Психологія трейдингу - важливий фактор, він серйозно впливає на ефективність угод і стратегій. Незважаючи на поширену хибну думку, кращими трейдерами є не ті, хто вивчив усі книги та індикатори, а ті, хто знайшов контроль над своїми емоціями.

У цій статті ви дізнаєтеся про основні проблеми, з якими стикаються трейдери, і про те, як вплив емоцій може негативно позначитися на прибутку. Ви познайомитеся з інформацією про продуктивні та деструктивні риси особистості, отримаєте рекомендації досвідчених біржових інвесторів і дізнаєтеся, як поліпшити свою психологію трейдингу.

«Психологічні погляди людини та її спосіб мислення в торгівлі є найбільш важливим фактором успіху. Формула справжнього успіху виглядає наступним чином: торгова стратегія 10%, управління капіталом 30%, психологія 60%».

Ван Тарп - американський психолог, відомий тренер трейдерів-чемпіонів.

Що таке психологія трейдингу?

Психологія трейдингу - це сукупність реакцій трейдера на події, що відбуваються на ринку. Це те, що відображає характер наших торгових рішень. Трейдери можуть по-різному реагувати на одну й ту саму подію. Наприклад, при різкому падінні вартості акцій деякі починають панікувати і розпродавати активи. Інші, навпаки, вважають за краще купувати акції за низькою ціною, впевнені, що їхня вартість знову зросте і купівля буде виправдана.

Ставлення до ринкових новин і подій наочно показує різницю в психології трейдингу. За моделями поведінки можна виділити такі психологічні типи трейдерів:

1.Імпульсивні. Такі трейдери не схильні бути терплячими і довго обмірковувати свою торгову стратегію. Вони відкривають позиції особливо не замислюючись про наслідки. Для них будь-яка зміна на ринку - сигнал до негайних дій. Такі трейдери найбільше схильні до впливу емоцій і часто здійснюють необдумані угоди.

2.Обережні. Такі трейдери зважують кожне торгове рішення, проводять повний і всебічний аналіз, вивчають думки інших трейдерів і фінансових експертів. Поки такі трейдери проявляють нерішучість, момент для вдалої угоди може бути втрачено. Обережним людям краще бути довгостроковими інвесторами, ніж трейдерами.

3.Практичні. Такі трейдери успішно поєднують у собі якості двох попередніх типів. Вони добре знають, як управляти ризиками, і не сумніваються в ухваленні торгових рішень - такий підхід найкраще підходить для роботи на біржі.

Як ви могли здогадатися, останній тип найрідкісніший, оскільки дотримуватися золотої середини важко. У наступних розділах ви дізнаєтеся як подолати такі емоції, як жадібність, страх і невпевненість.

Як поліпшити свою психологію трейдингу

Для освоєння стратегій, які підходять особисто вам, необхідно точно визначити ваші сильні та слабкі сторони. Трейдери схильні до впливу своїх емоцій, упереджень і особистісних особливостей. Коли ви точно визначите, що саме вам заважає, ви зможете розробити торгову стратегію відповідно до ваших сильних сторін. Ви також зможете взяти під контроль свій страх і надмірне бажання збагатитися.

Наприклад, якщо ви самовпевнені, ви можете приймати необдумані та ризиковані рішення. Наприклад, відмовитися від установки стоп-лоси, будучи впевненим, що ціна активу розвернеться в очікуваному напрямку. Щоб уникнути таких помилок, трейдери рекомендують встановлювати стопи і тейк-профіти. Таким чином ви ухвалюватимете більш раціональні рішення.

Які емоції впливають на трейдинг?

Нижче наведено список емоцій, що негативно впливають на ефективність трейдерів.

Страх і невпевненість

Страх - головний ворог трейдера. Він може змусити людей закрити прибуткову угоду завчасно або позбутися перспективних активів, якщо вони тимчасово падають у ціні. Наприклад, коли розвиток ринку не відповідає прогнозам трейдера, він може поставити стоп-лосс ближче, втішаючи себе думкою, що це підвищить стабільність торгівлі. Однак це неправда.

У будь-якому разі, якщо трейдери намагаються триматися подалі від ризиків, які від початку враховували, то вони діють всупереч торговельному плану, поводяться емоційно. Обов'язково закривайте позицію при досягненні певної мети. Емоційна торгівля завжди призводить до втрати капіталу в довгостроковій перспективі.

Боязнь пропустити цікаве (FOMO) - ще одне широко розповсюджене явище в психології трейдингу. Воно часто спостерігається під час великих ринкових висхідних трендів, коли люди починають шкодувати про те, що не купили певні активи певний час тому, як, наприклад, у ситуації з Біткоїном. Однак торгові можливості з'являються щодня, тому трейдери повинні навчитися їх розпізнавати.

Якщо інвестор керується чужою думкою, він не може покладатися на власне критичне мислення - головну навичку успішного трейдера. Воно передбачає розуміння ринку, наявність власної думки і повну відповідальність за свої рішення.

Не копіюйте прибуткові угоди і не формуйте такий самий інвестиційний портфель, як у відомих трейдерів. Пам'ятайте: у кожного є своя ретельно розроблена стратегія, чіткі цілі та перспективи. Не всі однаковою мірою готові ризикувати втратою грошей. Тому не завжди варто наслідувати інших трейдерів, проте дослухатися до їхньої думки все ж можна.

Жадібність та імпульсивність

Жадібність також може перешкодити отриманню прибутку. Спонтанні угоди заради отримання великого доходу дуже часто обертаються настільки ж великими збитками. Бажання отримати все й одразу, незважаючи на високі ризики, штовхає трейдерів на необдумані дії.

Наприклад, жадібність може змусити вас встановити дуже високий тейк-профіт без жодних підстав. У такому разі ви ризикуєте пропустити пробій важливого рівня опору або підтримки. Ця помилка найчастіше зустрічається у досвідчених трейдерів: покладаючись на надзвичайну самовпевненість, вони вірять, що ринок піде в очікуваному напрямку. Це змушує їх ризикувати великими сумами.

Торгівля, рухома жадібністю, схожа на гру в казино: покладаючись на помилкові очікування, люди продовжують збільшувати ставки.

Якщо ви готові ризикнути великою сумою, але це не відповідає вашому торговому плану, ви можете спробувати створити ще один рахунок або відкривати окремі угоди для перевірки своїх теорій.

Упередженість

Упереджена торгівля має місце, коли ви схильні відкривати позиції на користь якихось певних активів. У результаті ви можете почати ухвалювати менш ефективні торгові рішення на основі особистих уподобань, а не технічного або фундаментального аналізу.

Як правило, трейдери упереджено ставляться до активу, торгуючи яким вони отримали прибуток у минулому. У результаті вони продовжують використовувати його знову і знову. І навпаки: трейдери уникають збиткових акцій. Вкрай важливо усвідомлювати свої упередження, раціонально мислити і досліджувати ринок.

Упередженість також може проявлятися в таких формах:

1.Негативне мислення проявляється, коли трейдер занадто багато уваги приділяє ризикам і всюди бачить небезпеку. Це може призвести до закриття прибуткової угоди, навіть якщо вона розвивається за очікуваним сценарієм.

2.Ігнорування ринкових умов. Трейдер продовжує використовувати перевірені стратегії або ринки без урахування нової інформації. Ця стратегія може працювати якийсь час, але надалі перешкоджатиме успіху трейдера, коли кон'юнктура ринку зміниться.

3.Упередженість сприйняття виникає, коли трейдер шукає аргументи або перебільшує їхню цінність для підтвердження заздалегідь сформульованої ідеї. При цьому факти, що спростовують це переконання, ігноруються.

4.Упереджені припущення пов'язані з вартістю активу. Наприклад, коли ціна вже зросла, трейдер думає, що вона продовжить рости далі. І протилежне твердження «якщо ціна зросла, значить, скоро вона впаде» не має під собою підстав без підтверджень технічними індикаторами. Такі міркування часто призводять до невдач.

Поспішні та невиважені рішення

Навіть найдосвідченіші інвестори повинні діяти відповідно до ретельного аналізу ринку. Оцінка тренда на таймфреймі - обов'язкова умова успішної торгівлі! Ви можете звести до нуля свій довгостроковий прибуток, ігноруючи правила управління ризиками. Перш ніж відкривати будь-яку угоду, переконайтеся, що ви дотримуєтеся добре збалансованого співвідношення ризику і прибутку.

Заперечення помилок

Втративши гроші, деякі трейдери не хочуть визнавати, що їхні дії призвели до провалу - вони звинувачують у цьому ринок. У результаті вони продовжують повторювати одні й ті самі помилки знову і знову.

Невміння визнавати помилки

Трейдери відмовляються нести збитки, щоб не нашкодити собі. Психологи припускають, що неприйняття втрат пов'язане з інстинктом самозахисту. Але на фінансовому ринку надзвичайно важливо не тільки вміти приймати втрати, а й ставитися до них нейтрально, оскільки невдачі неминучі.

Торгівля завжди пов'язана з ризиком і високою ймовірністю збитку. До цього потрібно бути готовим і мати запасний план на випадок, якщо щось піде не так. Обов'язково встановлюйте стоп-лосс для кожної угоди! Інакше ви побачите, як ціна активу рухається в несподіваному напрямі, і не наважитеся закрити угоду, тому що не хочете втрачати гроші. Це не професійний підхід.

7 порад, як уникнути трейдингу на емоціях

Навіть якщо ви часто проявляєте емоції, ви можете освоїти певні торгові стратегії та успішно керувати своїми угодами. Ось кілька рекомендацій, які допоможуть вам тримати свою торгову психологію під контролем.

Пройдіть особистісний тест

Визначте свої сильні та слабкі сторони. Що раніше ви це зробите, то краще. Вам потрібно з'ясувати, як підвищити свої переваги та контролювати недоліки мислення. Це найважливіший фактор у психології торгівлі на фондовому ринку. Важливо визнати будь-які імпульси, якщо вони у вас є. Наприклад, деякі трейдери діють під впливом розчарування, страху чи жадібності.

Тому вам слід тримати ці особисті якості під контролем, коли ви активно торгуєте. В іншому випадку ви ризикуєте прийняти необачні рішення. Ви також повинні знати, як використовувати свої сильні сторони. Наприклад, якщо ви терпляча людина, ви можете відкривати довгострокові позиції і чекати на ідеальний момент.

Розробте торговий план і слідуйте йому

Ваш торговий план повинен містити докладні інструкції для будь-яких ринкових ситуацій, які можуть виникнути під час торгівлі: коли відкривати та закривати позиції, який ваш бюджет, як контролювати ризики та які стратегії використати.

Наприклад, ви можете торгувати протягом кількох годин уранці і ніколи не ставити більше 2% свого бюджету на одну угоду. Таким чином, ви зможете мінімізувати свої втрати та обмежити вплив емоцій на торговельний процес.

Ваш торговий план також має ґрунтуватися на особливостях вашої торгової психології. При розробці зручної стратегії враховуйте свої упередження, емоції та особисті якості. Таким чином, емоційні фактори будуть менше впливати на ефективність вашої торгівлі.

Зрештою, важливо продовжувати вдосконалювати свою стратегію. В результаті ваша торгова психологія також розвиватиметься.

Дотримуйтесь емоційної дисципліни

Майте достатньо терпіння, щоб залишатися поза ринком, коли емоції підштовхують вас до відкриття позиції. Зберігайте рішучість діяти, коли емоції говорять вам почекати, і закривайте позицію, якщо ринкові умови несприятливі.

Також не забувайте, що приділяючи час торгівлі, ви отримуєте досвід. Чим більше ви практикуєтеся, тим вищі шанси на успішне закриття угод.

Правильно реагуйте на перемоги та поразки

Низка збитків та доходів – невід'ємна частина торгівлі. Секрет стійкої торгової психології залежить від адекватної реакції та вашого настрою.

Якщо ви зазнаєте збитків

Після серії невдалих угод не поспішайте відшкодовувати свої збитки. Зробіть перерву та постарайтеся зібратися з думками. Розглядайте свої невдачі як уроки на майбутнє. Знайдіть час, щоб обміркувати свої втрати, проаналізувати свою стратегію та дізнатися, як уникнути помилок у майбутньому.

Якщо ви отримуєте прибуток

Також важливо не піддаватися ейфорії після серії успішних угод і не прогаяти момент, коли ринковий тренд розгорнеться.

Трейдери часто роблять багато успішних угод поспіль. Деякі з них продовжують торгувати, припускаючи, що ринок рухатиметься в тому ж напрямку за інерцією. Коли ви помітите, що думаєте саме так, перестаньте надто швидко диверсифікувати свій портфель та ще раз проаналізуйте ринок.

Ви повинні чудово розуміти, на чому ґрунтуються ваші торгові рішення: на ваших власних переконаннях чи фактах та технічному аналізі. Поки ви вивчаєте графіки, постарайтеся зберігати холоднокровність і подумати, що може вплинути на вашу торгову психологію. Дозвольте страху та гордості охолонути, перш ніж відкривати наступну угоду.

Виявляйте терпіння

Незалежно від того, на якому ринку ви волієте торгувати, важливо зберігати терпіння, щоб виконати свій план. Діючи на емоціях, ви можете закрити позицію зарано і втратити прибуток. Якщо ваше рішення ґрунтується на ретельному аналізі і ринок розвивається так, як очікувалося, — дозвольте вашим прогнозам здійснитися.

У той же час дуже важливо зберігати терпіння, коли ринок рухається у бічному напрямку, і ви не можете знайти вдалий момент для відкриття угоди. Пам'ятайте: у 70-80% випадків ціни на активи рухаються у вузькому ціновому діапазоні, але навіть акції з низькою волатильністю рано чи пізно опиняються у тренді.

