Рада Балансу з Handreader: грудень 2023

Cтаття підготована для телеграм-каналу «Паляниця від Бужі».
Автор тексту статті: Handreader
Редактори: Тимур Дідик

Здоров здоров, панове! Різдво та Новий рік на носі, найфінальніший з фінальних турнірів Gwent Masters відгримів і ми отримали гру і мету в дуже цікавому стані, над яким безумовно ще можна і потрібно попрацювати.

В представленому списку я спиратимуся на аналіз колод Мастерсу, ладдерної статистики, а також (куди без цього) власного бачення розвитку архетипів в Гвинті. Єдине, про що прошу пам'ятати: обмірковуйте своє голосування самостійно, якщо вам не подобаються якісь обрані мною слоти, я як мінімум вкажу на найсуперечливіші з них і що логічно було б замінити.

Ну поїхали!

Загальна логіка

Північ

Я думаю кожен із вас, хто грав в гру останні два місяці й слідкував за Gwent Masters, побачили яскраве підтвердження моїх слів щодо проблеми Півночі та її балансу. Вона виражається не тільки в страшенно високому пікрейті Півночі на фінальний турнір року, а і не менш монструозному вінрейті. При цьому, варіативність та абузність Півночі навіть після безперестанних нерфів в перших ітераціях Ради Балансу не тільки збереглася, а і продемонструвала недостатність уже застосованих до фракції обмеженнь. Кожна партія проти топової збірки Півночі в ладдері відчувається як гра з гандикапом, часто справедливим є вираз "Я дам статів скільки зхочу, а ви - скільки зможете!". Відповідно ми повертаємось до потреби кардинально змінювати ігровий стиль цілої фракції в наступних голосуваннях Ради і моя ідея полягає в одночасному нерфі проблемних і нездорових вінконів і просуванні якісно нових та іще не вивчених спільнотою архетипів. Наперед скажу, що в лісті дуже багато виборів пов'язані з безпосереднім слідуванням цій логіці.

Білки

Також не слід забувати і про скоя’таелів. Колоди цієї фракції другі за вінрейтом в сучасному ладдері і винна в цьому страшенна стабільність фракції через існування Сімласа, Деніса та Майстерні. Оскільки нерф Сімласа по провізії виглядає помилкою і вбивством багатьох архетипів фракції, я все ж обрав варіант зі статами. На перший погляд зміна не надто вагома, проте це нерф кожного архетипу білок і приведення Сімласа до більш чесного стану, наскільки це взагалі можливо. Також в лісті є Діва Полів, вона не отримала високу позицію через те, що цей абуз (маю на увазі Квакса в Діву + виграно якщо суперник без контролю) не є центральною проблемою балансу фракції, але загалом маючи можливість зробити якісь матчапи здоровіше, я вважаю, нею слід користуватись. Логіка тут полягає в тому що у ряду тір2-тір3 колод є фізичний контроль на 6, але нема хардів в достатній кількості аби встигнути і за Дівою і за Лок Фейнн.

Некер

Єдиний відкат з минулого патчу в лісті. Який доречі не користується популярністю в голосуваннях гравців, що відверто здається мені абсурдом. Якщо звернутись до Мастерсу, то колоди на Неккері, що не просідали і виглядали достойно на фоні суперників, були лише в лайнапі МіаМона, який все ж, давайте визнаємо, не для загального вжитку і пілотувати такі колоди - треба бути мінімум японцем. В усіх інших випадках Некер або обирався як замикаюча опція - тобто 4-та по силі дека, або ж виявився такою в ході турніру (Мова про Некер баунті сінд). Тому для мене очевидною є проста недоречність залишати Некера десяткою, з точки зору балансу це впливає лише на ті, слабші архетипи Некера, які взагалі пропали з гри коли ця зміна вступила в силу, тож думаю непогано буде повернути все на місця і додати грі трохи різноманітності.

Йеннефер

Навіщо? - Насправді параметр змін на плюс до сили, особливо останній його слот, персонально для мене в Раді балансу завжди є найскладнішим. Проблема полягає в тому що конкуренція на цей слот здебільшого точиться поміж бронзовими картами, які часто просто не дотягують до нормального сучасного ваніла тесту. Але в цьому виборі я таки спробую просунути золото, яке колись давно навіть задумувалось як він-кондішн і використовувалось в агресивних магах Півночі на перегруженні рушіями, але з тих бородатих часів карту бачили тільки в декбілдері.

Про що ще не йшлося

Концепція нерфів Мутагенератора та Храму, я думаю, не потребує зайвих дискусій, обидві карти як в ладдері, так і на турнірі вже неодноразово довели, що з відривом є найзламанішими вінконами в історії Гвинта. Також в нерфи варто записати і Радовіда: Правосуддя, що підживлює Північ на відданості якимось нездоровим поінтслемом на 11 очок. Часто саме ця опція дозволяє цій варіації Півночі продавлювати вирішальні раунди, і тут я не вважаю потрібним вбивати карту нерфом по провізії, цілком доречним на мій погляд виглядає просто мінус лишній стат.

Такс, окей, Сашко, ми вбили Північ, все, фракція вмерла! Задоволений? - Насправді не надто, тому я вважаю критично необхідним витрачати слоти на підсилення альтернативних архетипів Півночі паралельно з нерфами імб, описаних вище. Почати на мій погляд доречно з відьмаків. Квен уже давно просить підсилення і в минулій ітерації він був до цього близький, але в патчі вирішувались нагальніші для гри проблеми. Зараз же я вважаю спустити такий тутор в Некер пул і загалом здешевити центральну прокрутку відьмаків є якісним рішенням в бік просування цього архетипу в грі. Ескель та Ламберт по 4 сили з розумінням наших намірів теж виглядають логічно, як власне і синергія цих змін з посиленням Повстання. А ось щодо Аксія, то я вважаю варто сказати кілька слів. Думаю не багато з читачів без декбілдера під рукою здатні хоча б назвати здібність цієї карти після реворку, хоча вона об'єктивно не така вже й кепська. Проте, на мій погляд, подібні складні сетапи і реалізація подібного як вінкону всеж має вартувати дещо дешевше, оскільки наявна база в 3 сили і недоречна для відьмаків в цілому броня не вселяють багато віри в те, що Аксій колись реально розглядатиметься як центральний він-кондішн не тільки Відьмаків Півночі, а і збірок на відьмаках інших фракцій. Тож спробуємо провізію, а там в разі форсмажору, відкати завжди можливі.

Альтернативи в усі категорії

ВАЖЛИВА РЕМАРКА: це просто слоти які можна дьоргнути до свого списку, а не цільний список як такий

Збільшення сили

Корабельники - На моїй пам'яті мало того що постійно грають лише в конструкторі колод й просто з тріском провалюють ваніла тест для п'ятірок, а ще й власною безсилістю не дають актуалізувати архетипи Скелліге на броні на кшталт гібридних Піратиків, Самошкоди, абузів Дракопахи та ін. Тож як альтернативний варіант можете обирати це в своєму голосуванні, особливо рекомендується фанатам нетипових архетипів Скелліге.

Яйце гарпії - Незважаючи на те, що в грі достатньо карт які ваніла тест провалюють для підсилення ти обрав 9 за 5? Все правильно, Сашко? - Так, правильно! І якщо ця зміна раптом вступить в силу то архетип на чистому жорі у Чудовиськ отримає непогане підсилення і бронзовий слот, який, я нагадаю, не тільки грається в колоді як карта, а є ще й токеном Гарпії, тобто бронзову синергію вже можна буде показати не червоніючи за ці крихти темпу, які ці карти видають в вакуумі.

Гемдалль - на жаль, забута й безповоротно паверкріпнута карта, єдина надія на повернення якої гіпотетична сінергія з Улюлою та не менш архаїчним Дагуром. Навіть аналізуючи баф Дубу у білок, що до речі таки привів карту в метагейм, можна зрозуміти що сила для такого роду пристаркуватих карт з претензією на він-кондішн має вирішальне значення, тож апаємо, панове.

Зменшення сили

Денніс Кранмер - карта має досить співзвучну назву з іменем головного антагоніста фільму "Пила"(Джон Крамер) і не дарма, бо чесно кажучи від такого ваніла тесту не те що страшно, а дуууже страшно! Оскільки сама здібність карти є доволі цікавою і подібну синергію не хочеться прямо виводити з ігрового пулу нерфами карти по провізії, я вважаю тут логічно задуматись про зниження очевидно зависокої базової сили до адекватного для такої карти значення. Можливо навіть в кількох голосуваннях Ради Балансу підряд.

Райнфарн із Аттре - був у моєму лісті минулого разу і пройшов в патч, цього разу імовірність дещо менша, але ж ми прекрасно розуміємо, що лише одного підсилення подібній карті очевидно замало.

Мадам Маркіза Ідилія - карта вже отримала нерф в минулій ітерації, проте досі відчувається ультимативно і здатна практично в соло забирати раунд в якому була зіграна. Імпакту від неї і дійсно дуууже багато, причому досить різноманітного (прокрутка, перевантаження рушіями, темпо-хід), тож переможний нерф за бажання можна розглянути як опцію.

Збільшення провізії

Піратська Затока - в сучасному рівні сили здібностей Синда я би напевно зарядив цій здібності всі 16 провізії (якби міг). Ну серйозно, економіки вона не дає, підсилення ключових механік, на яких зав'язана фракція (Данина, Заощадження, Порок), теж ні, власний архетип (це я про Синд на Зговорі) часто замислюється про інші здібності, оскільки вони просто пропонують більше ресурсів, а тег Морські Ловці отримати на свій борд досить просто. Отримуємо здібність, яка випала з метагейму, тож підсилення виглядає виправданим.

Онаґр - вцілому вписується в консепцію нерфів нездорових карт Півночі, проте тут є одна проблема - з імовірністю 90% за 6 провізії Онаґр це неіграбельно, хоча ми вільні експериментувати і з змінами такого роду.

Таємна Скарбниця - була в моєму минулому лісті, але не пройшла так як було не до Синду. Даю це як альтернативу бо з рівнем сили здібностей цієї фракції рано чи пізно всеодно доведеться розбиратися.

Зменшення провізії

Селективна мутація - теж підпадає під логіку підсилення відьмаків і об'єктивно є задорогою в сучасних реаліях.

Керіс: Відважна - оскільки зараз ця карта здається вже з кінцями випала з гіпотетичних слотів в класичне Самопошкодження, я вважаю цей момент влучним для спроби спустити цю карту до Некер пулу й якісно розділити один і той самий архетип навпіл цією опцією. Як мінімум подібне варте уваги і ця зміна вводить в гру щось нове, чого ми раніше навіть гіпотетично не могли б зіграти.

Йеннефер з Венґерберга - карта легенда. Легенда, що завершила свій шлях зупинкою в конструкторі колод і ви можете це виправити. Додавання схожих вінконів до Некер пулу створить непогане різноманіття ідей та синергій в цих колодах. Хоча загалом ця зміна також підсилює і будь який спам архетип в грі, яким зараз і так важко живеться на фоні цих монстрів нового часу, тож таке підсилення уваги вартує.


Велике прохання — якщо вам сподобалася стаття, напишіть свій коментар на цю тему, то ми знатимемо, що переклади та статті навколо світу ГВИНТА і Всесвіту Відьмака вам цікаві!

Поділись своїми ідеями в новій публікації.
Ми чекаємо саме на твій довгочит!
Паляниця від Бужі
Паляниця від Бужі@GwentNewsUA

Новини ГВИНТА українською

787Прочитань
0Автори
5Читачі
На Друкарні з 17 червня

Більше від автора

Вам також сподобається

Коментарі (0)

Підтримайте автора першим.
Напишіть коментар!

Вам також сподобається