Соціальна тривожність.

“Краще нікуди не піду”.

"Я не пасую до цієї компанії. Вони всі вважають мене дурною. Хочу піти на виставку, але що інші подумають про мене? Як би так вдягнутись, щоб залишитись непомітною, або краще взагалі залишусь вдома."

✔️Соціальна тривожність — це стан, коли людина відчуває надмірний страх перед соціальними ситуаціями та негативним оцінюванням з боку інших. Ви може відчувати себе ізольовано, не вписуватися у колектив (або так думати про себе) та постійно перейматися тим, що про вас думають оточуючі.

✔️Кожен іноді відчуває тривогу, і більшості з нас не байдужа думка інших. Ми слідуємо певним соціальним нормам, і це природньо, оскільки людина за своєю суттю є соціальною істотою. Проте, якщо вам знайомі такі думки і, більше того, через них ви відмовлялися від запрошень піти на виставку, в театр, у кіно чи будь-куди, цей пост буде вам корисним.

Тривожні люди постійно знаходять приводи для переживань. Соціальна тривожність є частиною життя, але іноді вона може настільки надокучати, що починає впливати на якість життя. Якщо це сталося, знайте, що вихід є, і з цими перепонами можна впоратися.

✔️Парадоксально, але соціальна тривожність може пройти лише у взаємодії з іншими людьми. Почати можна з психолога або психотерапевта.

🟠 Уявіть, що ви заходите в кімнату, де вже є люди, знайомі та незнайомі. Як тільки ви зайшли, вони починають сміятися. Якою буде ваша перша думка в такій ситуації? Ви схильні до соціальної тривожності, якщо ваші думки схожі на ці:

🌪"Вони сміються з мене. Щось не так з моєю зовнішністю або одягом."

🌪"Я сказав/сказала щось дурне, і тепер вони всі мене висміюють."

🌪"Я виглядаю незграбно, і тому вони сміються з мене."

🌪"Щось знову пішло не так, і тепер всі помітили мою помилку."

Соціальна тривожність може значно впливати на якість життя. Через неї людина може почати уникати спілкування, нових знайомств та подій, на які насправді хотілося б піти. Через стрес і нав'язливі думки це стає майже нереальним або потребує занадто багато зусиль. Соціальна тривога часто супроводжується низькою самооцінкою.

Також тривога з приводу соціальної думки може супроводжуватись такими проявами як

〰️ надмірне потовиділення,

〰️ тремтіння,

〰️ пришвидшене серцебиття,

〰️ відчуття нестачі повітря під час соціальних ситуацій,

〰️ постійні думки про те, що інші оцінюють вас негативно,

І все це теж не додає легкості ситуації.

Як бути з цим порочним колом?

✅️Практикуйте самоприйняття і добре ставлення до себе,

✅️Обирайте реалістичні цілі,

✅️Виконуйте техніки релаксації,

✅️Звертайте увагу на ваше мислення та інші складові реагування.

🟠 Якщо ви готові піти далі, ніж самодопомога, і почати робити поступові кроки до виходу з кола соціальної тривоги, то схоже прийшов час наважитись піти до психолога. Так, це сміливий крок, після якого якість вашого життя може почати значно змінюватись.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Nastasja M.S.
Nastasja M.S.@AnastasiiaBodyPsycho

Психолог, травматерапевт.

280Прочитань
0Автори
8Читачі
Підтримати
На Друкарні з 14 жовтня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (2)

Дякую за цей довгочит! я помічаю соціальну тривожність в багатьох людей навіть свого 18-ти річного віку і те, як сильно ця поведінка впливає на їхнє життя мене лякає… вони забороняють собі у власних вподобаннях через страх думки інших людей про них. це прикро :(

Вам також сподобається