Щоб визначити найкращий час для торгівлі, слідкуйте за новинами на конкретних ринках. Як правило, цінові тренди формуються у зв'язку з геополітичними подіями та фінансовими новинами.

Не диверсифікуйте свій портфель

Диверсифікація портфеля може бути засобом хеджування у разі падіння вартості активу, проте не рекомендується відкривати надто багато позицій за короткий час. Потенційний прибуток може збільшитись у рази, але диверсифікований портфель вимагає від трейдера набагато більшої уваги.

Ви повинні бути в курсі новин та подій, які можуть вплинути на ринки. Але ця додаткова робота може пройти даремно, особливо якщо у вас мало часу або ви тільки осягаєте торгівлю. Для трейдерів-початківців це емоційне та інтелектуальне навантаження може виявитися занадто важким.

З іншого боку, диверсифікований портфель може призвести до прибутку потенційного позитивного ринкового руху. Ви можете отримати вигоду з трендів на великій кількості ринків, а не чекати, поки один з них зрушить на вашу користь. Продовжуйте додавати активи один за одним та поступово збільшуйте складність торгівлі.

Зрозумійте суть кредитного плеча

Збільшення прибутку в 5, 10 чи навіть 20 разів звучить дуже привабливо. Проте кредитне плече підходить не всім.

Кредитне плече – це брокерський кредит для відкриття позиції. Інвестори вкладають кошти, які називають хеджуванням, і отримують доступ до ринку, що дорівнює повній вартості позиції. Хоча кредитне плече може збільшити прибуток, воно може призвести до збитків.

Важливо повністю розуміти наслідки, перш ніж відкривати позицію. Інвестори з поверхневими знаннями про кредитне плече можуть втратити кошти на своєму торговому рахунку. Щоб уникнути подібних помилок, ви маєте навчитися торгувати CFD та іншими схожими інструментами з кредитним плечем — це досить складно освоїти.

Ведіть торговий журнал

У своєму торговому журналі ви можете фіксувати прибуток та збитки, а також емоції та сумніви, що виникли у процесі торгівлі. Ця інформація може допомогти вам проаналізувати торгову психологію та виявити слабкі місця та помилки, яких слід уникати.

Дуже важливо оцінити свої дії в минулому – ви зможете побачити, які рішення були правильними, а які ні. Крім того, ви можете відстежувати зміну вашого емоційного контролю та зрозуміти, чи заважають ваші почуття приймати рішення.

Як альтернативу ви можете записати відео зі своїми коментарями. Якщо серед ваших друзів є досвідчені трейдери, попросіть їх оцінити ваш прогрес і дати рекомендації щодо покращення вашої торгової психології. Їхня думка буде неупередженою.

Виявляйте гнучкість

Усі фінансові ринки постійно змінюються, тому не можна очікувати, що вони будуть розвиватися за одним і тим самим сценарієм знову і знову. Пам'ятайте: повністю виграшної стратегії просто не існує. Ви завжди повинні стежити за ринком, щоб належним чином адаптувати свою стратегію.

Якщо ринок надто волатичний, вам краще відкласти торгівлю і спробувати вникнути у ситуацію. Бути гнучким означає контролювати свої емоції та вміти оцінювати ситуацію незалежно від своїх почуттів. Залишайтеся прагматичними, хоч би що відбувалося.

Висновок

Існує найпоширеніший стереотип, що торгувати на фондовій біржі дуже складно, а фінансова грамотність є основним фактором успіху. Однак психологія трейдингу та вміння контролювати свої емоції не менш важливі.

Страх, жадібність та нездатність прийняти збитки можуть нівелювати ваші зусилля, але як тільки ви навчитеся контролювати ці емоції, ваша торгова психологія значно покращиться.

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
M
Max@maxim789

46Прочитань
0Автори
1Читачі
На Друкарні з 23 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

  • Як впливає війна

    Якщо коротко, то на кожного із нас – по-різному. Загострює певні якості, відкриває нові риси характеру, змушує діяти незвично, наново пізнавати себе, шукати своє місце в цьому світі. В цей період руйнуться чи навпаки встановлюються зв’язки

    Теми цього довгочиту:

    Психологія

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається

  • Як впливає війна

    Якщо коротко, то на кожного із нас – по-різному. Загострює певні якості, відкриває нові риси характеру, змушує діяти незвично, наново пізнавати себе, шукати своє місце в цьому світі. В цей період руйнуться чи навпаки встановлюються зв’язки

    Теми цього довгочиту:

    Психологія