Путін знову сам себе переграв: що США запропонують Центральній Азії замість Росії та ОДКБ


Сергій Галака, фахівець із зовнішньої політики США, професор Інституту міжнародних відносин КНУ, пояснює, що зустріч Байдена з лідерами п'яти країн вказує на спробу США протистояти Росії та Китаю в регіоні. Перш за все, Китай турбує Вашингтон більше, ніж Росія.

«Я не знаю, наскільки це буде публічно, але вони говорили про санкції проти Росії, до яких ці країни не приєдналися. Щобільше – Казахстан і Киргизстан залишаються основним джерелом контрабанди технологій та електроніки для Росії з Китаю і Тайваню, необхідних для військового виробництва». Виходячи з офіційних прес-релізів про зустріч, варто відзначити цікавий момент:

• Президент Туркменістану Сердар Бердимухамедов запропонував створити Центральноазіатську раду безпеки під егідою ООН. Це запрошення до пошуку варіантів колективної безпеки в регіоні, яка має прийти на зміну ОДКБ.

• Тогорічний саміт ОДКБ показав, що Росія втрачає вплив у власному проєкті та не може забезпечити безпеку його учасників. Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян відмовився підписувати спільну декларацію і звинуватив Росію у невиконанні своїх зобов'язань щодо безпеки. Слабкість позиції Росії спонукала країни Центральної Азії шукати нових союзників.

• Вже через місяць після саміту ОДКБ на зустрічі у форматі СНД президент Таджикистану Емомалі Рахмон вказав Володимиру Путіну на неприпустимість імперського ставлення і необхідність поважати його країну.

• Згідно з інформацією CNN, на полях Генасамблеї ООН американська сторона провела консультації з представниками Вірменії та Казахстану. Очікується, що пізніше буде представлена дорожня карта виходу цих країн з ОДКБ.

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик, зазначає, що регіон шукає варіанти безпекової співпраці, які могли б замінити Росію, що втрачає свої позиції. За його словами, США могли б стати одним зі спонсорів безпеки в Центральній Азії через спільні військові навчання та військово-технічне співробітництво. Це важливо для регіону, який намагається диверсифікувати свої ризики від зближення з Китаєм.

Вашингтон розглядав Таджикистан і Узбекистан як потенційних кандидатів на розміщення своїх військових баз. Це питання розглядалося в контексті збереження присутності в регіоні після остаточного виведення військ з Афганістану. На той час це оцінювалося з політичної та економічної точки зору вигоди для обох сторін. Процес зближення був зведений нанівець повномасштабним вторгненням Росії в Україну, але ініціатива не була відкинута. Своєю чергою, Кремль відреагував на зближення США з країнами Центральної Азії у традиційний спосіб – в цих країнах почали відбуватися військові провокації. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва категорично проти присутності США в регіоні.

На початку 1990-х Захід цікавився цим регіоном, інвестував у нього, туди заходили великі корпорації. Базувалися американські військові бази, в першу чергу через війну в Афганістані. Потім західні країни втратили інтерес. Зараз США повертають цей регіон у зону свого інтересу, через зустріч Байдена з лідерами намагаючись залишити «вікно для діалогу». Експерт зазначає, що зараз режими в цих країнах відчувають ризики внутрішньополітичної дестабілізації, насамперед через загрози ззовні. Тому вони намагатимуться вибудувати систему взаємодії зі Сполученими Штатами, яка виключатиме можливість деструктивної дестабілізації. Це також має включати зацікавленість в американських інвестиціях та доступі до зовнішніх ринків.

Джерело: Focus Ukraine

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Український Фронтир
Український Фронтир@geopoliticalukraine

Геополітика ProКраїну і Світ

1.7KПрочитань
3Автори
21Читачі
На Друкарні з 23 вересня

Більше від автора

  • Казахстан стає привабливим «ядерним» гравцем

    У Казахстані уряд планує побудувати першу атомну електростанцію і найближчим часом проведе референдум з цього приводу. Країна хоче диверсифікувати свої енергетичні потужності та вже визначила можливий майданчик для будівництва АЕС.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Що Росія сподівається отримати від конфлікту між Ізраїлем і ХАМАСом

    «Росія зайняла пропалестинську позицію настільки, що навіть мене це здивувало», – каже Ганна Нотте, експерт з питань зовнішньої політики Росії на Близькому Сході в Центрі досліджень нерозповсюдження Джеймса Мартіна.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика
  • Турецький режим підтримує тероризм

    Після рішення міністра закордонних справ Ізраїлю Елі Коена відкликати дипломатичних представників з Туреччини, виникла ескалація напруженості між країнами. Це стало відповіддю на підтримку президентом Туреччини руху ХАМАС під час конфлікту з Ізраїлем.

    Теми цього довгочиту:

    Геополітика

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається