваліфікація необхідна для цієї роботи залишається без уваги. Так ми і отримуємо корупціонерів при владі яким цю владу дали прості люди, які вірять популістам, а нормальні спеціалісти обирають працювати за ті ж самі гроші у великих не публічних компаніях, або іноземних корпорація не забруднюючись об всю цю систему.

Сьогодні близько п’яти мільйонів українців вимушено проживають і працюють закордоном, нарешті частина людей побачила як живуть в європі, рівень життя, заробітних плат і найцікавіше - пенсій та соціальних виплат.

Пенсії як в Європі

Теж дуже популіська теза яку люблять мусолити у передвиборчих спічах для простих людей. Але ж пенсійний фонд не береться з небес, стан пенсійного фонду залежить здебільшого від рівня заробітку, середньої заробітної плати, кількості працюючого населення та прозорості податкової системи. Наразі мінімальна зарплатня не корилюється з цінами на ринку, але дозволяє проганяти величезні об’єми грошей через систему, оминаючи обовязкові видрахування до податкової і пенсійного фонду. Бізнесу не цікаво бути чесним, бо він не довіряє корумпованій системі, а система не шукає рішення бо тримається на корупціонерах які не зацікавлені у прозорості. Такий собі Уроборус по українськи.

Я навела лише дві тези які показують маштаби і наслідки простоти для соціуму, але таких тез неймовірна кількість:

  • раніше було краще;

  • розігнати верховну раду;

  • закінчити війну за один день;

  • забрати в багатих і віддати бідним;

  • заборонити аборти;

  • і т.д.

На ділі будемо називати речі своїми іменами, недостатній інтелектуальний рівень, або “простота”, примітивне поверхневе мислення і сліпа віра в смачні лозунги дозволяють нації обманюватись і обманювати саму себе, вірити в світле завтра яке привезуть популісти на своїх чесно награбованих мерседесах, одним словом - водити хороводи в закритій кімнаті навколо слона якого ніхто не помічає.

Рівень життя конкретної особи напряму залежить від рівня її відповідальності, інтелекту і знань.

На скільки гарним буде ваше завтра - залежить від вас. Освіта ваших дітей у ваших руках. Ваше здоров’я - це ваша відповідальність.

Пам’ятайте, що ваш голос і ваша думка має вплив - на вас, ваше оточення і країну в якій ви хочете жити. Ви маєте вибір - віддати всю відповідальність всесвіту, а можете відповідально взяти її на себе і робити краще з того що можете, віддаючись на максимум.

Якщо кожен почне чесно і відповідально виконувати свої обов’язки життя обов’язково стане кращим.
Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ганна Алянчікова
Ганна Алянчікова@Mebius_fox

574Прочитань
0Автори
6Читачі
На Друкарні з 20 квітня

Більше від автора

  • Передмова

    Мабуть, до написання книг треба підходити більш послідовно і зосереджено, але на щастя чи на жаль я маю інші наміри.

    Теми цього довгочиту:

    Проза

Вам також сподобається

Коментарі (9)

“Прості люди не вкладаються в системне єнергозбереження, бо в них є субсидії які покривають надлишкові витрати” - вам не спадало на думку що їм нема що вкладати?

Вам також сподобається