Сталкінг. Знати щоб помітити.

Сталкінг(від англ. переслідування) - нав’язлива увага з боку однієї особи, або групи осіб.

Сьогодні поговоримо про гостру тему, яка поки що не має конкретної кримінальної класифікації в українському законодовстві, але приносить від того не менше шкоди.

Що спадає вам на думку коли ви чуєте слово - сталкер?

Ви думаєте про насильство чи помсту? Відчуваєте страх можливого переслідування? Чи ви думаєте про відсутність у сталкера комунікативних навичок чи навіть підозрюєте наявність психічних проблем?

Багато хто погодиться з тим, що перше, що спадає на думку, коли чуєш слово сталкер, це насилля і помста. Лише деякі люди вважають сталкерів небезпечними і позбавленними базових комунікативних навичок. Але часто буває так, що милий сусідський хлопчик може стати сталкером через безліч причин. Дві найочевидніші причини це - психічні порушення та проблеми з комунікацією.

Частіше за все в таких статтях описують як діяти, коли стаєш жертвою переслідувача, я ж хочу поговорити більше про причини цього явища. Сьогодні розглянемо характеристики людей схильних до сталкінгу. Важливо розуміти, що вони увесь час борються і теж страждають від проблем з психічним здоров’ям, розладами особистості котрі провокують таку поведінку та не мають змоги адекватно мислити і правильним чином будувати комунікацію з іншими. Переважно люди, котрі будуть названі сталкерами, часто потерпають від нестачі соціальних навичок і вважають комунікацію з іншими чимось надскладним. Здебільшого сталкерами стають чоловікі, але і жінки не виключення. Біля 80% жертв сталкінгу - це жінки.

За результатами дослідження центру “Жінок і гендеру” Маршал що проводились в 2014 році, можна розділити сталкерів на 5 категорій:

Орієнтовані на стосунки: Такі сталкери, зазвичай, переслідують попередніх партнерів і прагнуть повернути стосунки. В деяких випадках сталкери з цієї категорії можуть переслідувати когось зі знайомих з метою розпочати відносини. Люди, котрі підпадають під опис сталкера і мали негативний досвід стосунків у минулому, часто відповідають критеріям розладу особистості, таким як нарцистичний розлад, антисоціальний розлад або соціопатію, та проблеми з прив’язаністю або залежними формами стосунків.Одержимі: Люди цього типу постійно думають про людину яку вони обожнюють. Вони можуть на основі своєї уяви будувати реальне життя ніби то з участю об’єкту своїх мрій, їм важко уявити життя без цієї людини. Можливо, ви чули такий термін як - тереротоманія, котрий описує оману, в якій людина вважає, що хтось, як правило, з більш високим соціальним статусом (знаменитість, впливова людина, тощо…) закоханий в неї. Також є велка вірогідність, що люди маючи шизофренію, можуть страждати від єротоманії, або синдрому Клерамбо. Відштовхнутий: Багато хто зі сталкерів мають історію складних стосунків та складнощів в комунікацій з іншими. Деякі зі сталкерів, собливо жінки, можуть відповідати критеріям пограничного розладу особистості, при якому дуже важко впоратись з відмовами. Однак це не стосується абсолютно всіх людей з цим розладом. Але більш вірогідно, що деякі люди з таким діагнозом можуть стати сталкерами через історії бурхливих відносин, так званих емоційних гойдалок і нестабільних стосунків. Інтелектуальний: Університет Маршала стверджує, що сталкери розумні і ретельно планують своє переслідування. Ті хто підпадають під цю категорію, можуть відповідати критеріям соціопатії. Соціопати вміють планувати свою “атаку” і контролювати з особливою чарівністю своїх жертв.Мотивований: Більшість сталкерів вважають, що об’єкт їх бажання - єдини людина яку вони зможуть кохати у своєму житті. Як правило їхня мотивація грунтується саме на основі цього когнітивного викривлення.

Існують також загальні характеристики особистості сталкера і їх треба розуміти. До них відносяться:

  • Нарцистична поведінка

  • Егоїзм

  • Історія насилля в сім’ї

  • Нездатність впоратись з відмовою

  • Нав’язливість, контроль і компульсивність

  • Імпульсивність

  • Психічні захворювання, що впливають на загальне сприйняття реальності

  • Ревнощі

  • Маніпулятивна поведінка

  • Сексуально неадаптивна поведінка

  • Оманливість

  • Соціальна незручність та/або ізольованість

  • Мають історію миттєвої закоханості

  • Залежність від зовнішньої оцінки

  • Низька самооцінка

  • Темпераментність

Можливо ви доповните цей список в коментарях.

Важливо розуміти, що сталкери - це не завжди люди з психічними порушеннями або розладами особистості, але вірогідність досить висока. Більшість сталкерів відповідають характеристикам соціопатів і нарцисів. Вони в якомусь сенсі чаклуни, бо мають хист заворожити словами (хоча їні слова здебільшого поверхневі і не щирі), часто бувають сексуальними і привабливими, чим осліпляють жертву і відволікають від своїх справжніх намірів.

Нажаль, на практиці буває досить важко помітити таку людину, а тим більше зрозуміти до якої категорії вона відноситься, поки проблема не стане очевидною.

Бережіть себе і будьте в курсі!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Ганна Алянчікова
Ганна Алянчікова@Mebius_fox

574Прочитань
0Автори
6Читачі
На Друкарні з 20 квітня

Більше від автора

  • Передмова

    Мабуть, до написання книг треба підходити більш послідовно і зосереджено, але на щастя чи на жаль я маю інші наміри.

    Теми цього довгочиту:

    Проза

Вам також сподобається

Коментарі (4)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається